Hlavní obsah

Jak ochránit děti před úrazy v domácnosti

Právo, Jana Nesvadbová

Máte doma malé, čiperné a zvědavé děti, které dychtivě objevují okolní svět? Máme pro vás devět tipů, jak malé průzkumníky ochránit před zbytečným úrazem.

Foto: Profimedia.cz

Mnoha úrazům dětí se dá předejít.

Článek

Například obsah některých zásuvek v našem bytě může být pro malé děti velmi nebezpečný. Ať už je to zásuvka s noži v kuchyni nebo s potřebami na šití. Existuje několik druhů uzávěrů a blokujících prvků.

1. Blokace do šuplíku
1.Blokace do šuplíku

K nejrozšířenějším patří blokující prvek, který se skládá ze dvou částí: delší část, zakončená háčkem, se připevní na vnitřní stranu předního panelu zásuvky, menší část, za níž se háček bude zachytávat, se přišroubuje dovnitř, na pevnou část skříňky, do níž se zásuvka zasouvá.

:.Do některých zásuvek by se děti neměly dostat. Foto: archív firem BabyDan a Ikea

Blokace umožní zásuvku pouze povysunout na nezbytně úzký prostor, jímž prostrčíme ruku a háček uvolníme. Teprve pak se zásuvka otevře zcela. Pojistky do zásuvek jsou k dostání v obchodech s potřebami pro malé děti, také např. v domácích potřebách a v některých železářstvích. Prodávají se obvykle v balení po několika kusech (zpravidla 5) a cena nepřesahuje stokorunu.

2. Chrániče rohů
2.Chrániče rohů

Ostré rohy stolů, skříněk a dalších kusů nábytku mohou být při nešťastném pádu nebezpečné nejen pro malé děti, ale pro kohokoli. Snadno je zaoblíme pomocí chráničů rohů vyrobených z pružného plastu či gumy. Prodávají se nejčastěji v čiré variantě nebo v bílé či hnědé. Jejich cena se pohybuje okolo stokoruny za čtyři kusy. Nalezneme je nejen v domácích potřebách, ale i v obchodech s vybavením pro malé děti.

:.Různé druhy chráničů rohů. Foto: archív firem Canpol Babies a BabyDan

3. Prostorové zábrany
3.Prostorové zábrany

V přístupu ke kamnům a k jiným nebezpečným místům či předmětům v interiéru zabrání malým dětem tzv. prostorová zábrana. V základním provedení sestává ze tří, respektive pěti dílců, lze ji ovšem rozšířit na každé straně o další dokoupené, takže si můžeme vytvořit ohrádku přesně takové délky, jakou potřebujeme.

Zábrana je kovová, a proto při instalaci okolo kamen musíme nejdříve vyzkoušet, zda se samotná zábrana od kamen nerozehřeje natolik, aby se nakonec dítě nepopálilo o ni. Ve třídílném provedení se zábrana prodává od 2400 korun, v pětidílném od 3500 korun.

:.Zábrany v prostoru mohou předejít mnoha nepříjemnostem. Foto: archív firmy BabyDan

4. Ochrana na sporák
4.Ochrana na sporák

Podle některých studií patří kuchyň k místům, kde dochází k největšímu počtu úrazů malých dětí. Velké množství z nich je opařením. Tomu má zamezit zábrana na sporák. Jde o dílec vyrobený nejčastěji z plechu (výjimečně z plastu) připomínající zhruba 20 cm vysokou ohrádku, který se při vaření přichytí ke sporáku.

Ohrádka zamezuje dětem, aby se dotkly jakékoli horké části sporáku či nádobí, nebo je dokonce strhly na sebe. Cena těchto ochran se pohybuje okolo 1200 až 1300 korun. Kromě obchodů s potřebami pro malé děti lze tyto ohrádky hledat v prodejnách s bílou technikou a ve velkých obchodních řetězcích s nábytkem.

