Hlavní obsah

Domácí spotřebiče už uklidí domácnost i zahradu samy

Novinky, Barbora Vaníčková

Na fakt, že si už nedovedeme představit den bez pračky, myčky a jiných technických pomocníků, jsme si už dávno zvykli a ani si nic jiného nedovedeme představit. Za pár let pro nás ale pravděpodobně budou samozřejmostí další domácí spotřebiče, které pracují bez našeho zásahu.

Článek

Sen mnoha hospodyněk o stroji, který by uklidil sám, se zhmotnil. Na trhu je vysavač, který bude po vašem koberci jezdit a sbírat smítka, dokud se nerozhodnete, že to stačilo. Zvládne koberce i vytírání plovoucích podlah, dlažby a lina.

Robotický vysavač je natolik chytrý, že dokáže rozpoznat nerovnost povrchu a sám se tedy vyhne schodům, ze kterých by mohl spadnout. Větší plochy a předměty jsou monitorovány sérií infračervených senzorů, které zamezují dotykům či nárazu. Překážky jako nohy stolu a židlí zase chrání silikonový nárazník.

K robotovi patří i dálkové ovládání. Muži jej ocení, protože s ovládáním se z robota rázem stane terénní auto. Ženy zase jistě potěší, že až se jim při přípravě nedělního oběda podaří vysypat něco na podlahu, nemusí se opatrně plížit kolem tchýně, aby z kumbálu přinesly koště. Ovladačem si zkrátka přivolají robota, který v tichosti zabrání trapné situaci.

Natrapte své děti sekáním trávníku

Nové vynálezy myslí i na děti. Je sice výchovné, nechávat své potomky vláčet víkend co víkend po zahradě sekačku, jediné čeho touto metodou ale docílíte je, že v dospělosti budou vaše děti mučit sekáním zahrady vaše vnoučata.

Automatická sekačka, udrží trávník v dokonalé rovině a děti se zatím mohou věnovat jiné „výchovné“ činnosti. Existují různé druhy zahradních pomocníků, například sekačka, která reaguje díky speciálnímu vestavěnému čidlu na povel herního ovladače od televizní konzole Nintendo Wii.

Pokud chcete, aby sekačka jela dopředu, jednoduše ovladač nakloníte směrem dolů. Zpátečku zařadíte opačným pohybem, gamepad tedy musí mířit nahoru. Podobným způsobem se také se sekačkou zatáčí do stran. Na náklon ovladače doprava nebo doleva robot reaguje zahnutím. Takto můžete posekat celý trávník, aniž byste se museli zvedat ze židle. Existují ale i sekačky, které fungují obdobně jako výše zmíněný vysavač a trávník posekají prakticky samy.

Domácí vynálezy ale myslí i na vaše pohodlí, až vysajete podlahu a posekáte trávník, stačí poslat sms s povelem a v koupelně se vám automaticky napustí horká lázeň. A až budete ve vaně přemýšlet o tom, jak náročný den plný domácích prací jste právě zažili, zapněte si ještě perlivou masáž. Však si ji po tom všem zasloužíte.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám