Hlavní obsah

Samolepící fólie pomohou zrenovovat hladké plochy a dodají jim styl

Novinky, tnk

Pokud váš nábytek vyžaduje renovaci a nový si nechcete kupovat, tak zkuste vsadit na metrážní samolepicí fólie. Základem úspěšné renovace je pouze schopnost dobře změřit jednotlivé plochy, pečlivost, a také výběr dobrého materiálu, který bude barevně ladit k ostatním kouskům v interiéru. Taková renovace může být neobyčejně zábavná.

Článek

Povrch, který chceme renovovat musíme nejdříve zbavit všech nečistot a osušit, renovace se podaří jen tehdy, když budeme lepit na úplně hladkou plochu. Lepit tak můžete na umakart, plast, kov, sklo, hladce obroušené dřevo aj. Naopak není vhodné lepit na stěnu, která se drolí nebo jinak odpadává.

.: Nudný interiér můžete rozzářit nalepením barevných samolepů, potěší i děti (sada Paradies za 349 Kč).foto: www.bonprix.cz

Pokud fólii zakoupíte v roli, vyplatí se nechat ji nějaký čas ležet roztaženou na podlaze dokud se nenarovná. Jestli si chystáte lepit větší plochy, zkuste je předtím lehce přetřít mýdlovou vodou, díky tomu pak bude lehčí opravit chybné nalepení.

.: Zkuste použít speciální samolepy na dlaždice a dodat tak na zajímavosti koupelně.foto:Hornschuch

Pro přípravu si připravte ořezávač papíru, pravítko nebo metr, samotnou fólii a nůžky. Když budete fólii stříhat, raději počítejte s trochou materiálu po stranách navíc, pro případ, že by se vám fólie během lepení lehce zvrásnila. Stříhání fólie se bát nemusíte, na rubu fólie je mřížka, která zajistí, že ji ustřihnete rovně.

Zapojte do lepení obě ruce i ostrý řezák

Ostrým řezákem pak přebytečný materiál lehce seříznete. Každopádně se vyplatí jednou rukou oddělovat spodní rastrový papír a druhou rukou plochu postupně uhlazovat povrch.

.: Zkuste samolepicími fóliemi vylepšit třeba starou vitrínu. foto: d-c.fix

Pokud se vám i poté vytvoří bubliny, tak je propíchněte ostrým předmětem a přebytečný vzduch lehce vytlačte a povrch uhlaďte.

Při lepení zaoblených hran pomůže fén

Pokud se chystáte polepovat zaoblené tvary nábytku - třeba podpěry na křeslech nebo desku kuchyňské linky, tak vězte, že se vám bude lepit lépe, když fólii nahřejete fénem na vlasy.

.: Díky svému omyvatelnému povrchu jsou samolepy použitelné i v koupelnách - interiér můžete ozvláštnit pásovým samolepem. Pásové bordury se vyrábějí v řadě barevných variant.foto:Hornschuch

Na fólii pak ale při čištění nepoužívejte tekutý písek ani drátěnku, úplně postačí teplá mýdlová voda nebo voda s trochou saponátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám