Hlavní obsah

Módní podlahy jsou barevné a mají nápadný design

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstřední barvy a nápadný dekor se v moderních interiérech stále více prosazují také v designu podlah. I když čeští zákazníci jsou prý vesměs konzervativní, vyhledávají nové materiály a vzory. Podle výrobců by se při výběru mělo dbát nejen na kvalitu a cenu, ale vážit také dekorační a užitkové vlastnosti. Jasno by pak každý zájemce měl mít v tom, k čemu bude podlaha sloužit.

Foto: archiv Rebo, Právo

Moderní podlahy se nebojí barev.

Článek

"Podlaha výrazně dotváří interiér. Je třeba si rozmyslet, co chceme zvýraznit a co potlačit. Pokud se zvolí dominantní dekor na podlaze, je obtížné interiér dotvořit. Důležité je vědět, co od podlahy očekáváme," řekla ČTK Yvetta Čechová ze společnosti Acer podlahy.

I když zákazníci prý stále dávají přednost podlahám imitujícím dřevěná prkna, stále častěji výrobci nabízejí netradiční barvy a vzory. "Ve všech oblastech podlahových krytin se projevil trend 'black and white'. PVC, lamináty i dřevo se vyrábějí v odstínech černé a bílé i v různých kombinacích. Novým trendem jsou kovové odstíny laděné do zlatova a stříbrná," uvedla Romana Vacková ze společnosti Tarkett SAS.

Podle ní jde ovšem spíše o okrajové designové záležitosti. "Klasické dřevěné dekory přetrvávají," dodala. V posledních letech jsou oblíbená široká prkna. V korkových podlahách se pak nabízejí barevně upravované dílce, které mají geometrické i jiné obrazce.

Stále populární jsou laminátové i dřevěné masívní podlahy. "V laminátových jsou nejvíce trendy podlahy imitující dřevěná prkna se speciální povrchovou úpravou jako je moření, bělení, používání barevných olejů či vosků nebo patinování. V oblibě jsou také imitace exotických dřevin," uvedla Čechová. V letošní nabídce se objevily i designové vzory, které mají v dekoru písmena nebo geometrické tvary.

Při výběru nových podlah by se podle znalců mělo přihlížet mimo jiné k tomu, zda jsou v místnosti malé děti, nebo zvířata a jak je podlaha zatěžovaná. "Dřevěné podlahy jsou krásné a luxusní, ale náchylné k poškození. Jsou také náročné na udržování správné vlhkosti vzduchu," uvedla Vacková.

Laminátové podlahy

Laminátové podlahy jsou pak sice odolnější než dřevěné, ale jejich nevýhodou je hluk. Odrazovat může také relativně studený povrch nebo chuchvalce prachu, které víří na hladké podlaze.Podle výrobců se hluk v moderních laminátech ovšem může eliminovat díky podložce. "Není dobré na podložce šetřit, vyplatí se pořídit ji z korkových rohoží s dobrými akustickými i tepelnými izolačními vlastnostmi. Pokládku to ovšem prodraží," upozornila Čechová.

Foto: archiv Hornbach, Právo

Laminátové podlahy jsou dobrými napodobeninami dřeva (ceny jsou od 125 do 549 Kč).

Zvýšený výskyt prachu pak je prý spíše "subjektivní pocit". "Prachu je všude stejně, jen na hladké podlaze je víc vidět než na koberci. Laminátová podlaha vyžaduje především pravidelnou údržbu," uvedla Čechová. Upozornila, že laminátové podlahy jsou hypoalergenní.

Vinylová podlaha

Značné oblibě se těší poslední dobou takzvaná vinylová podlaha. Je nenáročná na údržbu, zvládá zvýšenou vlhkost při úklidu, má teplý povrch a je příjemná na došlap díky své pružnosti. Lidé oceňují také velmi rozmanitý dekor. "Je to ale jen PVC, které sice vypadá jako laminátová podlaha, ale působí levnějším dojmem," uvedla.

Podle Čechové jsou vinylové podlahy využívány spíše pro komerční prostory. V domech pak jsou tímto materiálem vystlány posilovny, chodby nebo kuchyně. Zatímco v interiérech převládají dekory keramických obkladů nebo dřevěných lamel, v místnostech pro odpočinek a domácí sportování se volí rozmanité barevné variace.

Lidé dávají přednost odvážnému, nápaditému designu a oceňují velký výběr barev. Výběr pak do značné míry ovlivňují také ceny. Vinylové podlahy jsou nejlevnější a zároveň velmi praktické. Velmi módní je podle obchodnice kombinování různých barev. V úvahu se však musí brát to, že podlahy se nemění tak často jako nábytek a počítá se s nimi někdy i na několik desetiletí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám