Mísa na lasagne by měla být hlavně odolná, a měla by mít silnější stěny než je zvykem u běžných mís. Pozor si musíte dávat hlavně na to, jestli mísa snáší teplotní šok. Rozhodně zapékací mísy nezkoušejte stavět na běžné plotýnky, mísa by mohla brzy prasknout.

Mísy dobře snáší teplotní šok a navíc jsou stohovatelné, je možné péct hned v několika najednou a péct tak malé i velké porce. Díky silikonovým nožkám je možné mísu z trouby položit přímo na stůl..: Ve stohovatelných mísách je možné péct hned v několika najednou, a připravit tak malé i velké porce. Díky silikonovým nožkám je možné mísu z trouby položit přímo na stůl.foto:MENU

Vyplatí se zjistit si, jak mísy snášejí teplotní šok

Nejlépe uděláte, když si pořídíte mísu, která snáší teplotní šok cca od -20°C do +250°C. Při nákupu se ptejte, jestli je možné mísu vyndat z mrazáku a vložit rovnou do horké trouby a jestli je možné ji vložit nejen do tradiční trouby, ale i do mikrovlnné a navíc do myčky.

Elegantní, organické tvary této zapékací mísy potěší každé oko. Praktické jsou držáky na vyndavání mísy z trouby..: Elegantní, organické tvary této zapékací mísy potěší každé oko. Praktické jsou držáky na vyndavání mísy z trouby.foto:Pentolandia

Pokud jste milovníci italské kuchyně, tak vězte, že italské pochoutky budou nejstylověji vypadat v elegantních bílých zapékacích mísách.

Forma z prvotřídního silnostěnného porcelánu je odolná vůči teplotám - 18 až + 240 °C, je možné ji vkládat do trouby lze přímo z mrazničky..: Forma z prvotřídního silnostěnného porcelánu je odolná vůči teplotám -18 až +240 °C, je možné ji vkládat do trouby přímo z mrazničky.  foto:Tescoma

Pro vyznavače staročeské kuchyně se zase lépe hodí mísy s tradičním dekorem. Cibulák je zlatou klasikou, která se neokouká.

Není nad klasický cibulák - mísy můžete přiklopit k sobě a použít je třeba i na pečení drůbeže..: Není nad klasický cibulák - mísy můžete přiklopit k sobě a použít je třeba i na pečení drůbeže.foto: www.anekt.cz

Zkusit můžete ale i trochu luxusnější dekor ve svěžích barvách, v takových mísách budou báječně vypadat například zapékaná jablka.

Elegantní design mísy potěší milovníky klasické kuchyně..: Elegantní design mísy potěší milovníky klasické kuchyně.foto: Villeroy and Bosh

Zapékací mísy je možné čistit běžnými chemickými prostředky na mytí nádobí, tekutému písku je ale třeba se vyhnout, i když to totiž vypadá, že mísu vyčistí, zanechá na ní rýhy, které pak budou usazování nečistot napomáhat.