Hlavní obsah

Futuristické stavby Jana Kaplického mají sexappeal

Novinky, Kristýna Křížová

Ve středu večer zemřel v Praze slavný český architekt Jan Kaplický. U nás se proslavil hlavně nerealizovaným návrhem Národní knihovny, jeho další tvorba už není tak veřejně známá. Možná je ovšem o to zajímavější. Zanechal po sobě bohatou tvorbu, kterou si nyní připomeneme.

Článek

Pro Kaplického architekturu je typická hlavně práce s přirozeným světlem a s netradičními materiály. Zajímal ho design vesmírných raket a letadel a inspirací mu byla nejen příroda, ale i lidské kulturní výtvory.

Jeho architektura zdůrazňuje celkovou strukturu návrhů, byly futuristické a obvykle světlé a hladké, bez výrazných spojů. Funkčnost architektury pro něj byla důležitá, ale nebyla na prvním místě. Tvrdil, že účelem architektury je vytvářet krásu. Fascinovaly ho barokní tvary a erotický náboj, což se snažil do své tvorby promítnout.

.: Interiér obchodního centrua Selfridges v Birminghamu.foto: Profimedia/Profimedia

Jeho filozofií bylo dát novým objevům na poli architekury místo a nezůstávat u zastaralých architektonických řešení. Můžeme říci, že jeho tvorba byla až do posledních dní velmi mladistvá, světlá a svěží.

Dvě z Kaplického staveb ostatně uvedl před časem deník The Independent mezi nejvýznamnějšími moderními stavbami.

První velkou stavbou Kaplického je "kukaň"

První skutečně velkou veřejnou realizací je stavba Lord´s Media Center v Londýně, jde o  „kukaň“ pro novináře, která se nachází nad vyhlášeným kriketovým stadionem. Neobyčejná stavba vynikající futuristickou estetikou vznikla pomocí prefabrikace v obrovských halách anglických loděnic, v roce 1999 za ni Kaplický získal prestižní Stirlingovu cenu.

.: Kukaň s perfektním výhledem na stadion architekt vytvořil pro Londýn.foto:Future Systems

Prefabrikaci užívá proto, že dynamické tvary jsou často velmi náročné na zpracování, prostředí továrních hal je tak pro jejich výrobu lepší než staveniště. Kaplický dále vytvořil například plovoucí most, mateřskou školu ve tvaru ulity nebo turistické centrum Stonehenge. 

Jeho architektonické studio pracovalo pro NASA

V Londýně Kaplický založil Future Systems, architektonické studio, které využívalo nezvyklé materiály, dbalo na ekologii staveb a na využití přírodní energie.Tato projekční kancelář Future Systems pracovala i pro americký Národní úřad pro letectví a vesmír, NASA.

.: Kaplického studio navrhuje velmi futuristické objekty - vizualizace stanice metra pro italskou Neapol. foto:Future Systems

Ateliér Future Systems pracoval pro zákazníky ze zemí Evropy, Asie i Ameriky. Do Kaplického díla se tato spolupráce promítla ještě větším důrazem na modernost budov, jeho tvorba měla blízko ke stylu hi-tech - jeho návrhy připomínaly vesmírné stanice. Inspirací mu byl ale i podmořský svět, který je pro design vesmírných těles obecně velmi inspirativním. 

.: Vizualizace koncertní a kongresové síně od Jana Kaplického projektované pro České Budějovice,chystané stavbě se začalo přezdívat "Rejnok", návrhu Národní knihovny od Kaplického se přezdívalo "Chobotnice", další stavba měla přezdívku "úl".foto: Jan Kaplický

Architekturu viděl Kaplický i v módě

Architektonická tvorba byla pro Jana Kaplického celoživotním poselstvím, tvrdil, že architekturu můžeme vidět kdekoliv. Ať už jde o módu, drobný užitý design či kolosální budovy, tvrdil, že všude jsou tvary, které nás zajímají.

Svědčí o tom fakt, že se Kaplický ke konci života začal věnovat i módě a navrhl oděvní kolekci, která opět odrážela jeho rukopis - organické měkké tvary, které podle něj lépe odpovídají lidské ergonomii, svěží barvy a modernost.

.: Módní přehlídka značky Leeda a Jana Kaplického. foto: DesignMagazin.cz

Komplexní pohled na architekturu možná ovlivnil fakt, že Kaplický vyrůstal  v umělecké rodině, vystudoval ostatně také Vysokou školu uměleckoprůmyslovou.

.: Pro Alessi navrhl Kaplický stolovací set. foto: Alessi

Obklopoval se významnými osobnostmi

Než si udělal v Británii své vlastní jméno, spolupracoval s věhlasnými architekty, jakými jsou Norman Foster a Richard Rogers z proslulé architektonické kanceláře Team 4 nebo Renzo Piano, nositel Pritzkerovy ceny.

Část svého života Kaplický prožil s architektkou Evou Jiřičnou, její architektonickou tvorbu si můžete prohlédnout zde.

Ve středu večer v Praze architekt Jan Kaplický zemřel ve věku 71 let. Příčiny jeho smrti zatím nejsou přesně známy. Podle lékařů se zřejmě jednalo o srdeční selhání.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Zemřel architekt Jan Kaplický

Ve věku 71 let zemřel ve středu v Praze architekt Jan Kaplický, autor kontroverzního návrhu Národní knihovny pro českou metropoli. Vyplývá to z informací...

Výběr článků

Načítám