Hlavní obsah

Moderní dřevostavby respektují lidové tradice a využívají nejnovějších technologií

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesvědčení, že dřevostavby jsou velmi nemoderní a žije se v nich nepohodlně je už dávno minulostí. Současné dřevostavby využívají nejnovějších technologií, respektují lidové tradice, a použití ekologických materiálů z nich dělá perfektní bydlení pro milovníky přírody.

Článek

Dřevo je svou tradicí a především svými vlastnostmi materiálem plně obnovitelným a ekologickým, který je nejen přívětivý svou vůni, ale předně příznivě ovlivňuje mikroklima v interiéru. Má výborné tepelně i zvukově izolační vlastnosti, a tak je ve stavebnictví nejpoužívanějším materiálem vůbec.

Ekologická úprava dřeva

Pokud chcete ekologický ráz budovy zachovat, volte ekologické materiály i k ošetření  dřeva - může být použita použita impregnace na bázi mořských solí a k povrchové úpravě pak přírodní lněné oleje. V konstrukci předstěn může být uplatněna vrstvená izolace z ovčí vlny.

.: Dřevostavba se staví rychle: pokus postavit roubenku za 24 hodin.foto: www.idrevostavby.cz

Pro interiér dřevostavby je jedním z nejvhodnějších dřev dub, je dobře opracovatelný a ještě dnes je možné najít v historických stavbách jako jsou hrady a zámky původní podlahy z dubových prken staré několik staletí.

Dub, evropská dřevina rostoucí v našich podmínkách, má díky svým technickým vlastnostem i dnes širokou oblast použití od podlah, pražců, sloupů a mostních pilířů až po nábytek.

.: Podlaha z dubových prken je velmi tvrdá a odolná, má zajímavou texturu a pruhovanou kresbu.foto: Dřevomont AZ

Stropy s dubovými pohledovými trámy jsou v interiéru velmi efektní, ze stejného dřeva jsou vytvořeny podlahy, které mohou být v oblasti kuchyně a kamen nahrazeny režnou keramickou dlažbou, která k dřevu dokonale ladí.

.: Ze dřeva může být vyroben celý interiér.foto: Archiv Haniš

Vnitřní dveře mohou být opět v provedení masivního dubu, pěkně vypadají ale i klasické smrkové. Okna je v dřevostavbách možné řešit moderními izolačními dvojskly, díky kterým neuniká energie ven z domu.

V sednici klasické dřevostavby nesmí chybět akumulační kachlová kamna s moderní krbovou vložkou, vytápěnou lavicí a kombinací teplovzdušného a sálavého předávání  tepla do okolního prostoru, které nechává vyniknout vůni dřeva.

V termínu od 26. 2. – 1. 3. 2009 se uskuteční již 15. ročník veletrhu Nový byt a dům. Veletrh proběhne opět na výstavišti PVA Praha - Letňany. Tradičně budou v souběhu probíhat veletrhy Dřevostavby, Moderní vytápění a Aquaset. Nově se připojí výstava Moderní nábytek.
Cena vstupenky dospělý do 14:00 hod. 150 KčCena vstupenky od 14:00 hod. 120 KčCena dětského vstupu (děti do 15 let) 10 Kč

Nejčastější způsob výstavby dřevostaveb

Nejčastější způsob výroby dřevostaveb v ČR je plošná prefabrikace - stavby jsou montovány z průmyslově předem zhotovených velkoplošných konstrukčních dílů. Výstavba na staveništi trvá krátce a tak nedochází k nežádoucímu rozrušování materiálu vlivem vlhkosti a deště. Průmyslová výroba také umožňuje lépe sledovat dodržování předepsaných normových požadavků. Největším plusem je, že sériovostí výroby a opakovatelností řešení dřevostaveb se snižují náklady na  jejich výrobu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám