Hlavní obsah

Jak snížit účty za energie

Právo, Gisela Růžičková

Ceny za elektřinu a ostatní energie tvrdě rostou. Spotřeba energií v našich domácnostech se ale zvyšuje a i nadále bude stoupat. Jak se co nejlépe zařídit? Významných úspor dosáhneme výběrem správných spotřebičů a jejich vhodným použitím. Místností, kde se spotřebovává nejvíce energie v domácnosti, je kuchyně.

Článek

Za největšího žrouta elektrického proudu doma se považuje lednička a mrazák či kombinovaná chladnička. Ale nejen ty. Nové spotřebiče mají přitom často několikanásobně menší spotřebu energie při stejné nebo vyšší účinnosti.

Když se spojí designér se šéfkuchařem

Pod značkou Scholtés se skrývá spolupráce světoznámého designéra Davida Lewise a francouzského šéfkuchaře Phillipa Rogé. Jejich nové elektrospotřebiče jsou elegantní i neotřelé, jednoduše se obsluhují, samozřejmostí jsou funkčnost a zajímavé technologické možnosti. Pečicí trouby, varné desky i zásuvkové chladničky mají v jejich podání skvělé technické dispozice. Samozřejmostí u varných desek jsou: dotykové ovládání a kontrolky zbytkového tepla (varná deska od 19 990 Kč, Indesit).

Technologie se stylem

Nepřehlédnutelná je kolekce ucelené řady ledniček v různých velikostech a myček SMEG s prvotřídními technickými parametry v retro designu. Zaručeně nadchnou všechny milovníky starých dobrých časů. Nabídka pastelových odstínů je pestrá, pro fajnšmekry pak s motivem vlajky Velké Británie. Spotřebiče ladně oblých tvarů jsou vybarvené i uvnitř, takže spolehlivě rozzáří i nejnudnější kout (lednička od 29 999 Kč, Smeg).

Čtvery dveře ušetří

Až 50% snížení spotřeby energie nabízí díky oddělenému otevírání dveří čtyřdveřová kombinovaná chladnička Hotpoint-Ariston Quadrio. Dveře hlavního chladicího prostoru jsou rozděleny na dvě části a umožňují otevřít jen tu část ledničky, ve které se nachází požadovaná potravina. Rovněž mrazák je rozdělen do dvou samostatných zásuvek a otevíráním jednotlivých částí je opět redukován únik chladu. Cirkulace vzduchu uvnitř chladničky a mrazničky je zajištěna chladicím systémem No Frost (39 900 Kč, Indesit).

Multifunkční šikula

Neocenitelným kuchyňským pomocníkem při přípravě pokrmů je nová multifunkční trouba JT 369 SL. Nejenže zvládne připravit jídlo doslova, jak si vzpomeneme, ale navíc zabere minimum místa a ještě dobře vypadá! Kromě mikrovlnného vaření umí grilovat a péct. Navíc má 6. smysl, který podle zvolené funkce a kategorie jídla sám upraví průběh a dobu vaření. 6. smysl v kombinaci s funkcí Steam umožňuje vaření v páře (7479 Kč, Whirlpool).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám