Hlavní obsah

OBRAZEM: Barvy v dětském pokojíčku by měly podporovat vývoj a kreativitu

Právo, Novinky, kaz, Gisela Růžičková

Rozumná volba barev v dětském pokoji je hodně důležitá. Barvy by měly odpovídat duševním potřebám dětí, povzbuzovat vývoj, podporovat kreativitu a schopnost učení.

Článek

Do devíti let věku bývá oblíbená červená, u holčiček růžová. Od devíti do jedenácti nastupuje oranžová, žlutá a zelená. To znamená, že v dětském pokoji by měly převažovat přívětivé barvy, které nebudou odvádět pozornost dětí, zejména školáků.

Úložného prostoru na hračky, knížky a stavebnice není nikdy dost. Přehledně je uložíme, uklidíme a schováme do omyvatelných plastových krabic, barevných boxů a pojízdných kontejnerů na kolečkách.

.: Červeno-růžová šatní skříň ze série MAMUT včetně dvou nastavitelných polic a tyčí (3990 kč, Ikea)

.: Flexibilní úložná sestav TROFAST s nekonečným množstvím barevných kombinací (od 1295 Kč, Ikea)

.: Také člobrdo, hravá mozaika, zaujme děti různého věku hlavně svou nápaditostí a barvami (299 Kč, Fler).

.: Kotě - relaxační polštář ve veselých barvách zvedne náladu a udělá radost každému dítěti (355 kč, Fler).

Na trhu jsou rovněž rozmanité závěsné síťované koše určené ke kotvení na strop, kapsáře vhodné na stěnu (třeba vedle lůžka), stojací koše s uchy a poklopem ve tvaru zvířete apod.

Barvy ovlivňují povahu dítěte

Obecně platí: pro stěny a podlahy volíme světlé odstíny, záclony, polštáře a povlečení mohou být v sytějších barvách. A nábytek? Barevný pro děti předškolního věku, později spíš přírodní dřevo. Zvolíme-li správné barvy, můžeme vhodně působit na rozvoj a povahu dítěte.

.: Závěsné úložné díly FANGST v různých barvách jsou ideální nejen do dětských pokojů (od 79 Kč, Ikea).

.: Plavčíku, nezlob se - barevné žertovné kuželky vhodné k dětským radovánkám (999 Kč, Fler)

.: Pestrá houpací síť Brasil Papaya potěší všechny děti a bude i zajímavým a svěžím doplňkem interiéru (1799 Kč, Astoncentral).

.: Pokoj v etno stylu navrhovala designérka jako sólo zakázku pro malého kluka. Tmavé zemité odstíny, imitace kůže a moskytiéra vyvolávají atmosféru Afriky. (Vibel) 

Pokoj pro dívku se nehodí pro chlapce

Doplňky do dětského pokoje bychom měli vybírat podle toho, jestli je pokoj pro dívku nebo chlapce. Pokud je pokoj společný pro oba, jsou nutné kompromisy a neutrální barvy. Chlapec asi nebude mít radost z růžového nábytku a holčička zase z autíček a letadýlek po celém pokoji.  

Ve specializovaných obchodech se prodávají veselé koberce s dětskými motivy, které se dětem moc líbí. Mít na koberci křižovatku a plán města je pro tříletého kluka velká zábava, stejně jako slečny ocení koberec s motivem růží od spící princezny. Vtipné jsou i koberce ve tvaru šnečka, velké květiny nebo fotbalového míče.

.: Měkký a teplý koberec patří do dětského pokoje. Motivy auťáků nadchnou chlapečky (Voivo). 

.: Dětský pokoj pro předškoláka má připomínat hernu. Méně nábytku, více volné plochy k dovádění (Ikea).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám