Hlavní obsah

Nejprestižnější cenou za architekturu se letos pyšní minimalista Peter Zumthor

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhlášení letošního laureáta na nejprestižnější ocenění za architekturu Pritzkerovu cenu, pětašedesátiletého Petera Zumthora, bylo pro mnohé velkým překvapením. Jeho stavby totiž nejsou nijak zvlášť výrazné, jde o minimalistické stavby, které jsou typické svou jemnou elegancí a propracovanými detaily. Zumthor pracoval jako památkář i jako truhlář, je to nenápadný člověk s dobrými nápady a úctou ke krajině. Jeho návrhy stojí za to vidět.

Článek

Většinu staveb Petera Zumthora můžeme nalézt v hornatém okolí města Chur, které je centrem kantonu Graubünden na východě Švýcarska, kde pramení Rýn. Jeho první realizací byl rodinný dům ve vesnici Haldenstein.

Návrhy a renovace klasických dřevostaveb Zumthora baví.

FOTO: Helene Binet,

O tom, jak se má stavba správně začlenit do krajiny ví Zumthor mnohé, pracoval totiž i jako památkář, a tak není divu, že jeho stavby nejsou nikterak monumentální, ale vynikají pokorou a jsou citlivé ke krajině i k okolním stavbám. Zumthor není příliš plodným autorem, zato se ale svým návrhům věnuje opravdu do detailů.

Z obyčejného truhláře celosvětově uznávaným architektem

Zumthorův otec byl truhlářem a i mladý architekt se tomuto řemeslu vyučil, dřevo se tak stalo jedním z charakteristických materiálů jeho tvorby. Po studiích v New Yorku a po letech práce jako památkář v městě Chur si v roce 1979 založil svou vlastní praxi. Jeho ateliér, ve kterém dodnes působí, ale není žádným velkolepým architektonickým studiem, najdete ho v obyčejné vesnici.

Zumthor rád využívá místních materiálů - dřeva, kamení apod.

FOTO: Walter Mair

Roku 1996 pak začal Zumthor architekturu i vyučovat. Za svou tvorbu získal Zumthor řadu prestižních ocenění, například cenu Miese van der Rohe za evropskou architekturu.

Proslavil se návrhem lázní z vrstvených kamenů

Nejvýznamnější prací Zumthora jsou lázně Vals, jsou vystavěné z desítek tisíc kamenů. Přírodních materiálů se Zumthor opravdu nebojí, jsou pro něj velkou inspirací a dokládají jeho vnímavost k přírodě. Typické je pro něj hlavně vrstvení a skládání. Budova lázní je také důkladně a precizně navržena, na první pohled nevidíte topení, přítoky ani jinou mechaniku, která k funkcím této budovy patří.

Inspiruje se minulostí 

Zumthor navrhuje i sakrální stavby, kostely a kaple, navrhl třeba i kolumbárium. Při návrzích těchto staveb se autor drží inspirace z minulosti. Zumthorovi nejde o žádné výstřelky, snaží se o vytváření jednoduchých, autentických příbytků, ve kterých lidé cítí sepětí s přírodou. Z materiálů Zumthor rád používá cín, sklo a olovo, důležitou roli v jeho stavbách hraje světlo a stín.

Návrhy mystických prostor jsou pro tohoto architekta typické.

FOTO: Helene Binet

Jeho architektura je často spojována s myšlenkami slavného filosofa Martina Heideggera. Ve své publikaci Thinking Architecture sám reflektuje jeho myšlenky, důležitá je pro něj nenahraditelnost zkušenosti a uvažování nad lidskostí staveb.

Slavnostní předání Pritzkerovy ceny, která je spojena s odměnou 100 000 dolarů, proběhne 29. května v Buenos Aires.

Pritzkerova cena

Pritzkerově ceně se mezi architekty říká také Nobelova nebo Oscar, je totiž stejně prestižní a je udělována už od roku 1979. Nobelovce je podobná i co do své formy. Získávají ji jednou za rok žijící autoři, kteří se svou tvorbou nesmazatelně zapsali do dějin architektury. Oceňován je i nesporný talent a vize. Loňská cena patřila Jeanu Nouvelovi, od kterého možná znáte alespoň jeden návrh - Zlatého Anděla na Smíchově. Cenu získal třeba i Frank Gehry, spoluautor Tančícího domu na Rašínově nábřeží v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám