Hlavní obsah

Jak vybrat posilovací stroje a trenažéry do domácí posilovny

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z nejčastějších novoročních předsevzetí bývá shodit co nejrychleji po Vánocích přebytečné kilogramy. To se bez pravidelného cvičení neobejde. Nenáročný na čas a finance je běh, ale ten nevyhovuje každému. Proto se čím dál víc zaměřujeme na aerobní trenažéry. Jaké ale vybrat?

Článek

Kouzlo trenažérů spočívá v možnosti pravidelného cvičení v pohodlí domova. Před lety byly populární rotopedy, protože obdobu šlapání na kole zvládne každý. A proti běhacím pásům jsou mnohem skladnější.

Oblíbené jsou také kvůli příznivé ceně. Nejlevnější modely pořídíme už za pár tisíc korun. Ovšem rotoped procvičí hlavně spodní polovinu těla. Víc zábavy a různorodého procvičení nabízí aerobní pohyb.

Crossové trenažéry simulují aerobní pohyb

Aerobní pohyb poskytují crossové trenažéry (někdy se označují jako eliptické), na nichž připomíná cvičení běh na lyžích. Crossy se pohybují ve vyšších cenových hladinách než rotopedy. Procvičí ale celé tělo, aniž by neúměrně zatěžovaly klouby. Na ostatních typech strojů zapojíme jen některé partie, takže trénink není komplexní.

.:Běžecký pás BUFFALO Cleveland poháněný elektromotorem, s výkonem 1,1-2,2 kW a rychlostí běhu až 13 km/hod - vlevo. Posilovací věž HAMMER A-TECH poskytuje profesionální silový i kondiční trénink - vpravo.

Proti nim se crossy hodí na procvičení partií šíje, prsou, ramen, rukou i zad, zpevňují problematické spodní části těla a navíc posilují oběhový systém. Jsou proto vyhledávané i při rehabilitačním zdravotním tréninku. A hlavně, cvičení na crossu baví každého, což je základní podmínka pro pravidelný a efektivní trénink.

Posilovací stroje kontrolují trénink

Trenažéry nové generace se přesně přizpůsobí našim potřebám a kontrolují náš trénink. Díky elektronické regulaci si můžeme zvolit program, který přizpůsobí zátěž podle osobní kondice. Přístroj nás díky této funkci udrží na stanovené tepové frekvenci, kterou určí podle věku a účelu, který cvičením sledujeme.

.: Vytrvalostní trénink na ergometru (stacionárním kole) vyžaduje vyrovnaný poměr zátěže a regenerace (ergometry od 15 990 Kč, Kettler).

Pro hubnutí je totiž potřeba jiné tepové frekvence než pro růst svalové hmoty či zlepšení fyzické kondice. Na redukci váhy je vhodných 55-65 % maximální tepové frekvence, kterou vypočítáme podle vzorce: 220 minus věk cvičence. Moderní způsob regulace brzdného systému indukční cívkou umožňuje proti staršímu řešení (magnet) přesně dávkovat zátěž.

.: Domácí trenažér BUFFALO Vancouver je vybaven systémem magnetických brzd s nenáročnou údržbou. Odpor se dá nastavit v 8 stupních. Stroj má tři tréninkové programy, lze nastavit individuální tréninkové hodnoty (3990 Kč, Quelle).

Také nejnovější technika pohybu na crossových trenažérech Extended Motion vytváří délku kroku 48 cm (standardně 39 cm), což přináší tři hlavní výhody - stejnoměrnou zátěž svalstva dolních končetin, minimální namáhání kloubů a správné provedení pohybu.

Vybíráme stroje podle partií těla, jež chceme posílit

Aerobní trenažéry si vybíráme také podle sportu, který nás láká. Někdo zůstane u běhání nebo jízdy na kole, jiný zkusí třeba veslování. Stroje si vybíráme i podle partií, na něž chceme zacílit trénink.

.: Crossový trenažér Satura P EXT je vybaven tréninkovým počítačem zobrazujícím standardní údaje, jako je měření času, tréninková vzdálenost, celková vzdálenost, frekvence šlapání a spotřeba energie. Na displeji se stále zobrazuje 8 funkcí (Kettler).

Rotopedy, ergometry, běžecké pásy a cyklotrenažéry tvarují hlavně dolní končetiny. Veslovací trenažér posílí ramena, prsa, záda, břicho i nohy, kdežto stepper hýždě a nohy. Začínáme-li s posilováním, dáme přednost multifunkční věži s centrálním závažím. Naopak zkušení sportovci preferují činky a lavice. Nic nezkazíme, poradíme-li se s odborníkem.

Trenažéry je třeba dobře umístit v prostoru

Máme-li samostatnou místnost, neměly by přístroje zabírat více jak 1/3 plochy. V opačném případě se bezpečnost tréninku výrazně snižuje. Ale většina z nás používá jeden přístroj v obýváku nebo v ložnici. Při tréninku potřebujeme nejen dostatečný přísun čerstvého vzduchu, ale i vhodnou podlahu. Může to být silnější koberec nebo plovoucí podlaha chráněná speciální podložkou pod trenažérem.

Pravidelný fitness trénink působí na

  • nižší klidový a zátěžový puls
  • lepší průtok krve a látkovou výměnu, pocením se vylučují z těla škodlivé odpadní látky
  • zlepšený příjem kyslíku a posílení srdce
  • pokles hladiny cholesterolu a celkové zlepšení krevního obrazu
  • redukce hodnot tělesného tuku (BMI)
  • uvolňování endorfinů a tím zlepšování nálady (odbourávání stresu)

Reklama

Související články

Než začnete trénovat, nechte se vyšetřit

Není divu, že pravidelní uživatelé tělocvičen nemají v oblibě měsíce leden a únor. Nejrůznější sportovní zařízení jsou totiž doslova nabité k prasknutí....

S pilates nemusíte jen hubnout

Cvičení pilates si oblíbila řada hollywoodských hvězd, tanečníků, houslistů i sportovců. Pomalé plynulé cvičení na podložkách nebo s pomůckami je nezbavilo...

Spinning spálí stresy i kalorie

Popularita spinningu rychle roste. Je hitem fitnesscenter. Někoho láká, že na něm může propotit triko, odreagovat se a zlepšit kondici. Jinému se líbí,...

Výběr článků

Načítám