:.Takhle už se neopaří. Foto: archív firmy Ikea

5. Uzávěry skříněk a ledniček
5.Uzávěry skříněk a ledniček

Skříňky a ledničky můžeme uzavřít spoustou pomůcek. Nejjednodušší je asi dvojice pásků suchého zipu, z nichž jeden se přilepí na dvířka a druhý na pevnou část ledničky či skříňky tak, aby přesahoval a na svůj protějšek se po jejím uzavření přitiskl.

Sofistikovanější uzávěry jsou ve většině případů z plastu, přičemž vždy se jedna část připevní ke dvířkům a druhá k tělu skříňky tak, aby se po uzavření spojily, např. zacvaknutím. Pojistky na dvoukřídlé skříňky obvykle fungují na principu spojení držátek obou dvířek. Uzávěry na skříňky mají v prodejnách s potřebami pro malé děti a často i v obchodních řetězcích s nábytkem. Jejich ceny začínají okolo 50 korun za jeden kus.

:.Uzávěry na skříně a ledničky. Foto: archív firem Canpol Babies a Ikea

6. Blokace do dveří
6.Blokace do dveří

Veliké riziko pro nepozorné dětské prstíky představují dveře. V tomto ohledu máme k dispozici hned několik typů doplňků, které zabraňují úplnému zavření dveří a tedy přiskřípnutí prstů. Ty nejprodávanější jsou tvořeny kusem plastu či pěny, kterým obemkneme okraj dveří, takže je pak není možné zcela dovřít.

Prodávají se zhruba od 45 korun za kus. V obchodech s domácími potřebami i s pomůckami pro malé děti se prodávají také brzdy do dveří, které se zasunou pod dveře a drží je otevřené.

:.Blokace proti pohybu dveří. Foto: archív firem Canpol Babies a Ikea

7.  Záslepky do elektrické zásuvky
7.Záslepky do elektrické zásuvky

Standardní součástí vybavení každé domácnosti s dětmi jsou nepochybně záslepky do zásuvek. Jejich vzhled se již mnoho let nemění a funkce zůstává stejná. Záslepka se do aktuálně nepoužívané zásuvky zasadí místo vidlice přívodního kabelu elektrických spotřebičů až na doraz.

Odstraní se pomocí speciálního klíčku, který je k dostání v domácí potřebách i v železářstvích. Na stejných místech včetně prodejen elektro lze kupovat i záslepky. Jejich cena je zpravidla několik korun za kus.

:.Bezpečnostní zásuvky jsou již pomalu samozřejmostí. Foto: archív firem Canpol Babies a Ikea

8.  Pojistky do oken
8.Pojistky do oken

Veliké nebezpečí pro všetečné malé pozorovatele představují okna. Aby je nemohli otevřít dokořán a vypadnout ven, nainstalujeme do oken raději pojistku proti jejich otevření. Ta se skládá ze dvou propojených částí, z nichž jedna se přišroubuje k pevné a druhá k pohyblivé části rámu okna. Okno se pak už otevře jen na povolené minimum.

Pojistky proti otevření oken se prodávají za přibližně 200 korun. Nalezneme je především v obchodech s potřebami pro malé děti a v obchodních řetězcích s nábytkem.

:.Pojistky do oken. Foto: archív firmy BabyDan a Ikea

9.  Zábrany na schodiště a do dveří
9.Zábrany na schodiště a do dveří

Malé spontánní průzkumníky zastaví v jejich průniku na nebezpečná území bytu zábrany do dveří a na schodiště. Vyrábějí se jak z lehkých kovových trubek, tak ze dřeva. Systém upevnění do dveří je skoro u všech stejný, tzv. rozporový. Do dveří nebo mezi stěny se zábrana upevní rozepřením. K montáži obvykle není třeba nářadí.

Dospělý člověk ji zvládne často otevřít jednou rukou. Většina zábran se vyrábí buď v délce cca 75 nebo 79 cm, přičemž k většině z nich lze dokoupit prodloužení (obvykle okolo 10 cm). Ceny zábran začínají na hranici 1000 korun, v kvalitním dřevěném provedení mohou stát až 2500 Kč. Prodávají se často v prodejnách s vybavením pro malé děti.

:.Praktické jsou zábrany na schody a dveře. Foto: archív firmy BabyDan

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám