Hlavní obsah

Úložné prostory ve sklepě ušetří místo v domácnosti

Novinky, tnk

Policové díly a boxy do sklepních prostor pomohou uskladnit ve sklepě co nejvíce věcí. Díky tomu si pak ulevíte od mnoha věcí v domácnosti a zjistíte, že máte možná mnohem více prostoru, než jste si mysleli. Máme pro vás tipy na vkusné a praktické ukládání.

Článek

Systém úložných polic do sklepa by měl být hlavně odolný, ve sklepě bývá vlhko, a tak je vhodnější zvolit systém chromovaný nebo z nerezavějící oceli. Dřevěným regálům se ve vlhčích sklepech raději vyhněte.

.: Systém čtyř polic např. na 24 lahví nebo na 12 párů bot. Čtyři nástěnné lišty lze umístit podle individuální potřeby - systém lze sestavit do výšky nebo do šířky. Cena 799 Kč.foto:Tchibo

Než si budete nějaký systém pořizovat, zamyslete se nad tím, k jakým účelům jej budete využívat. Pokud máte doma kutila, tak zvolte systém, který je přichycen ke stěně, dá se totiž předpokládat, že se do něj budou ukládat těžší předměty.

Popsané krabice a boxy jsou praktické

Do sklepa člověk nezavítá až tak často, a tak může lehce zapomenout, co kam dal. Vyplatí se na to myslet dopředu a pořídit si takové úložné boxy, které umožňují popsat si, co v nich máme uloženo.

.: Krabice se štítkem pro popisky (cena od 120 Kč).foto:IKEA

.: Úložné boxy (2 ks za 249 Kč) chrání uložené věci před prachem a moly. Mají praktické okénko pro popisky. Užijete je spíš v suchých a čistých prostorách nebo policích.foto:Tchibo

.: Dózičky s praktickou tabulkou pro popisky křídou (cena cca od 70 Kč).foto: Novinky, Asa selection

.: Šest nástěnných lišt, čtyři drátěné police a dva výsuvné drátěné koše. Cena 1390 Kč.foto:Tchibo

.: Úložné boxy do sklepa z omyvatelného materiálu.foto:IKEA

Vytvořit si je můžete i sami

Za krabice a boxy nemusíte utrácet, stačí, když budete trochu zruční a vyrobíte si je sami. Budete potřebovat jen krabice od bot nebo od skleniček apod., balicí papír a lepidlo, nůžky a izolepu. Zvolte si balicí papír, který bude stíratelný vlhkou houbičkou, ve sklepě bude třeba čas od času třeba utřít nánosy prachu.

Extrémně vlhký sklep

Pokud máte větší sklep, můžete si z něj udělat soukromou posilovnu, měla by být ale dobře odvětraná. Stěny sklepa bývají někdy chladné a vlhké, nejspolehlivější izolací stěn je přizdívka. Jde o přistavěnou předstěnu se vzduchovou mezerou, kterou vzduch proudí a výrazně přispívá k odvětrání zdí. Vyrábí se ze speciálních sádrokartonových nebo sádrovláknitých desek odolných proti vlhkosti.

.: Sada 4 košů z chromu a spletené mořské trávy. Cena za kus: 1 290 Kč. foto:Kare

Správné větrání může problémy vyřešit

V létě si musíme dávat pozor na větrání, není vhodné větrat sklep tak, že otevřeme okna a dveře sklepa jen ve dne, kdy je venkovní teplota nejvyšší a teplý vzduch obsahuje vysoké procento vlhkosti. Větrat a vysoušet je třeba v noci, kdy je vzduch chladný a méně vlhký nebo celý den. Vzduch ve dne sice přivede do sklepa vlhkost, ale také se prohřeje - a teplý pak v noci rychleji proudí ven.  

Chladný prostor se hodí pro zřízení vinného sklípku

Pokud se vám problémy s vlhkostí a chladem sklepa nepodaří vyřešit, nezoufejte. Právě takový sklep je nejvhodnější pro zřízení vinného sklípku.

.: Na stěnu sklepa uchyťte lištu na lahve - zabere minimum místa.foto: Naoko

Efektivně zařízený sklep ušetří spoustu místa, které byste jinak museli věnovat skladování předmětů v bytě.

Reklama

Související témata:

Související články

Žena i muž zařizují byt rozdílně

Muž i žena mají názor na podobu interiéru často rozdílný. V čem se naše pohledy odlišují a na čem se můžeme shodnout, když zařizujeme byt skříněmi, na to jsme...

Výběr článků

Načítám