Hlavní obsah

Projekty s bohatou zelení rostou jako houby po dešti

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trendem se letos stává bydlení v zeleni, stěhujeme se za zdravějším ovzduším, za klidnějším prostředím a v neposlední řadě i za přírodními krásami. To, že toužíme po větším množství zrak uklidňující zeleně je jasné i developerům, a tak přicházejí s projekty, které kromě standardních bytových jednotek obsahují i zhruba stejný podíl zelené plochy. Novinkou je zeleň i v panelových domech či mrakodrapech.

Článek

V Jižní Koreji má třeba vzniknout zelené město s naprosto převratnou podobou. Fasádu domů, které budou mít kuželovitou podobu, budou tvořit kruhové terasy s rozsáhlými zahrádkami. Každý, kdo si v tomto projektu zakoupí byt tak bude mít vlastní zahrádku. zeleň pak bude všude.

.: Projekt městečka s bohatou zelení má být dokončen roku 2011.foto: MVRDV

Tento projekt navrhlo nizozemské studio (MVRDV), které myslelo nejen na fascinující podobu domů, ale vymyslelo i inovativní zavlažovací systém, který bude propojovat jednotlivá patra. Architekti navrhují zeleň kamkoliv je to jen možné.

.: Vizualizace projektu na Manhattanu - 2,4 km dlouhý nadzemní koridor pro pěší je rekonstrukcí nadzemní železnice ze třicátých let.foto:www.dillerscofidio.com

Inspirací je pro architekty třeba Lesní spirála v německém Darmstadtu - projekt Hundertwasserhouse - dům obrůstají stromy a popínavé rostliny, které z jeho fasády na jaře vytvářejí fascinující prales. V takovém domě by dnes chtěl bydlet skoro každý. Další Hundertwasserovy stavby najdete ZDE

.: Cílem "Lesní spirály" bylo docílit toho, aby obytný prostor nevznikal na úkor přírody.foto: www.pointoo.de

Zelené projekty vznikají i u nás

Na rozhraní Prahy 3 a Prahy 9 vzniká obytný komplex s příznačným názvem "Zelené město". Dominantou má být centrální park ve středu městečka. Obyvatelé budou mít i výhled na park Višňovka. Architektonický návrh vyšel z dílny české společnosti United Architect Studio a izraelského studia Moshe Tzura.Více se o tomto projektu můžete dočíst zde.

.: Každý bytový dům dostal, kromě označení písmenem, i své vlastní jméno podle stromu. foto: projekt Zelené město

Přízviskem "Zelený" se zaštiťuje hned několik již dokončených projektů, které se nacházejí poblíž parků lesů nebo luk.

.: Vizualizace projektu Zelený vrch ( architektonický ateliér Hlaváček & partner s.r.o.).foto: www.zelenyvrch.cz

Do oplocené zeleně okolo domů mají vstup jen vlastníci

Trendem se stávají oplocené dvorky a okolí domů, které jsou ve vlastnictví obyvatel domů. Tento prostor pak slouží nejčastěji jako prostor pro dětská hřiště, do kterých mají přístup jen děti obyvatel domů a jejich přátele. Tento systém má zamezit ničení hřišť a okrasné zeleně.

.: Projekt "Zelený Důl" - bylo postaveno pět bytových domů v krajině ve městě Nepomuk, přilehlý pozemek je oplocen a je ve vlastnictví majitelů bytových jednotek.foto: www.zelenydul.cz

Touha po dobrém bydlení v souladu s přírodou je trendem posledního desetiletí, přízvisko "zelený" nesou projekty, které jsou umístěny v zeleni nebo jejichž součástí jsou bohaté terasy, ale pokud mluvíme o "zelené architektuře", tak jde o stavby, které jsou postaveny ekologicky a jsou nízkoenergetické.

Takto architektonicky řešené budovy bodují i v soutěžích, svědčí o tom jejich vítězství v české Grand Prix (Národní ceně) architektů v posledních letech (tvorba ateliéru Projektil, studia AP ateliér aj.).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám