Hlavní obsah

Sklo doladí design každé části interiéru

Právo, Gisela Růžičková

Sklo se významně podílí nejen na současném stylu architektury, ale hlavně na interiérovém designu. Díky široké paletě barev, vzorů a možností opracování se uplatňuje v mnoha oblastech moderního bydlení. Moderní technologie zpracování umožňují uplatnit působivou eleganci skla v každé části interiéru.

Článek

Se sklem umíme kouzlit v kuchyni, v obýváku i v koupelně. Hlavně proto, že propouští světlo. Tak mohou vyniknout jeho vlastnosti, ať už jde o zajímavý kus nábytku, doplněk, zrcadlo, desku na stůl, ale i zábradlí, schodišťové stupně, celoskleněné dveře, dělicí příčky i sprchové kouty.

Dveře se skleněnou výplní

Celoskleněné dveře zvolíme hlavně v místnostech, v nichž postrádáme dostatek světla, nebo tam, kde chceme být v kontaktu s ostatními členy rodiny. Celoskleněné otočné, posuvné i kyvné dveře se objevují v široké nabídce plochých a ornamentních skel.

Sklo opracované pískováním a gravírováním (rytím) dokonale splní i ty nejnáročnější představy moderního designu. Dekorace lze použít téměř na všechny druhy skla, od nejčastěji užívaného čirého skla, přes celobarevné až po jednostranně leptaná skla.

.: Strukturované ani barevné povrchy skla nebrání prostupu světla z jedné místnosti do druhé, ale současně jsou neprůhledné, což zachovává pocit soukromí za zavřenými dveřmi (VV Sklo).

  • Standardně používaná šíře síla skla pro celoskleněné dveře je minimálně 8 mm.
  • Dveře jdou osadit jak do standardní obložkové, kovové i hliníkové zárubně, tak i do samotných stavebních otvorů bez obložek.

Celoskleněné příčky nahrazují sádrokarton

K moderním interiérovým prvkům patří také celoskleněné stěny. Jsou skvělou alternativou zděných či sádrokartonových příček. Hodí se pro ně také plochá a ornamentní skla včetně dekorů, která se výrazně neliší od sortimentu pro klasické celoskleněné dveře.

.: I v kuchyni je řešením posuvná stěna z pískovaného skla, za níž ukryjeme funkční potravinovou skříň. Rámy posuvných dveří jsou z kovu (Indeco).

  • Rozdíl je jen v síle skla, jež pro zachování svých bezpečnostních vlastností vyžaduje minimálně 10 mm i 12 mm.
  • Maximální plošná výška jednoho pásu celoskleněné stěny je tři metry a šířka maximálně jeden metr. Pro ukotvení celoskleněných příček v interiéru není třeba speciální stavební přípravy. Jsou kotveny k čisté podlaze a stropní konstrukci do kovových U profilů. Ty mohou být zapuštěné či přiznané. Zapuštěná lišta je pohledově hezčí, přiznaná však praktičtější - chrání příčku. Je pouze na nás, jakou variantu zvolíme.

Skleněné mohou být vana i umyvadlo

Dnes se nemusíme bát skla ani v koupelně. Nejčastěji se vyskytuje v podobě zástěny u sprchových koutů, ale raritou není ani skleněné umyvadlo či vana. Používají se vždy bezpečnostní, tvrzená skla.

.: K nejnovějším koupelnovým trendům patří také umyvadla z tvrzeného tónovaného nebo jednostranně leptaného skla (Direx).

  • Na výběr máme hned několik tvarů a typů zástěn sprchových koutů. Standardem jsou dveře s jednokřídlým otevíráním, které je možné rozšířit o boční světlíky včetně umístění na vanu.
  • Sklo použité v koupelně má antiplakovou úpravu proti zasychání kapek a tvorbě vodního kamene a spolu s exkluzivním povrchem rámů vnáší do koupelny lesk a dodává prostoru hloubku.
  • Skleněná umyvadla vyniknou v každé koupelně, ale hlavně v minimalisticky pojatých interiérech.

Skleněný nábytek pokoj prohloubí

Skleněné prvky v prostoru dovedou nejen sladit starožitný nábytek s moderním, ale i malému pokoji dodají správnou hloubku, i když můžou působit na první pohled chladně.

.: Celoskleněné dveře vyžadují speciální kování, podobně jako všechny celoskleněné produkty (VV Sklo).

  • Rohové skleněné skříňky opticky prohloubí a prosvětlí původně tmavý kout pokoje. Nadčasově bude působit i knihovna s posuvnými dvířky z matovaného skla. Také další solitéry jako skleněné stolky vnesou do místnosti ledovou krásu, eleganci a luxus. V tomto případě sklo nejčastěji kombinujeme s přírodním kamenem, dřevem a kovem.
  • Stolky se objevují ve spojení skla čirého s matovaným, pískovaným nebo barevným a jsou bezpečné díky zabroušeným hranám. A jejich výběr je veliký. Od televizních stolků přes servírovací, noční až po odkládací. Praktické jsou i další doplňky jako nosiče na noviny nebo poličky a nástěnné police.

Sklo má široké uplatnění i v kuchyni

Vyskytuje se nejen ve výplních horních a dolních skříněk. Podle svého vkusu můžeme volit sklo ornamentální, čiré, pískované, matné, nebo zdobené leptem a vitráží. V moderních kuchyních se uplatňuje tvrzené samonosné sklo místo pracovní desky nebo místo obkladů na kuchyňském pozadí, k vidění je také sklo s drátem zasazené do dřevěných a kovových rámů. Bezpečnostní a kalené sklo je součástí sporáků, krytů varných ploch i digestoří.

.: Elegantní konferenční stolek z ohýbaného skla, jež se vyrábí postupným zahříváním plochého skla (Calligaris).

Síla skla pro jednotlivé produkty
Celoskleněné dveře (jednokřídlé, otočné) - 8 mm, 10 mm
Celoskleněné kyvné a posuvné stěny - 10 mm, případně 12 mm
Celoskleněné schody - tři 10mm skla, navzájem slepená fólií
Celoskleněné sprchové kouty - 8 mm, 10 m

Foto: archiv firem Brik, Calligaris, Direx, Indeco, II Bagno, Koryna a VV Sklo

Dekorativní prvky na sklo

Čočky (Muggle) a kameny - na sklo se lepí jednostranně, u skla Satináto se lepí na pohledovou stranu.

Vitráž - u všech vitráží lze lepit olověné nebo mosazné pásky, které jsou doplněny barevnou fólií podle výběru

Fazeta - je vždy čirá, aplikuje se na plochá i na ornamentní skla.

Typy skla

Float - čiré (průhledné) sklo, nejběžněji používané. Lze jej pískovat a gravírovat. Pro úpravu pískováním, gravírováním a v doplňku dekorativních prvků je tento typ skla ideální - efekt je nejvíce viditelný.

Satináto - jednostranně plošně leptané sklo, tzv. „ledové sklo“ které není průhledné, nýbrž průsvitné. Často se používá do míst, kde není žádaná úplná průhlednost v prostoru. Nejefektivnějším dekorováním tohoto skla je gravírování.

Planibel - celoplošně barevné sklo

Ornamentní skla - jsou v základu již se vzorem a standardně se dále nedekorují.

Reklama

Související články

Sklo: Originální a efektní

Při výběru skla dbáme na to, aby sklenice podtrhovala charakter nápoje, aby nebyla vratká a při dotyku byla příjemná. K ozdobným prvkům sklenek patří grafické...

Moderní dveře jsou ve znamení jednoduchosti

I ten nejkrásnější dům či byt může ve svém výsledku rušit jedna věc a tou jsou - nevhodné dveře. Doba kýčovité zdobnosti je totiž tatam, uživatelé preferují...

Výběr článků

Načítám