Hlavní obsah

OBRAZEM: Nedostatek úložného prostoru vyřeší chytré šatní skříně

Právo, Sylva Svobodová

Šatní skříně pojmou aktuální oblečení, ale i předměty, které používáme sezónně. Díky nim je vše přehledně a prakticky uložené na jednom místě. Moderní skříňové sestavy navíc šetří i místem.

Článek

Úložné prostory jsou alfou a omegou každého bytu či rodinného domu. Jestliže máme dostatek místa a můžeme potřebné věci snadno a přehledně uložit, bude se nám dobře bydlet a tím pádem i žít. Když naopak bojujeme s každým centimetrem a věci jsou nacpány po celém bytě, kde se dá, stále něco hledáme, a to nás rozčiluje. Co s tím?

Sám sobě návrhářem

Už dávno odzvonilo těžkým rozložitým skříním, které stály v každé místnosti. Zelenou mají vestavěné skříně, které díky širokému výběru materiálu nezklamou ani náročného zákazníka. Směle je můžeme nazvat designovou záležitostí.

:.Vnitřní vybavení skříně přizpůsobíme našim potřebám a počtu osob, které budou skříň užívat (Indeco).

:.Součástí vnitřního vybavení je i držák na pásky (Indeco).

Velkou předností je, že sám zákazník si může ve spolupráci s profesionálem jednoduše vytvořit sestavu přesně podle svého přání a vkusu. Každá skříň tak je originálem, který přesně padne ke stylu vybavení. Sami si určujeme nejen vzhled, ale i vnitřní vybavení. Každý má jiné potřeby, a tak se už nemusíme přizpůsobovat nepraktickým policím v klasických almarách.

Rozhodujeme, kde budou viset sukně, halenky, kam umístíme košile, pásky, ručníky. Věci, které používáme denně, dáme do výše 120 cm, sezónní kostýmky, jarní kabátky, smoking můžeme naopak zavěsit na sklápěcí tyč, která visí u stropu skříně.

:.Originálně může vypadat i skříň v pracovně: rám Harmony, dveřní křídla bílý lacobel. Cena závisí na vnitřním vybavení, pohybuje se od 65 069 Kč (Indeco).

Skříň neváháme vybavit všemi dostupnými pomocníky, které nám nabízí trh. Kromě různě širokých výsuvných polic zakoupíme i speciální výsuvné kravatníky, věšáky na kožené pásky, větrací výsuvné koše na uložení lůžkovin a ručníků, sklápěcí tyče, věšáky s ramínky určené na pověšení košil, vyklápěcí botníky. Jedině tak se nám prádlo nezmačká a čas strávený u žehlicího prkna nebyl marný. Jde totiž i o to, zachovat oblečení a ostatní textil v co nejlepším stavu.

Před nákupem

Jestliže se chystáte rozloučit s původním nábytkem, poradíme vám, jak dále postupovat. Nejdříve prozkoumáme nabídku na trhu. Nejrychlejší je zavítat na webové stránky specializovaných firem, porovnat materiály, cenovou nabídku a tzv. bonusy, zkrátka to, co firma nabízí navíc. Například je už možný měsíční splátkový prodej, takže nemusíme zalamovat ruce nad jednorázovým velkým finančním výdajem.

:.Sklo - lacobel bílý, lacobel černý s lacomatem (pískované sklo) - v kombinaci s laminem Merano, rám Harmony, 11 637 Kč bez vnitřního vybavení (Indeco).

Když si vybereme firmu, zavítáme do prodejny osobně. Dobré firmy provádějí počítačový grafický návrh v 3D rozměru, takže zákazník má jasnou představu, jak bude skříň vypadat. Na návrhu můžeme kreativně pracovat a měnit jeho podobu. Samozřejmě už v samém počátku nás zajímá orientační cena celé sestavy.

Jestliže se chceme koncové reálné ceně přiblížit co nejvíce, každý prodejce ocení, když mu dáme ty nejlepší informace o naší představě. Proto je dobré předem si na kus papíru napsat základní rozměry prostoru, do kterého by měla být skříň umístěna (tj. šířka, výška, hloubka, případně jednoduchý nákres).

:.Luxusní šatní skříň umístěná v předsíni, rozměry 400x230x60 cm, dveře rám Harmony čirý, vnitřní zástavba ořech dijon, cena 70 504 Kč (Indeco).

Rovněž máme základní představu, k jakému účelu by měla skříň sloužit (jiné uspořádání bude pro oblečení, jiné, když chceme uskladnit i čisticí prostředky, vysavač, boty). Důležitý je i počet osob, které skříň hodlají užívat. Nezapomeneme odborníka informovat, kde jsou rozmístěny radiátory, různé rozvody nebo atypické řešení stěn či stropů. To vše ovlivní vzhled a cenu skříňové sestavy.

Možnosti a materiály

Jiná šatní skříň se hodí do předsíně, jiné materiály použijeme do dětského pokoje či obýváku. Protože jde o poměrně velký a nepřehlédnutelný kus nábytku, vždy se snažíme, aby ladil s ostatním nábytkem a stylem místnosti. Skříň může být dvou- i vícedílná, dveře běžně otevírací, posuvné (přejíždějí přes sebe) nebo skládací (podobně jako harmonika). Poslední dvě zmíněné varianty jsou praktičtější, protože šetří prostor.

:.Šatní skříň z programu Entre. Moduly (60x60 cm a 35x180 cm) jsou zavěšené na nosný rám. Různé sestavy se dají pořídit od 20 000 korun (Dřevotvar Jablonné).

Stále oblíbený je přírodní materiál (populární je třeba ořech dijon v čokoládové barvě), který se hodí do klasického i moderního interiéru. Chybu nikdy neuděláme ani s bílou barvou (případně krémovou), která je trendem nejen v bydlení. Lze ji výborně kombinovat s čímkoli, je elegantní, nadčasová a nikdy se neomrzí (v našem případě spíše neokouká).

Velké plochy, jako jsou dveře vestavěných skříní, doporučujeme opticky rozbít např. použitím dvou materiálů, které oddělíme pomocí hliníkových lišt. Dobrým nápadem jsou rovněž skleněné výplně nebo zrcadlo.

Ostatně výběr je pestrý: na šatní dveře zvolíme buď levnější variantu laminované dřevotřísky s fólií, která imituje přírodní dřeviny (borovici, dub, olši, břízu, třešeň, ořech dijon, calvados), nebo je v barvě mj. korálové, vanilkové, stříbrné, bílé hladké, jasmínu, limetky.

:.Šatní skříň v dětském pokoji. Použité materiály: rámy v dřevodekoru - třešeň, výplně lamino a zrcadlo s bezpečnostní fólií. Cena 28 035 Kč (Woodface).

Více zaplatíme za provedení dýha, kde už ale máme opravdové dřevo: prodává se obvykle v provedení dub, buk, olše, borovice, třešeň. Přírodní materiál se výborně kombinuje s barevným sklem lacobel v pastelových barvách (bílá, stříbrná, capppuccino, krémová, béžová, světle modrá, šedá, mléčná, modrošedá, ale i sytější tóny vínové, oranžové, hnědé).

V předsíni a v ložnici oceníme i díly se zrcadlem (s bezpečnostní fólií) v provedení grafitové, stříbrné, bronzové, zelené. Efektně vypadají i lamely nebo perforované (děrované) dřevotřískové materiály v provedení bříza, buk, višeň, stříbrná, apod. K šatním dveřím se také stylově ladí rámy, kromě již zmíněných dřevin je často používaný moderní hliník nebo ocel.

:.Trojdílná skříň, jeden díl tvoří zrcadlo, v provedení standard s ocelovými rámy, za 28 285 Kč. Komfort (hliníkové rámy) je za 36 785 Kč (Woodface).

:.Dětskému interiéru můžeme přizpůsobit i barvy skříně. Hliníkový rám, čelní deska -lamino modré, dveře o šířce 80 cm, cena 7082 Kč bez vnitřního vybavení (Indeco).

Minislovníček

Lamino: dřevotřísková deska potažená fólií. Může imitovat přírodní dřevinu nebo být v určité barvě.

Dýha: pravá dřevina v tenké vrstvě.

Lacobel: označení pro lité sklo, které se prodává s různým zabarvením.

Perforovaná deska: dekorativně děrovaná deska, která opticky rozbije větší plochu, jež by jinak působila fádně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám