Hlavní obsah

Střecha - deštník nad náš dům

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střecha je zakončením hrubé stavby, jejíž hlavní funkcí je chránit dům před nepřízní počasí. Ve střešních krytinách je velký výběr, proto budeme pečlivě zvažovat, než se pro konkrétní krytinu rozhodneme. Podle jakého klíče postupovat?

Článek

Vliv na volbu střešní krytiny má tradice a také její začlenění do okolní zástavby. V úvahu bereme i nadmořskou výšku, teplotu a vlhkost vzduchu, obvyklou sněhovou pokrývku, sílu a směr převažujících větrů či množství škodlivých zplodin. Důležitý je i celkový charakter stavby včetně sklonu střechy.

Krása pálené střešní krytiny

Více než tisíciletou tradici má v naší zemi pálená střešní krytina. Vyrábí se z ryze přírodních surovin - hlíny (zemina s příměsí jílu) a vody, poté se suší vzduchem a vypaluje v peci. Hodí se na každou střechu od sklonu 12 ľ.

FOTO: archiv firmy Weckman

  • Pálené tašky jsou odolné vůči rozmarům počasí i chemické zátěži, jsou prodyšné. Mají dlouhou životnost, jsou recyklovatelné a mrazuvzdorné. Výhodou je velký výběr jednotlivých typů tašek (ploché nebo profilované s vysokými reliéfy) i rozmanitost povrchových úprav či barevností. Na druhé straně pálená taška je křehká a má vyšší hmotnost. Proto je důležitá jejich správná pokládka, což ale platí o všech střešních krytinách.
  • Povrch se upravuje engobou, tenkou vrstvou z keramické směsi jílů obarvenou přírodními oxidy železa, která se nanáší na vysušenou tašku a vypaluje se v peci. Ochranná vrstva se roztaví a vytvoří hladkou plochu na povrchu tašky. Tašky s vysokým leskem se opatřují glazurou, jež obsahuje na rozdíl od engoby více sklovitých příměsí. Hladký povrch zabraňuje usazování nečistot.
  • Engoby i glazury jsou k dostání v různých barvách, které nemění svůj odstín, včetně doplňků.

Betonová taška věkem zpevňuje

I betonová krytina má u nás tradici - vypadá dobře, má dlouhou životnost, cena je také přiměřená. Při výrobě se používá písek, cement, voda a barviva bez nebo s povrchovou úpravou. Je vhodná na všechny typy střech od sklonu 12 °, některé již od pouhých 7 °.

FOTO: archiv firmy Tondach

  • Betonová střešní krytina je zdravotně nezávadná, ekologická, mrazuvzdorná a nepotřebuje žádnou zvláštní údržbu. Tím jak beton stárne, zvyšuje svoji pevnost, a zajišťuje vysokou životnost.
  • Také mezi betonovými taškami lze vybírat různé typy, ať už symetrické se středním obloukem či s asymetrickou vlnou, masivnější nebo úplně jednoduché s dvoj- až pětivrstvým akrylátovým nástřikem.
  • Betonová taška patří mezi těžké krytiny, proto potřebuje pevnou střešní konstrukci s dostatečnou rezervou na zátěž sněhu. Odolává zhoršeným povětrnostním podmínkám, proto se hodí do všech nadmořských výšek.

Vlákninocementové tašky mají přesné tvary

Předností vláknitocementových krytin, které nahradily eternit, je příjemný vzhled, zdravotní nezávadnost, dlouhá životnost, ale i mnohem nižší hmotnost než u betonových a pálených tašek.

FOTO: archiv firmy Tondach

  • Vláknitocementové krytiny jsou lehké, mají přesný tvar a splňují nejvyšší nároky z hlediska úspornosti a ekologie. Vyrábějí se na bázi cementu, buničiny a umělých vláken v provedení vlnitých i rovných profilů různých velikostí. * Mají speciální povrchovou úpravu, která je tvrdá, otěruvzdorná, trvanlivá a elegantní a odolává nepřízni počasí i mechům. Tato krytina se používá hlavně na střechy, kde krov nedovoluje velkou zátěž. Krytina nezpůsobuje vysoké statické zatížení, proto nejsou potřeba další finance na zpevnění krovu.
  • Také tyto krytiny jsou k dispozici ve velkém výběru barev, způsobu kladení.

Kamenina vydrží přes sto let

Kamenina doplňuje nabídku pálených krytin pro šikmé střechy. Známé jsou kameninové bobrovky.

FOTO: archiv firmy Bramac

  • Je to materiál vyšší kategorie vyráběný z čistě přírodních surovin na bázi slinutého střepu, který je téměř nenasákavý, mrazuvzdorný, odolný. Určitou nevýhodou je vysoká hmotnost (61 kg/m2), ale jde o naprosto spolehlivý dvojitý střešní plášť. Také cena v porovnání s ostatními výrobky je vyšší. Krytina vydrží více než sto let. Tašky se dodávají glazurované v několika odstínech.
  • Osvědčily se na střechách s malým sklonem v agresivním prostředí a v nadmořských výškách nad 800 m.

Břidlice je pružná a pevná

Pro přírodní břidlici je typická vysoká mechanická pevnost a pružnost, má výborné izolační vlastnosti a to jak tepelné, tak i akustické.

FOTO: archiv firmy Richter - Pizarras

  • Je nehořlavá, odolná proti větru, dešti a sněhu, je mrazuvzdorná i pružná. Snadno se s ní pracuje, lze ji jakkoli tvarovat. Štípe se v tloušťkách cca 4-6 mm, větší kameny mohou být i silnější.
  • Hmotnost jednoho metru čtverečního pak činí 20-25 kg pro jednoduché krytí a 27-33 kg pro dvojité krytí. Krytina dobře ladí s okolím, zejména v horských či podhorských oblastech, ale i v městské a vesnické zástavbě, kde se vždy stává jedničkou mezi ostatními střešními krytinami.

Šindele krovy nezatíží

Spolehlivou střešní krytinou na krovy, které nesnesou velké zatížení, je bitumenový (živičný) šindel s nízkou hmotností (10-15 kg/m2), který vyžaduje ale bednění po celé ploše střechy.

FOTO: archiv firmy KRPA DEHTOCHEMA

  • Šindele se vyrábějí ze speciálně upravených asfaltových pásů. Pro svoje barevné a tvarové kombinace jsou esteticky a architektonicky zajímavým produktem. Mohou se používat na střechy se sklonem od 15 do 90 °.
  • Šindel je elastický a univerzální, proto je vhodný na řešení složitějších detailů střechy včetně obloukových tvarů.
  • Další variací jsou bitumenové desky. Vyrábějí se z celulózového odpadu, který se kombinuje s jinými organickými a anorganickými složkami. Základové desky se impregnují živicí, do níž se zalisují pigmentová zrna. Životnost desek se odhaduje na 50 až 80 let. Hmotnost desek se pohybuje od 3 do 10 kg/m2.

Pružnost kovové střechy

Kovová střešní krytina je pevná, ohebná díky ocelovému jádru, dobře vypadá a díky plastovému potažení je odolná vůči korozi.

  • Ocelové jádro plechů je povrchově upraveno mnoha ochrannými vrstvami a po obou stranách je navíc hluboce žárově pozinkováno. Samotná kovová střešní krytina je velmi lehká (5-10 kg/m2).
  • Kovové střechy odolávají průmyslovým exhalacím i náročným klimatickým podmínkám, na povrchu nezůstávají mechy ani nečistoty. Díky rozmanitosti plechů se uplatňují na rekreačních domech. Životnost se odhaduje na 50 až 60 let.
  • Na historických objektech jsou k vidění kvalitní měděné střechy, jejich životnost se odhaduje na sto let. Omezující je vysoká cena. * Hliníkové nebo pozinkované střechy nahrazují dnes materiály s ušlechtilou povrchovou úpravou. Používají se tvarované ocelové plechy, dávající krytině pružnost a pevnost. Plastové potažení ocelového jádra zajišťuje odolnost proti rzi a pěkný vzhled. Podobně se upravují i zinkotitanové plechy. Spotřebitel ocení nízkou hmotnost a výběr barev kovových konstrukcí.

Dělení střech podle druhu krytiny

Střechy se skládanými krytinami

  • z pálených tašek
  • z betonových tašek
  • z azbestocementových desek
  • z azbestocementových vlnovek
  • z přírodní břidlice
  • ze skleněných tašek
  • ze sklolaminátů

Střechy s povlakovými krytinami

Střechy s plechovými krytinami

Střechy s krytinami z umělé hmoty

Parametry kvalitní střechy

1. Jednoduchá údržba, mrazuvzdornost, stálobarevnost, odolnost proti exhalacím, ale i proti lomu a pochůzce, nenasákavost, prodyšnost a také jednoduchá montáž.

2. Střešní krytinu netvoří jeden prvek, ale celý systém, včetně doplňků, ať už to jsou krajní tašky, tašky pro odvětrávání, či prosvětlovací tašky.

3. Důležitý je také barevný odstín střechy, který by měl barevně ladit s fasádou a důležitými doplňky jako jsou okapy, rámy oken a dveří či okrasné prvky zvýrazňující celkové vyznění domu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám