Hlavní obsah

OBRAZEM: Bakelit má i po sto letech v interiérovém designu své místo

Novinky, tnk

Před sto lety byla vynalezena plně syntetická hmota - bakelit, snadno tvarovatelný materiál. Jeho vynálezce na něm nebývale zbohatl a pro bytový design nastala nová éra - záplava bakelitem, který se stal nejprve hitem a pak zatracovaným materiálem. V interiérovém designu si ale dodnes drží své místo a to díky tomu, že je relativně levný.

Článek

Zlatá éra bakelitu už je dávno pryč, své největší uplatnění měl ve stylu pop-art, dnes je ovšem pop-art retro stylem, kterým se mnoho z nás při zařizování interiéru inspiruje.

První bakelit vznikl před sto lety

První plně syntetická umělá hmota získala název po svém vynálezci, belgickém chemikovi Leovi Hendrikovi Baekelandovi. Ten svůj objev poprvé představil světu před rovným stoletím, v roce 1909.

.: Interiér navrhl designér Karim Rashid, současný král bakelitových barev.foto: www.karimrashidshop.cz

Díky tomu, že jde o snadno tvarovatelný materiál se bakelit nejprve využíval k výrobě elektrických zástrček a vypínačů, lisovaly se z něj kliky u dveří i hračky, později se z něj začaly vyrábět talíře a ostatní potřeby pro stolování.

.: Tác ve výrazné barvě a netradiční design (610 Kč) na plastové otvíráky (19 Kč/ ks).foto: Novinky.cz, Ikea, Koziol

Předností bakelitu je, že je lehký, levný, a tak je neocenitelný třeba při výrobě nádobí na jedno použití.

Barvy umělých hmot jsou trendy dodnes

Zlaté éra bakelitu byla zajímavá hlavně hrou s novými barvami - zkuste barevný koktejl zakomponovat i do svého interiéru. Prim hraje vše, co je umělé, v interiéru inspirovaném pop-artem nesmí chybět plakátový portrét peroxidové blondýny Marylin Monroe od Andyho Warhola. 

.: Slavný umělec Andy Warhol byl umělohmotnými barvami fascinován. Plakát v retro stylu pořídíte cca za 2000 Kč.foto: www.darky-poster.cz

.: Dekorace v barvách pop-artu (cca 650/ks).foto:KARE

Dejte ale pozor, křiklavé barvy umělých hmot mají velmi blízko ke kýči a interiéru by to nemuselo prospět.

.: Kýčovité kačenky z umělých hmot přijdou na 69 Kč.foto:IKEA

Baekeland byl absolventem chemie na univerzitě v Gentu, na svém vynálezu nebývale zbohatl, v roce 1899 jej prodal za celý milión dolarů. Pro společnost to ale znamenalo boom levných kousků do interiéru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám