Hlavní obsah

Předvánoční festival Supermarket 08 nabízí kousky od mladých designérů

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předvánoční festival současného mladého designu Supermarket '08 je otevřen až do neděle. Vystaven je na něm produktový a nábytkový design, design porcelánu, keramiky, skla, šperků i módy, který si můžete na tomto trhu mnohdy i za slušnou cenu pořídit. Na tomto festivalu je k vidění jen zboží s přidanou uměleckou kvalitou.

Článek

Na festivalu se seznámíte s prací absolventů designérských a uměleckých škol (zvláště z Vysoké školy uměleckoprůmyslové). