Hlavní obsah

Centrálním vysavačem uklidíte bez prachu a dřiny

Právo, Sylva Svobodová

Místnosti bez zvířeného prachu, snadná manipulace a tichý provoz - to jsou tři velké přednosti centrálního vysavače. Nemusí být instalován jen ve velkém domě. Lze ho zabudovat i do skříně malého bytu.

Článek

Centrální vysavač je praktická a báječná věc. Potvrzují to všichni, kdo ho používají. Zejména rodiny, kde je alergik či astmatik, si jeho výhody nemohou vynachválit. Pro ně je totiž vysávání nasucho pomocí mobilního podlahového vysavače takřka nemožné: prach se víří a rotuje po místnosti. Řešením je ruční vytírání namokro, ale nejjemnější prachové částice stejně zůstávají v ovzduší. Což se nám ale v případě centrálního vysavače nestane.

Jak centrální vysavač funguje?

Centrální vysavače zaručují dokonalou čistotu a tichý provoz. Jak je to možné? Srdce vysavače je totiž umístěno mimo místnost, v níž vysáváme. Nejčastěji ve sklepě, v kotelně nebo v garáži.

:.Vybrat si můžete výkon vhodný pro váš dům.

FOTO: Archiv firmy elek-trends.be

Špína a nečistoty se k vysavači dostanou vnitřním potrubím, které je zabudované do stěn domu. V každé místnosti je pak speciální zásuvka, do níž jednoduše zasuneme hadici (systém se tím sám spustí) a můžeme vysávat. Hadice jsou poměrně dlouhé (6 až 12 m, nejběžnější délka je 9,1 m) a zvládnou plochu až 80 m2.

Na hadici nasadíme různě dlouhé nástavce, hubice a rozmanité kartáče podle způsobu použití: některé se hodí na sedací nábytek, jiné na žaluzie, na citlivé podlahy, plovoucí podlahy apod.

:.Hadici namotáme na kovový držák, nástavce, hubice a kartáče umístíme do speciální tašky. Pak vše uložíme do komory nebo skříně.

FOTO: Archiv firmy Newag

Prach a nečistoty se pak zachytávají v nádobě, do níž prach padá. Dva modely centrálních vysavačů mají vyměnitelné sáčky s objemem 20 až 30 l podle typu provedení. Některé sáčky je nutné vysypat jednou za čtvrt roku, ty větší stačí dvakrát do roka.

Výrobce se snaží vylepšovat i zdánlivé detaily: např. do některých modelů vysavačů lze umístit igelitové sáčky, které se zatáhnou šňůrkou a s nečistotou se rovnou vyhodí do kontejneru. Jiné filtrační pytlíky lze prát v pračce a nainstalovat zpět do vysavače (uchytí se suchým zipem).

Nic se neztratí

I když máme doma malé děti a dílky z lega a stavebnic se povalují prakticky všude, nemusíme se bát, že předmět vysajeme a potrubí se ucpe. Vstupní trubka má průměr pouhých 32 mm a hned za zásuvku se montuje ostré a krátké koleno, které brání vtažení delších předmětů dále do potrubí.

:.Ženy centrální vysavač ocení: úklid s ním je snadný a provoz čistý. Kdo má alergické děti, nemůže si dovolit při úklidu vířit prach v místnosti. S vysavačem snadno uklidíte i schody.

FOTO: Archiv firmy Newag

Jestliže tedy nasajeme kostku, zachytí se hned za zásuvkou. Tu pak odklopíme a předmět pohodlně vyjmeme. Ostatně samotné vnitřní potrubí je opatřeno speciální povrchovou úpravou, která je hladká a nečistoty po ní doslova kloužou. Stejně tak jednotlivé komponenty do sebe přesně zapadají a ve spojích se nemůžou zachycovat nečistoty.

Do domu i bytu

Jestliže plánujeme novostavbu, myslíme na zabudování centrálního vysavače již ve fázi projektu. Pokud ho chceme namontovat dodatečně, rovněž to není problém. Odborná firma obvykle zúročí nevyužitý průduchový komín (v ideálním případě vede centrem domu), do kterého systém nainstaluje.

V jednotlivých patrech se pak vyvedou zásuvky do místností a samotný vysavač postaví nejlépe do spodní části domu (kotelna, garáž apod.). Instalace centrálního vysavače je rychlá: za pouhý jeden den, další počítejme na začištění stavebních prací, na které musíme objednat zednickou firmu. 

Nepořádek v kuchyni smetete snadno do vysačové štěrbiny, firma Beam nabízí různé designy.

FOTO: Archiv firmy Beam

:.Zametací štěrbinová zásuvka se hodí do kuchyně, protože ji lze použít jen na hladkou podlahu. Stačí sešlápnout nožní pedál a smést špínu do systému centrálního vysavače.

FOTO: Archiv firmy Newag

Centrální vysavač lze umístit i do bytu. Aby si ale zachoval své přednosti a logiku věci, je třeba zajistit výfuk vzduchu ven z bytu, tedy ven (nejlépe na balkon). Do bytu je určen centrální vysavač s názvem Q Compakt s příkonem 1400 W a s vysokým sacím výkonem 450 W, který svůj úkol na menší ploše beze zbytku splní. Zaplatíme za něj 10 000 Kč bez DPH.

Jestliže bydlíme ve větším domě a máme vyšší nároky, můžeme si pořídit typ centrálního vysavače, který zvládne vysát i vodu. Je to praktické: po vytření plovoucí podlahy mopem již nemusíme klečet na zemi a vytírat dosucha. Vodu z podlahy prostě odsajeme. Cena se pohybuje kolem 16 000 korun bez DPH, za kompletní dodávku i s montáží zaplatíme 30 000 korun.

:.Schéma zapojení centrálního vysavače.

FOTO: Archiv firmy centralni-vysavace-smart.cz

Na trhu jsou i centrální vysavače tzv. třetí generace, které vysávaný prach přímo smáčejí či lépe řečeno kropí vodou. Nečistoty se pak automaticky splachují do odpadního potrubí (nepotřebujeme tedy filtr). Cena těchto vysavačů se pohybuje od 45 000 Kč včetně montáže na klíč.

Co možná nevíte:
1. Centrální vysavač umístěný mimo dům nebo ve sklepě může rušit sousedy, kteří bydlí v bezprostřední blízkosti. Abychom pěstovali dobré sousedské vztahy, pořídíme si k vysavači tzv. tlumič výfukového vzduchu, který provoz výrazně ztiší.
2. Nemusíme se bát, že se potrubní systém ucpe. Jestliže vlastníme centrální vysavač, který umí navíc vysávat vodu, můžeme si potrubí dokonce sami propláchnout.
3. Je praktické mít jak v přízemí, tak v jednotlivých patrech jednu sadu příslušenství (násadky, kartáče, vysávací hubice) včetně hadice. Snadno je uložíme do skříňky a při vysávání nemusíme běhat po domě a vybavení přenášet.
4. Hospodyňky určitě ocení typ vysavače, do kterého lze vložit igelitový sáček. Ten stáhneme šňůrkami a odneseme do odpadkového koše. Jiné modely vyžadují manipulaci se spodní nádobou (přímo z ní vysypeme smetí a nečistoty).
5. Novinkou jsou omyvatelné filtrační pytlíky (zachycující nečistotu), jež lze prát v pračce, případně vysušit v sušičce. U starších typů je nutné filtrační pytlík ručně vyprášit.

:.Prach na žaluziích lze smýt ručně, ale díky speciálnímu nástavci to půjde mnohem rychleji.

FOTO: Archiv firmy Newag

5 důvodů pro centrální vysavač

1. Nevíří se prach v místnostech, přefiltrovaný vzduch je vyfukován mimo dům.

2. Tichý provoz, vysavač hučí ve sklepě, a nikoli v interiéru.

3. Snadná manipulace - nepřenášíme po domě těžký vysavač.

4. Daleko vyšší výkon centrálního vysavače než podlahového, pětiletá záruka.

5. U některých typů možnost vysávání vody.

Reklama

Související články

Vybíráme topné žebříky do koupelny

Při zařizování koupelny nebo při její rekonstrukci bychom si určitě měli pořídit topný žebřík. Nejenže nám účinně vysuší a prohřeje ručníky či pár kousků...

Výběr článků

Načítám