Když paní Slávka hledala nové bydlení, neměla žádnou konkrétní představu. Původně bydlela rodina ve starém činžovním domě v Chomutově, kde obývala čtyřpokojový byt ve čtvrtém patře bez výtahu.

Nový dům několikanásobně převyšuje původní bydlení co do kvality i rozměrů, i když zvenku tak prostorně nevypadá. Nachází se v malebné oblasti Ještědského hřebenu a nabízí krásný výhled přímo na Ještěd.

Strop i podlaha v podkroví, kde má své zázemí mladší dcera, jsou z borovicového dřeva..: Strop i podlaha v podkroví, kde má své zázemí mladší dcera, jsou z borovicového dřeva.

Bonusem jsou dostupná tramvajová doprava, škola na dosah a také stadion, kde Slávka trénuje malé žáky v krasobruslení. Sama se tomuto sportu věnuje celý život stejně jako její maminka a dcery. Starší čtrnáctiletá je už juniorskou mistryní republiky.

Děti mají dostatek prostoru

Řadový dům kupovali Kopečtí už hotový, nemohli tedy měnit dispoziční řešení v průběhu výstavby. Ale s daným rozdělením místností je hostitelka spokojená, protože dům s dcerami využívá do posledního centimetru.

Pochvaluje si bezvadné izolace. Trochu se obávala, že bude slyšet hluk od sousedů, ale dům je postaven z broušených cihel, které mají výborné izolační i protihlukové vlastnosti. Měli štěstí i na prostřední dům v řadě, který je chráněn ze všech čtyř stran. Jednak bezprostředními sousedy, ale také další řadovou výstavbou před i za domem.

Ložnice starší dcery propojená se schodištěm do podkroví je vyladěna v příjemných pastelových barvách..: Ložnice starší dcery propojená se schodištěm do podkroví je vyladěna v příjemných pastelových barvách.

V domě se nacházejí dvě oddělené funkční zóny. Obývací část v přízemí se sedačkou a televizním koutem je propojená s kuchyní a navazuje na malou zahrádku. V klidové zóně v prvním podlaží jsou situovány ložnice, koupelna a dětský pokoj, který obývá starší dcera. Z pokoje vedou schody do dalšího podlaží, kde má své nadstandardní zázemí pětiletá dcera. Dospělý syn zůstal v Chomutově, protože tam pracuje.

Vybavení interiéru dominuje jednoduchost

Jak z prostorového uspořádání, tak i ze zařízení interiéru vyzařuje cílená jednoduchost. Hostitelka ocenila velikost interiéru, který odpovídá nárokům tříčlenné rodiny. Propojit obývací část, jídelní kout a kuchyň do jednoho celku se jí podařilo tak šikovně, že od jídelního stolu není skoro vidět do kuchyně, přestože tvoří podstatnou část obytné zóny v přízemí.

Jednoduchá kuchyňská linka vyrobená z MDF desky s dýhou z přírodního dřeva má dostatečné úložné prostory..: Jednoduchá kuchyňská linka vyrobená z MDF desky s dýhou z přírodního dřeva má dostatečné úložné prostory.

Střízlivost se odráží i v pojetí kuchyňské linky, kterou Slávce pomohla sestavit majitelka místního kuchyňského studia. Zvolila levnější verzi s dýhou z přírodního dřeva, která ladí s dřevěnou podlahou v přízemí. Také z uspořádání kuchyně je zřejmé, že ji plánovaly zkušené ženy.

Obývací pokoj a jídelní stůl, který nezasahuje ani do kuchyně ani do koutu se sedačkou:. Obývací pokoj a jídelní stůl, který nezasahuje ani do kuchyně ani do koutu se sedačkou.
Je zajímavá nejen díky čistým liniím, ale je také praktická i z hlediska úložných prostor. Na dosah je jak pracovní plocha, tak mycí a varné centrum. Prostor je přitom dost velký a světlý. Je výhodně umístěn i vůči světovým stranám. Kuchyňské okno směřuje na východ, takže po ránu je tu dost světla. Odpoledne přichází do obytné části jihozápadní slunce z druhé strany velkým francouzským oknem, z něhož se dá vstoupit přímo na zahrádku.

Celek zvýraznily důležité detaily

Základ pohodlného a kvalitního bydlení samozřejmě vychází z dispozice, kterou majitelé nemohli ovlivnit. Ovšem i každý detail, který se podaří dotáhnout do konce, je důležitý. A tady už mohla Slávka uplatnit svůj vkus v plné míře. A nejen v již zmíněném návrhu kuchyně.

Schodiště v prvním podlaží zdobí medaile, které Slávka s dcerou získaly v krasobruslařských kláních..: Schodiště v prvním podlaží zdobí medaile, které Slávka s dcerou získaly v krasobruslařských kláních.

Majitelé sice převzali hotovou hrubou stavbu, ale sami vybírali sanitární keramiku včetně obkladů a dlaždic do koupelny, WC a předsíně, podlahové krytiny a dveře. Dům také barevně doladili a zařizovali částečně novým i původním nábytkem. V přízemí dali přednost dřevěné podlaze, kdežto v ložnicích kobercům. V podkroví použili obklady i podlahu z borovicového dřeva, které vypadá útulně.

Koupelna je v prvním podlaží a vejde se do ní sprchový kout i hydromasážní vana.:. Koupelna je v prvním podlaží a vejde se do ní sprchový kout i hydromasážní vana.foto: Právo/Milan Malíček

Při výběru obkladů a dlažby vybrala hostitelka příjemné oranžovo žluté barvy, které rozměrnou koupelnu dobře proteplily. Koupelna je dost velká na to, aby se sem vešla hydromasážní vana i sprchový kout, na který Slávka nedá dopustit. V koupelně i v kuchyni se osvědčilo elektrické podlahové topení, i když centrálně se dům vytápí plynem. Zato obklady a podlaha na WC v přízemí jsou v modré barvě, která opticky místnost zvětšuje. Světlé barvy stěn v domě jen umocňují výsledný příjemný dojem.

Koupelna je v prvním podlaží a vejde se do ní sprchový kout i vana.:. Kombinace oranžovo žlutých obkladů, dlažeb i textilií koupelnu dostatečně prozářila.

Změny se dočkají zahrada i dětské pokoje

Hostitelka plánuje nepatrné úpravy zahrady, ale žádné záhony to nebudou. Spíš bude nutné pozemek oplotit a vymyslet nějaké příjemné posezení, aby si s dcerami užila volného prostoru.

Ze zahrádky jsou všichni nadšeni, malá dcerka pak i ze spousty dětí v okolí. Pozemky ještě nejsou oplocené, tak tu zatím děti mají velkou probíhačku. A co by v domě naše hostitelka udělala jinak, kdyby mohla?

Dominantou obytného přízemí propojeného se zahrádkou je sedačka s televizním koutem.:. Dominantou obytného přízemí propojeného se zahrádkou je sedačka s televizním koutem.

Po roce zkušeností by určitě oddělila dveřmi dětské pokoje, aby měla obě děvčata soukromí. Také by vybrala jinou dlažbu do předsíně. Ta stávající za mokra trochu klouže. A na třetí změně už se pracuje. Prostor pod schodištěm se uzavírá, aby ho rodina mohla využít na ukládání sezonních věcí. Jinak je Slávka s dcerami s úžasným bydlením pod Ještědem navýsost spokojená.

Technické údaje
Realizace: Fecit – ad, s. r. o.
Typ výstavby: program POROTHERM DŮM Wienerberger
Rozměry parcely: 205 m2
Zastavěná plocha: 50 m2
Obytná plocha: 110 m2
Použité materiály, stavba: nosné zdivo Porotherm 40 CB, příčky Porotherm 11,5 CB
Vytápění: teplovodní napojené na vlastní plynový kotel
Okna: plastový pětikomorový profil s možností mikroventilace
Střecha: betonová střešní taška
Foto: Milan Malíček