Hlavní obsah

Rohože nové generace zachycují špínu mnohem účinněji

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novodobé rohože mají otevřenou strukturu, která odstraňuje, zachycuje a skrývá velké množství nečistot. Pevná vinylová zadní vrstva chrání před znečištěním podlahu a zvyšuje protiskluzovost. Rohože také zadržují vlhkost a urychlují její odpařování. Domov je díky dobře vybranému kousku mnohem čistší.

Článek

Klasickým proutěným rohožím už dávno odzvonilo. Špína pod nimi sice nebyla vidět, ale stačilo rohož odsunout a bylo vidět, že přílišná vlhkost na její struktuře pracuje.

Všechny vnější vchody do budovy by měly být vybaveny primárními škrabacími rohožemi a sekundárními kobercovými rohožemi.

Primární rohož odstraní nečistoty a sekundární vlhkost

Primární rohož je první rohožkou, na kterou příchozí vstoupí. Jejím úkolem je oškrábat většinu nečistot.

Je třeba zajistit, aby každá noha musela přijít alespoň jednou do kontaktu se škrabací rohoží, rohož by tedy měla mít dostatečnou délku.

Úkolem druhé rohože je zachycení vlhkosti. Proto má tato rohož měkčí povrch a nižší výšku. Opět by měla být dostatečně dlouhá, aby na ní člověk musel udělat alespoň dva, tři kroky.

.: Jako materiál pro primární rohož skvěle slouží kokosová vlákna.foto:www.rohoze.com

.: Rohož s plastovými kartáčky - jemné dočištění bot proběhne na kokosovém vláknu uprostřed (Flamene).foto: Archiv firmy Flamene

.: Sekundární rohož musí mít dobrou savost.foto:Novinky.cz, Kare

Rohožové dlaždice jsou efektní

Zajímavou designovou novinkou jsou rohožové dlaždice, které umožňují po čase vyměnit z celku rohože jen nejvíce poškozená místa. Dlaždice mají obvykle rozměr 30x30 cm. Každá z nich stojí na „nožičkách“, které ponechávají pod dlaždicí mezeru pro odvod vody.

.: Vlevo: dostatečně dlouhá vchodová rohož, vpravo nahoře: dlaždicová rohož se standardními panely, které do sebe zapadají (dole), slouží pro seškrabávání a zároveň jako koberec.foto: 3M, Nomad

Výhodou tohoto systému je také to, že je možné vytvářet abstraktní sestavy, které skvěle zapadnou do interiéru předsíně nebo haly.

Protiskluzové pásky se hodí pro starší osoby

U vchodových dveří bývá často v zimě problém s namrzlou dlažbou, rohož se ale nedá použít po celé délce plochy, co s tím dělat? Efektivním řešením, které zpříjemní život hlavně starším lidem a lidem se špatnou pohyblivostí, jsou protiskluzové pásky.

.: Protiskluzová páska dovede zabránit spoustě zbytečných úrazů.foto: Novinky.cz,MANUTAN

Pásky umístíte při teplotě cca 15°C na hladký suchý povrch - dlaždice nebo na schody, a zmenšíte tak riziko, že na dlažbě někdo v zimě uklouzne.

Reklama

Související témata:

Související články

Sklo doladí design každé části interiéru

Sklo se významně podílí nejen na současném stylu architektury, ale hlavně na interiérovém designu. Díky široké paletě barev, vzorů a možností opracování se...

Výběr článků

Načítám