Hlavní obsah

Bytová buňka od designéra Aisslingera může stát na střeše paneláku i u moře

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostoru ve městě k bydlení je málo a je drahý, německý designér Werner Aisslinger ale přišel na originální řešení, kterým se také záhy proslavil. Jeho "Loftcube" je bytovou buňkou umístěnou na střeše vysokých činžáků či mrakodrapů. Tento nápaditý návrhář brzy navštíví začínající veletrh Mobitex v Brně, seznamte se s jeho tvorbou.

Článek

Německý designér Werner Aisslinger navrhuje převážně nábytek, ale nebojí se ani inovativních projektů. Jeho neznámějším počinem je navržení mobilní obytné buňky, kterou je možné umístit i na střechu panelového domu nebo mrakodrapu.

Německý designér Werner Aisslinger navrhuje převážně nábytek, ale nebojí se ani inovativních projektů. Jeho neznámějším počinem je navržení mobilní obytné buňky, kterou je možné umístit i na střechu panelového domu nebo mrakodrapu.

Návrh vyniká čistotou tvarů a použitím moderních technologií a materiálů (designér využil třeba moderního materiálu Corianu).

.: Loftcube v horách - nádhera, co říkáte?

FOTO: www.aisslinger.de, Steffen Jänicke

V Loftcubu, obytné kostce na střeše, má člověk pěkný výhled do okolí. Podle Aisslingera život na střeše opravdu přináší určitá pozitiva, největší předností tohoto bydlení je mobilita.

Aisslinger o svém návrhu říká, že respektuje sociální aspekty bydlení a že za jeho vznikem stojí úvahy o tom, jak si obyčejný člověk může dovolit bydlet ve městě, kde je prostor drahý a možnosti jsou omezené.

.: Originální bydlení na střeše v Loftcubu, který byl poprvé představen veřejnosti na veletrhu v Miláně v roce 2007.

FOTO: www.aisslinger.de, Steffen Jänicke

Aisslinger Loftcube navrhl hlavně pro novou generaci lidí, kteří rádi mění místa pobytu po Evropě a kteří si chtějí užívat cestování, a přitom zůstávat stále doma. Buňku si zároveň můžete nechat převézt třeba na hory nebo k moři, jak se vám bude chtít.

Jak obytnou buňku na střechu dostaneme

Nejdříve je třeba zajistit dostatečně velký prostor na střeše - cca čtyřicet metrů čtverečních, pak je buňka dopravena na plochu vrtulníkem nebo jeřábem. Toto obydlí je ideální pro jednoho až dva obyvatele a je navrženo ve dvou provedeních - jako byt a nebo jako kancelář.

.: Kuchyňská linka i koupelna jsou vyrobeny z bílého Corianu.

FOTO: www.aisslinger.de, Steffen Jänicke

Kolik takové bydlení stojí?

Nejlevnější provedení této "mobilní kostky" se zatím pohybuje okolo miliónu a půl korun, pozitivní vyhlídkou do budoucna je ale možnost sériové výroby, díky ní by pak cena mohla klesnout až o polovinu.

Werner Aisslinger je známý také svým nábytkem organických tvarů, který umožňuje velké množství kombinací. Jestli je pro Aisslingera něco typické, tak je to snaha o maximální variabilitu nábytku a skladebnost. Důležitá je možnost nábytek jednoduše a lehce přesouvat z místa na místo, přesně podle momentálních potřeb. 

.: Pohovka nové generace pro mediální maniaky s praktickým výsuvným modulem a držákem na notebook a ovladače.

FOTO: Steffen Jänicke

.: Multifunkční stolek z černého zářivého Corianu.

FOTO: Steffen Jänicke

.: Nemáte přehled o svých knihách? S touhle knihovnou hned vidíte, co kde je.

FOTO: Steffen Jänicke

Tento vizionářský designér, který si ve světě designu už vydobyl své místo (jeho židle Juli byla zařazena do muzejních sbírek světoznámého newyorského muzea MoMa) bude hostem veletrhu bydlení Mobitex v Brně. Dne 18. 3. od 13 do 14:30 zde bude prezentovat svou práci i pohled na svět.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám