Hlavní obsah

Věčnou inspirací jsou pro designéra Karima Rashida osmdesátá léta

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrhář egyptského původu, Karim Rashid rozhodně není fandou designu v konvenčních barvách, sympatická mu jsou osmdesátá léta, která byla typickou fontánou barev. Nechte si inspirovat jeho tvůrčím duchem a osvěžte si oči interiérovými kousky, které se nebojí provokovat a pobavit.

Článek

Slavný designér získal bakalářský titul v oboru průmyslový design v Kanadě, pak odjel studovat do Itálie, nakonec ale zakotvil v New Yorku, kde v roce 1993 založil vlastní studio.

Navrhl už celou plejádu designových kousků, odhaduje se, že jejich počet dovršil dva tisíce, řada z nich je umístěna ve sbírkách muzeí a galerií - v New Yorku v Museum of Modern Art  i v Lodýně v British Design Museum a jinde.

.: Barevná lampička od Karima Rashida vydává měkké světlo.foto: design Karim Rashid

Pro jeho návrhy jsou typické oblé linie a neobyčejně výrazné barvy, nebojí se ani anylinek a barev, které jsou typické pro zvýrazňovače. Rashid je pověstný tím, že není fandou černé barvy, nesnáší totiž nudu a baví ho s barvami inspirovat, raději má mnohem světlejší barvy, a tak je základem jeho designu barva bílá, ale nevyhýbá se ani barbie růžové a kiwi-zelené barva.

.: Knihovna na malé i velké tituly v pastelových barvách.foto: design Karim Rashid

Osmdesátá léta jsou pro Rashida velkou inspirací, dnes jsou velmi oblíbená jako retro, a i tento návrhář si zamiloval jejich nekonvenčnost a širokou paletu barev, která pro ně byla typická. Barvy ale byly tehdy mnohem tlumenější, než ty, které používá Rashid.

.: Koberec s oblými liniemi i vzorem.foto: design Karim Rashid

Jeho tvorba je často provokativní, Rashid vytváří nekonvenční nábytek, různé objekty pro domácnost, ale navrhuje i interiéry barů a restaurací.

Originalita a nekonvenčnost je na prvním místě

Jestli je pro tvorbu tohoto designéra něco typické, tak je to snaha nebýt konvenční a nebát se navrhnout něco kontroverzního. Proto navrhuje i pro menší podniky, které dávají originalitě větší prostor a nebojí se s výstřelkem riskovat, jestli jej spotřebitel uvítá. Rashid na spotřebitele ale myslí, snaží se co nejvíce diskutovat s běžnými lidmi, jeho filozofií je zjistit, co lidé chtějí a potřebují, a to jim pak stvořit.

.: Keramická váza pochází z limitované edice "Symbolik", 349 kusů této edice je podepsáno a datováno.foto: design Karim Rashid

Rashid design nejen vytváří, ale také o něm přednáší a píše, napsal knihu "I want to change the world" (v překladu: "Chci změnit svět"), přispívá i do časopisů o designu a zasedá v porotách soutěží, které navržené interiérové kousky hodnotí.

Kdybyste ho někdy potkali, setkáte se s výstředně oblečeným chlapíkem s výraznými doplňky a v oblečení v nekonvenčních barvách. Vypadá stejně originálně, jako jeho výtvory.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám