Hlavní obsah

Nové trendy v obkladech se inspirují přírodními materiály

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diktát paní módy se nevyhýbá ani obkladům a dlažbám. Ne každý má ale čas běhat po veletrzích, aby vysledoval nejnovější módní trendy. Udělali jsme to za vás - keramice letos stále vládnou velkoformátové dlaždice, které imitují dřevo, kámen, textil, ale i beton či oxidovaný kov. Inspirujte se následujícími řádky.

Článek

Svébytnými kapitolami jsou barevnost a ornamenty. Dominuje lesk - stříbro, zlato, metal a pastelové barvy. Pokračuje tedy trend luxusu a exkluzivity.

Další novinkou v obkladech a dlažbách je také metalový povrch s jemným reliéfem a charakterem pokovaného strukturálního skla s vysokým leskem a třpytem. Hojně se používá detail zlata, např. jako součást mozaiky, ale i u velkoplošných obkladů s reliéfním povrchem.

:.Obklad i dlažbu série Cosmopolitan zdobí jemné reliéfní kruhy, které vyniknou jak při denním, tak i při umělém osvětlení. Dokonalý efekt nabízí kombinace hladkého a dekorovaného obkladu (obklady od 790 Kč/m2, dlažba od 529 Kč/m2, SIKO)

V koupelnové dekoraci se často vyskytují fritové glazury, připomínající kapky rosy, které vyšperkují koupelnu oslnivým leskem a třpytem. Podobný styl nabízí perleťový povrch v duhových odlescích a jemně barevných tónech.

Paleta pastelových barev

Designéři letos vsadili na pastelové barvy - od starorůžové, přes červenou, oranžovou, lila až po modrou či pistáciovou. V liniích obkladů se prosazuje reliéfní povrch, vyznačující se plastičností a trojrozměrnými tvary.

Pokračujícím trendem, bez kterého by se koupelny neobešly, jsou ornamenty. Damašek, krajka, styl 70. let, geometrické a květinové tvary v jemných tónech tvoří nejčastější obrazce.

:.Série Combi - maximalizace formátu obkladu v kombinaci s jednoduchými dekory v minimalistickém pojetí. Dekor Anakonda imituje hadí kůži. Červené a béžové obklady 29,8x89,8 cm (od 990/m2, RAKO).

Kombinuje se zdánlivě nekombinovatelné, takže se spojují kontrasty jako klasické dřevo a kamenný povrch oživený kovem, sklem nebo výraznou barvou, doplněné většinou květinovým potiskem. O tom, že se výrobci nebojí tmavých obkladů v prostoru koupelen svědčí černobílé variace s metalickými prvky. Tmavý interiér koupelny může doplnit elegantní nábytek bílé barvy.

Výrazné a zcela originální provedení představují obkladové kazety v tzv. zámeckém stylu. Jsou to velkoformátové plastické obklady vycházející z tradičních dřevěných kazet používaných k obkladům stěn. Velmi často je doplňují obklady s ornamentem textilních tapet nebo plastickým „polstrovaným“ povrchem.

Koupelny: zajímavé povrchy

Jednotícími prvky klasických koupelnových sérií jsou pozoruhodné povrchy imitující textilní struktury ve formátech vhodných jak pro moderní horizontální, tak i pro vertikální obložení. In je rafinovaná jednoduchost. Nové atraktivní rozměry velkoformátových kalibrovaných obkládaček 29,8x59,8 cm a 29,8x89,8 cm v matném a lesklém bílém povrchu osloví vyznavače minimalismu. Luxusní výrazné dekorace ve spojení s bílou obkládačkou zvýrazní jinak kompaktní plochy.

Kuchyně: jednotný design

Pro moderní bydlení naservírovali designéři série pro kompletní obložení kuchyní a přilehlých prostor nebo dalších částí bytu v jednotném duchu. Elegantní podlahu, stejně jako stěnu, vytvoří dlaždice založené na barevné rozmanitosti a kombinovatelnosti s moderními dekoracemi. S novými keramickými mozaikami nalezneme řešení, jak obložit i zdánlivě neobložitelná místa.

:.Podlahová série Zingana - futuristický design moderního dřevěného povrchu s metalickým efektem. Formáty dlaždic se dají skvěle kombinovat (898 Kč/m2, RAKO).

Do kuchyně například v lapované dlažbě, jež kombinuje matný a lesklý povrch. Pokládku s minimální spárou umožňují dlaždice s kompletní kalibrací. Tato možnost dovoluje vytvořit jednolité plochy dlažby, ale zároveň vnáší do interiéru punc sounáležitosti a čistoty, bez zbytečných detailů a doplňků.

Dlažby: podlahy pro všechny místnosti

Velký výběr podlahových dlažeb umožňuje realizaci zcela odlišných stylů a vytvořit tak po všech stránkách výjimečný interiér, který je zároveň funkční a jednoduchý. Modernímu pojetí sluší dlaždice nadčasového designu a vysoké kvality. Nové série reagují na stále více preferované přírodní materiály.

Nejnovější technologie dokážou vyrobit dlaždice inspirované přírodou s přednostmi keramického materiálu. Supermoderní ráz dodává dlažbě unikátní leštěný povrch kombinovaný s působivým metalickým efektem nebo dojmem dřeva. Naopak typicky dřevěné obklady zaujmou svou kresbou a formátem.

:.Také obklady série Maderas Merbau ve studené kovově šedé barvě tvoří velkoformátové kalibrované obklady s minimální spárou o rozměru 14x66cm, které výborně kontrastují s plápolajícím krbem (1400 Kč/m2, Asaturceramic).

Vzájemně kombinovatelné dlaždice různých šířek o délce 120 cm mají neomezené možnosti barevných kombinací. Keramika je také optimálním materiálem pro podlahové topení. Luxusní dlaždice o rozměrech 30x60, 60x60 a dokonce 60x120 cm splňují aktuální požadavky spotřebitelů jak na maximalizaci formátů, tak i kvalitu.

Výběr dlažby podle zátěže

Keramické dlažby a obklady se hodí do každého prostředí a pro všechna možná použití. Na druhé straně není jediná dlaždice či obklad, které by se hodily do každého prostředí a pro všechna možná použití. Proto materiály vybíráme podle toho, do jakého prostředí je budeme pokládat.

:.Vysokým leskem, jednoduchostí a elegancí vyniká série Sorolla Marrón. Vyrábí se ve dvou rozměrech (rozměr 45x45cm 750 Kč/m2, a rozměr 33x60cm 800 Kč/m2, Asaturceramic).

Nezapomínáme na estetiku, hlavně v souvislosti se stylem nábytku a doplňků či barev. Jde o osobní vkus, který nelze nikomu vnucovat, ale naštěstí je z čeho vybírat. V úvahu bereme i technický pohled. Dlaždice musí mít takové mechanické, chemické i termické vlastnosti, aby odolaly prostředí, jakému budou vystaveny. Čím více budou namáhány, tím vyšší budou požadavky na parametry jejich kvality.

Keramika do vstupní haly

Vstupní hala a předsíň jsou nejvíce zatížená místa v domě i bytě. I když podmínky opotřebení se liší v závislosti na tom, zda se tento prostor nachází v přízemí nebo ve vyšším podlaží.

:.Nadčasový design a kvalita protiskluzových dlaždic přináší série Galileo. Zemité tóny dlaždic 33,3x33,3 cm vytvářejí harmonický dojem s bordurou řezanou vodním paprskem (299 Kč/m2, RAKO).

V prostředí s přímým vstupem zvenku zvolíme dlažbu s větším stupněm odolnosti proti opotřebení, dbáme také na ostatní vlastnosti povrchů dlaždic, jako jsou tvrdost, odolnost proti tvorbě skvrn a chemikáliím nebo čistitelnost. Nezapomínáme ani na možné efekty jednolitých povrchů dlažby i působení abrazivních materiálů na povrch dlažby. Budou se více špinit, zejména světlé odstíny a jednobarevné dlažby. Ani lesklé povrchy neuniknou škrábancům, takže více namáhané zóny mohou být časem matné.

Pozor na dlažbu v koupelně a kuchyni

Obezřetní budeme při výběru dlažby a obkladů do koupelny, kde jsou vystaveny chemickým prostředkům, ať už to jsou nejrůznější parfémy, kosmetické přípravky a věci pro osobní hygienu, které musíme čistit běžnými chemickými čisticími prostředky. Při výběru proto dbáme hlavně na odolnost vůči kyselinám a louhům.

:.Sériie Wall Spirit připomíná kámen. Doplňuje ji dlažba ze série Luna Marrone (obklad 495 Kč/m2 a dlažba 239 Kč/m2) - vlevo. Dřevěný motiv a velký formát je nepřehlédnutelný u série Babel. Je k dostání ve čtyřech barvách (430 Kč/m2, Keramika Soukup).

Namáhaná je dlažba v kuchyni, kde trávíme dost času. Hlavně dlažba kolem varného centra, dřezu a lednice je vystavená různým druhům nečistot, proto je nutné ji často uklízet. Pozor na pád těžkých předmětů.

Zaměříme se na dlažbu, která odolá mechanické a chemické zátěži. Obklad kuchyňských stěn je málo namáhaný mechanicky, a tak se při výběru zaměříme na jeho odolnost vůči chemickým prostředkům - kyselinám a louhům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám