Hlavní obsah

OBRAZEM: Ozdobte vaše zdi netradičními tapetami a dekoracemi

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrazné a designové kreace v interiéru nejsou jen výsadou nábytku a doplňků. Své bydlení můžete ozvláštnit také pomocí originálních tapet. Ty už dávno nejsou jen z papíru. Trendy jsou materiály vytvářející plastické vzory, z nichž poslední novinkou je například porcelán. I obyčejnou tapetu lze však oživit, a to díky fantazii a vtipným samolepícím dekoracím.

Článek

Výzdoba stěn může váš interiér výrazně pozvednout. Ideálním řešením jsou tapety, jejichž aplikace je snadná a výběr dekorů prakticky neomezený. Tapety jsou dekorativní, ale i funkční - nenásilně například rozčlení velký prostor a celkově interiér zútulní.

Tapeta jako umění z porcelánu

Designerské studio Daniela Piršče přišlo s novinkou, jež odkazuje k tradiční mozaikové výzdobě. Porcelánové tapety jsou samy o sobě uměleckým předmětem. Vybrat si můžete z několika motivů. Moderní interiér ozvláštní dešťové kapky nebo letadélka, oba dekory však můžete i vzájemně kombinovat.

:.Tapety ve tvaru kříže navrhl Daniel Piršč. Foto: archiv firmy pirsc.cz

:.Tekutý kov. Foto: archiv firmy nabytekriha.cz.

Do klasičtějších interiérů se hodí motiv Cross, tedy zlaté kříže. Pokud se chcete vyhnout konkrétnímu tvaru můžete zvolit nahodilá skupenství, která vypadají jako kusy tekoucího kovu.

Nevýhodou těchto originálních ozdob je poměrně vysoká cena. Nejmenší kapka stojí 205 Kč, kříž koupíte od 688 Kč a letadélko pořídíte od 1118 kč. Nemá asi cenu zdůrazňovat, že s jednou kapkou moc parády nenaděláte.

Plastické tapety

Jste-li tvořivá duše a rádi byste se na zdokonalení svého domova aktivně podíleli, jistě přivítáte plastické přetíratelné tapety. Ocení je zejména ti, kteří si chtějí zvolit vlastní barevný odstín stěn. Přetíratelná tapeta je také cenově dostupnější. Za tapetu Go Pro, se kterou můžete ozdobit 5 m2, zaplatíte do 600 Kč. Barvy už můžete nechat působit podle vlastních představ.

:.Plastické tapety si nabarvíte podle vlastních představ. Foto: archiv firmy e-color.cz.

:.Tak vypadá stejná tapeta přetřená barvou. Foto: archiv firmy e-color.cz

Že žádné představy a fantazii nemáte? Možná vaši rodiče udělali někde chybu. Vyvarujte se jí na svých dětech. I jim totiž můžete pořídit tapetu, která podporuje dětskou tvořivost. Jsou to vlastně nástěnné omalovánky, na kterých si se svými dětmi užijete spoustu legrace.

Navíc je konec výchovných lekcí kvůli počmáraným zdem. Tady se s počmáranými zdmi počítá a až se okoukají, jednoduše se přelepí. Roli tapety o rozměrech 53 cm x 5 m koupíte za 308 Kč.

:.Tapety s leskem se výborně hodí k minimalistické vzorované pohovce, aniž by se vzory vzájemně tloukly. Foto: Archiv firmy tapety-folie.cz

Samolepky s dekorativním motivem

V neposlední řadě můžete zdi svého bytu i nevzhledný nábytek vylepšit jednoduchou aplikací dekorativních samolepek. Jejich cenový rozptyl je velice široký, záleží na motivu a velikosti obrázku. Počítejte s tím, že za nálepky zaplatíte od 500 Kč do 3000 Kč. V kombinaci s vhodnou barvou mohou ale tyto doplňky dokonale dotvořit atmosféru ve vašem bytě.

:.Když nechcete mít nudný šatník... Foto: archiv firmy habitat-cz.cz

:.Vinylové nálepky jsou svéráznou variantou tapet. Skvělou grafiku vytvářejí zejména francouzští designéři. Foto: archiv firmy nalepsi.cz.

:.Velkoplošné samolepky Spirit mají atraktivní a dynamické motivy, lehce se aplikují a jsou efektní. Foto: archiv firmy: dcfix.cz.

Reklama

Související články

Jak bydlí keramik Bronislav Kuba

Žít v rodinném domě uprostřed rekreační oblasti Kersko může být štěstí. Zejména nemusíte-li jezdit nikam za prací. Však také keramik Bronislav Kuba počítal...

Výběr článků

Načítám