Hlavní obsah

Vědci měřili v bytech škodlivé chemikálie, zjištění jsou překvapivá

Novinky, tnk

Odborníci zřídili pro svůj výzkum speciální měřící komoru - laboratoř Indoortron, ve které podle potřeby mění nábytek. Ložnice, obývák nebo kancelář pak slouží k měření uvolňovaných škodlivin do ovzduší. Ovzduší je podle nich podstatně škodlivější uvnitř budov než venku. Jaké látky nám mohou doma uškodit a jak se tomu bránit?

Článek

Laboratoř projektu pro Evropský parlament - Indoortron se nachází v italské Ispře poblíž Milána a vědci v ní sledují, jaké chemické látky se vypařují z předmětů v bytě - z koberců, nábytku, nádobí apod. V této prosklené komoře nainstalují nábytek tak, aby simuloval třeba obývací pokoj.

Na osvěžovače vzduchu je lepší zapomenout

Když vědci zapnuli osvěžovač vzduchu, tak na monitoru sledovali neuvěřitelný nárůst malých polétavých částic. Zjistili tak, že osvěžovače vzduchu představují jedny z nejvýznamnějších znečišťovatelů vzduchu. Aromatické svíčky a čistící prostředky jsou na tom stejně.

.: Náš zdravotní stav ovlivňuje prostředí, kde žijeme, bydlet poblíž velkých továren nebo dálnic není zdraví prospěšné.foto: JRC

Dřevotříska své vlastníky nepotěšila

Z nábytku při pokusech dopadla nejhůře dřevotříska a dýhovaný nábytek - z lepidla některých nábytkových kusů se značně uvolňuje formaldehyd, ten má při zvýšené koncentraci karcinogenní účinky. Rada tedy zní: vsadit raději na celodřevěný nábytek z masivu.

Zakouřený obývák neobstál

Vědci zkoušeli simulovat i zakouřenou místnost - do Indoortronu byl umístěn stroj, který kouřil. Zjištění byla tak překvapivá, že jeden z vědců poté dokonce přestal kouřit. Škodliviny z kouře se kondenzují na malé kapky, které se usazují v místnosti - vidíme je třeba v podobě zažloutlých záclon a textilií obecně.

Postupně pak vylučují ještě další těkavé látky. Takže to, že místnost po kouření náležitě vyvětráme nám nepomůže k tomu, abychom ovzduší v bytě uvedli do předchozího stavu.

.: Pasivní kouření škodí hlavně zdraví malých dětí. V interiéru splodiny zůstávají dlouhou dobu.foto: tubercose.com

Dlouhodobé působení těkavých látek nám pak může způsobit alergii nebo kožní problémy. Pro výchovu dětí je proto rozhodně vhodnější venkovní prostředí. Podle vědců je vzduch uvnitř budov asi dvakrát horší než venku.

Pomůže jen dostatečné větrání a vhodná podlahová krytina

Vědci tak radí, abychom pravidelně a intenzivně větrali, a to i v zimním období, kdy díky větrání dojde k větší ztrátě energie. Bude nás to sice stát peníze, ale ne zdraví.

Pomoci si můžeme i vhodnou podlahovou krytinou, takové linoleum se udržuje mnohem lépe než koberce, které se čistí mnohem obtížněji a udržuje se v něm více plísní a bakterií. Domácí prach totiž obsahuje roztoče a jejich výkaly, plísně, bakterie a viry. Pomůže tedy jen časté vytírání horkou vodou.

.: Linoleum seženete v mnoha trendy vzorech, v bytě ho ocení hlavně alergici. foto: koberce Trend

Dobré těsnění je špatné těsnění

Za zamyšlení stojí i zjištění, že příliš dobrá izolace oken může být někdy na škodu. Fakt, že uspoří energii je jistě velmi lákavý, odvrácenou stránkou dobré izolace je ale skutečnost, že vzduch se v bytě téměř nemění a emise se neředí.

Systém certifikátů by byl řešením

Ideální by byl systém certifikátů, kdy by výrobci museli uvádět kolik škodlivin se z nábytku uvolňuje, tomu se ale výrobci pochopitelně brání. Prosadit tento systém by bylo těžké už jenom proto, že spousta nábytkových kusů pochází z dovozu, a tak by tomuto nařízení museli podléhat i výrobci z jiných zemí.

.: Děti se seznamují s měřícími přístroji Indoortronu.foto: JRC

Někteří výrobci ale už toto značení užívají, zpravidla to jsou tací, kteří nemají co skrývat. Ve spojeném výzkumném centru Evropské komise (JRC) se také testují nové materiály, které by měly pomoci proti znečištění. Dá se tak předpokládat, že by v budoucnu mohlo dojít k revoluci v omítkových materiálech.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak moderně a prakticky vybavit nový byt

Co provází koupi bytu? V první fázi běhání po realitních kancelářích, sledování developerských projektů a vyřizování hypotéky. Ve chvíli, kdy si konečně...

Retro sporáky na plyn se vracejí

Některý design prostě stojí za to, a tak se opět vrací do módy. Sice v novém, ale je stejně působivý jako kdysi. I proto se letos znovu setkáváme se starými...

Výběr článků

Načítám