Hlavní obsah

Moderní kuchyňská deska vyniká odolností i designem

Právo, Sylva Svobodová

Kuchyňskou pracovní desku si nekupujeme jen podle vzhledu. Při rozhodování by měla být na prvním místě praktičnost. Pracovní plocha je nejzatěžovanější částí v kuchyni, a tak požadavek na kvalitní materiál, který nám bude dlouho sloužit, je samozřejmý.

Článek

Každá žena začne vybírat pracovní desku podle vzhledu. Je to pochopitelné a určitě i v pořádku. Jde o poměrně velkou plochu, která musí krásně ladit s dezénem, barvou, materiálem na dvířkách a stylem kuchyňské linky.

V kuchyni se ženy pohybují nejvíce, a tak se v ní mají cítit dobře. Na pracovní ploše se ale odehrávají veškeré přípravy pokrmů a s tím spojené činnosti: na desku odkládáme nákupy, stavíme na ni těžké hrnce, občas z nepozornosti něco vylijeme, z dřezu odstřikuje voda.

.: Nerezová deska je odolná vůči vysokým teplotám, mastnotě i odstřikující vodě. Prodává se v matu i lesku. Vhodná pro ryze technické, moderně vybavené kuchyně, kde se prvek kovu opakuje i na doplňcích.

FOTO: archiv firmy Sýkora

Pracovní deska musí zkrátka vydržet trvalý nápor. Z toho logicky vyplývá, že by měla být z kvalitního materiálu. Jedině tak bude odolná, trvanlivá, hygienická, ale i snadno udržovatelná. Nejedna hospodyňka bude hledět i na cenovou přijatelnost.

Kuchyňská studia nám nabídnou více materiálů, a je dobré se v nich zorientovat. Každý má své přednosti, ale i zápory, proto vybalancovat, co je pro nás nejlepší,musíme hlavně my.

Na trhu jsou desky různých typů

  • dřevotřísková deska potažená laminem
  • ušlechtilý kámen - žula
  • umělý kámen (corian, technistone, staron)
  • nerez
  • kalené sklo

Lze mít i kuchyňskou desku z keramických obkladaček nebo masivního dřeva - takzvané spárovky.

Oblíbené je lamino

Nejvíce se prodává laminovaná pracovní deska. Je to v podstatě dřevotříska, která je potažená laminovanou fólií z výrazně tvrdého odolného plastu. Dřevotřísková deska se prodává o síle 28 mm, 38 mm, novinkou na trhu je i 50 mm (svým novým složením je i přes větší sílu lehčí než klasická deska v tloušťce 38 mm).

Velkou předností laminových desek je příjemná cena (zhruba od 1200 do 1500 Kč za běžný metr při šířce 60 cm, záleží na provedení), ale i bohatý výběr dekorů (až 120) v matném či lesklém provedení. Lamino dokáže imitovat prakticky jakékoli dřevo, texturu kamene, vyrábí se i v mnoha barevných odstínech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pracovní deska z dřevotřísky potažená odolným laminem. Kromě příznivé ceny si ji zákazníci oblíbili i pro pestrý výběr dekorů - dokáže imitovat jakékoli dřeviny. Na snímku tmavý ořech.

.: Pracovní deska z dřevotřísky potažená odolným laminem. Kromě příznivé ceny si ji zákazníci oblíbili i pro pestrý výběr dekorů - dokáže imitovat jakékoli dřeviny. Na snímku tmavý ořech.

FOTO: Milan Malíček, Právo

Polaminovaná deska odolává vyšší teplotě, je i nenáročná na údržbu - plocha se čistí běžnými prostředky. Jestliže se rozhodneme pro tuto variantu, dbáme na precizní práci montéra kuchyní. Desky se k sobě vzájemně napojují a spoje musí být dobře utěsněny silikonem, jinak by do nich mohlo zatékat (zvláště v blízkosti dřezu) a deska by posléze nabobtnala.

Žula je trvanlivá a krásná

Mnoho zákazníků preferuje trvalou hodnotu a prvotřídní kvalitu. Pak určitě zvolí ušlechtilý kámen - žulu. Ta je skutečným šperkem kuchyňské linky. Je vhodná například ke klasickým kuchyním vyrobeným z masivu, protože se jedná o spojení dvou ryze přírodních materiálů.

.: Linka se žulovou pracovní deskou je noblesní, trvanlivá, odolává vysokým teplotám, mastnotě i kyselině. Jestliže žulu zvolíme i jako svislý obklad pod horní skříňky, slouží jako ochrana před zatékající vodou.

FOTO: archiv firmy Hanák CENTRUM-Ivan Komenda

Taková kuchyň je sice cenově nákladnější, ale má velkou hodnotu a bude nám sloužit velmi dlouho. Žula působí noblesně, je trvanlivá, odolává vysokým teplotám, mastnotě i kyselině. Lze ji dobře tvarovat do hran i zaoblení. Jen musíme dávat pozor, abychom na ni neupustili těžký hrnec, mohla by prasknout.

Žulové desky díky svému velkoplošnému formátu nabízejí i atypické tvary. Není problém vyrobit samostatné varné centrum ze žulové desky o velikosti 120x200 cm, nebo žulu zvolit i jako svislý obklad zadní stěny mezi deskou a horní hranou korpusu skříňky (slouží jako ochrana před zatékající vodou a následným plesnivěním).

Cena žulové pracovní desky se pohybuje od přibližně deseti do patnácti tisíc korun podle provedení za běžný metr směrem výše v závislosti na konkrétním projektu, jeho složitosti, volbě detailů (mj. profil přední hrany, druh výřezu pro dřez).

Umělý kámen na více způsobů

Umělý kámen se prodává pod mnoha obchodními názvy (např. corian, staron, technistone) podle výrobce. Vždy jde v podstatě o směs roztátého kamene, umělých pryskyřic a dalších příměsí v určitém poměru.

Zákazníky přesvědčí výbornými užitnými vlastnostmi: snese velké teploty, mechanické zatížení, výborně se tvaruje, je beze spár, a tak se snadno udržuje, je hladký a na rozdíl od žuly i teplý na omak. Protože je stále žádanější, výrobci ho nabízejí v desítkách dekorů a zabarvení. Hodí se spíše pro moderně laděné kuchyně, např. s vysokým leskem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dřevěná spárovka vnáší do interiéru kus přírody, ale je značně choulostivá na údržbu: dřevo nesnese vysoké teploty ani vodu. O desku musíme dobře pečovat a udržovat v čistotě běžnými čisticími prostředky.

.: Dřevěná spárovka vnáší do interiéru kus přírody, ale je značně choulostivá na údržbu: dřevo nesnese vysoké teploty ani vodu. O desku musíme dobře pečovat a udržovat v čistotě běžnými čistícími prostředky.

FOTO: Milan Malíček, Právo

Corian lze tepelně tvarovat, deska jako jeden celek beze spár navazuje na dřez. Staron je rovněž pevný, neporézní, odolný proti skvrnám a poškrábání (v případě poškození lze opravit brusným papírem). Cena se pohybuje od 8000 Kč/běžný metr při šířce 60 cm. Podobně technistone, který bezvadně zvládá i kyselinu citronovou, ocet.

Silnou stránkou tohoto materiálu je hladký povrch bez pórů, který je srovnatelný s povrchem skla. Cena se pohybuje podle typu od sedmi do jedenácti tisíc korun za běžný metr desky 60 cm široké.

Masiv, nerez, kalené sklo a keramika

Pracovní desku můžeme mít i z jiných materiálů. Neprodávají se sice tak hojně, přesto mají své stoupence.

Masiv je krásný, cenný, vnáší do interiéru útulnost, přírodu. Dřevo jako živý materiál je ale značně choulostivé (na poškrábání, kontakt s vodou, nesnáší vysoké teploty), proto se musí dobře ošetřit lakováním, voskováním.

Masivní dřeviny (tvrdý dub a buk) se prodávají jako lepené velkoplošné desky, tzv. spárovky. Pokud se v nich zhlédneme, musíme se o ně řádně starat. Krájíme výhradně na prkénku, hrnce pokládáme na podložky, vylité tekutiny ihned setřeme hadříkem.

Nerez pracovní desky se prodávají v matu i lesku, výborně odolávají vysokým teplotám, nevadí jim ani voda. Jsou na pohled poněkud chladnější, proto se hodí k ryze technickým kuchyním, kde se používá chladný kov, hliník a moderní materiály.

Svým vzhledem se podobají profesionálním kuchyním. Nerezové kuchyně z německé produkce nabízí značka Poggenpohl, která zaručuje estetickou a technickou kvalitu. Cena nerezu o síle 30 cm se pohybuje od 15 000 Kč/bm při šíři 60 cm. Nevýhodou je, že se nerez hůře udržuje v nablýskané podobě. Obtisky a skvrny, jako stopy po prstech a kapkách vody, jsou viditelné a my musíme volit speciální čisticí prostředky (na trhu je třeba Digen).

Novinkou je sklo

Novinkou na trhu jsou pracovní desky z hladkého kaleného skla. Nabízejí se v pestrém vzorníku barev RAL, cena je vysoká -zhruba od 20 000 Kč/bm.

Jen malá část zákazníků volí kuchyňskou desku obloženou klasickými obkládačkami nebo mozaikou. Taková kuchyň připomíná francouzské Provensálsko a navodí uvolněnou atmosféru venkova. Vybírat můžeme z mnoha barevných odstínů keramických obkládaček, kombinovat, tvořit.

Musíme ale myslet na náročnější údržbu spár mezi obkladem i nižší odolnost materiálu proti hrubému mechanickému poškození.

Klady a zápory jednotlivých materiálů
LAMINOVANÁ DŘEVOTŘÍSKA
+ nízká cena, široká nabídka dekoru
- nesnáší vodu, může ve spárách bobtnat
ŽULA
+ krásná, trvanlivá, odolná vůči vysokým teplotám, mastnotě
- může po nárazu prasknout, studená na omak, vyšší cena
UMĚLÝ KÁMEN
+ beze spár, snadno se udržuje, teplý na omak, snese velké teploty
- vysoká cena
SPÁROVKA
+ teplá na omak, přírodní, přirozená kresba dřeva
- nesnáší vodu, vysoké teploty, nárazy
NEREZ
+ odolává vysokým teplotám, vodě
- hůře se udržuje v nablýskaném stavu, vysoká cena
KALENÉ SKLO
+ pestrá barevná nabídka, odolné, výborně se udržuje
- vysoká cena
KERAMICKÉ OBKLÁDAČKY
+ velký výběr barev a dekorů
- náročnější údržba, náchylné na mechanické poškození

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám