Hlavní obsah

Styl Antik dovolí použít v interiéru i staré kousky z bazarů

Novinky, tnk

Styl antik si mnozí oblíbili díky jeho estetičnosti, poetice a také díky tomu, že umožňuje míchat různé historické styly a používat nové i staré dekorace. Máme pro vás tipy na čem se dá ušetřit, co se dá koupit v bazaru a jak z toho udělat nový stylový kousek do bytu.

Článek

Pokud se rozhodnete nakupovat v bazaru, tak vězte, že tam většinou uvidíte nábytek z kvalitnějšího dřeva za stejnou cenu, jakou by jste dali za nový, ale z nekvalitnějšího materiálu z dovozu.

.: Knihovnu v rustikálním stylu můžete dekorovat přírodními materiály, hodí se i pěkné tašky z papíru.foto: novinky/ Kristýna Křížová

Vzhled nábytku můžete změnit

Problémem bývá ale barva nábytku. Doporučujeme nábytek lehce ošmirglovat a zbavit nečistot případně starého nátěru a natřít univerzální barvou na nábytek, v kutilských potřebách ji seženete za cenu cca 160 Kč.

.: Renovovaná stolička je natřená v barvě slonovinové kosti.foto: novinky/ Kristýna Křížová

Barvu zvolte takovou, která je ve vašem interiéru převažující. Nic nezkazíte bílou, pokud se vám ale daný nábytkový kus líbí a chcete, aby vynikl, natřete ho na výraznější barvu, třeba na trendy sytě švestkovou.

Zaměstnejte čalouníka

Nábytek s potahem můžete nechat potáhnout u čalouníka, zvolit si můžete z mnoha barev a materiálů, letos je v kurzu hlavně samet.

.: Starý otoman potažený látkou s názvem "lohengrin" je opravdu luxusní.foto: novinky/ Kristýna Křížová

Nebojte se v bazaru kupovat i dekorace a nádobí. Můžete narazit na opravdu stylové kousky.

.: Slánka s cukřenkou z bazaru vypadají stylově.foto: novinky/ Kristýna Křížová

Letos jsou třeba velmi trendy barevné kulaté retro sklenice. Zatímco za nové dáte cca 1200 Kč, my jsme je objevili v bazárku v Praze na Korunní za 300 Kč.

.: Vypadají jako duhové bubliny - poctivé české sklo s trendy designem nakoupíte i v bazaru.foto: novinky/ Kristýna Křížová

Bazár v Italské nás zase ohromil sklenicemi s geometrickým vzorem ve stylu sedmdesátých let.

.: Skleničky z bazaru v Italské ulici stály cca 250 Kč.foto: novinky/ Kristýna Křížová

Kombinujte se stylem rustika

Pěkného dojmu z interiéru docílíte, pokud budete mixovat starožitné kousky s novými, které jsou ve stylu rustika.

.: Rustikální styl s akcentem módní fuchsiové.foto: novinky/ Kristýna Křížová

Stylové kousky nakoupíte třeba v nově otevřeném obchůdku s bytovým textilem, květinami, nábytkem a dekoracemi na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad.

.: Prostírání ve stylu antik z obchůdku na Jiřího z Poděbrad.foto: novinky/ Kristýna Křížová

Remix starých věcí v novém stylu nabízí i Kare, od starých originálů jsou ty nové kusy často k nerozeznání.

.: Stůl ve stylu antik vypadá stylově s barevnými dekoracemi. (Tendenz Opulenz 26 000 Kč).foto: Kare

Retro kousky také mohou váš interiér příjemně oživit, jako třeba ty od designéra Maxima Velčovského, který sám chodí do bazarů pro inspiraci a na nákupy.

.: Set na čaj v klasickém stylu v designu od Maxima Velčovského - kdo by odolal něžnému naivnímu designu (Qubus).foto:Qubus

Kombinovat ale můžete i s některými kousky z Ikey nebo z Kika i Obi či Baumaxu, jen si musíte pečlivě vybírat, moderní designové kousky se většinou moc nehodí do interiéru ve starožitném stylu. Výjimka ale potvrzuje pravidlo.

.: Talíř jako pro panenky z Ikey se ke stylu Antik perfektně hodí.foto: novinky/ Kristýna Křížová

Nebojte se míchat styly, letos je to v kurzu, a navíc můžete ušetřit stovky až tisíce korun. O letošních trendech se více dočtete zde. Stačí jen hledat a pokud nemusíte mít nutně nový nábytek, zkuste to, nabídky starožitnictví a bazárků vás příjemně překvapí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám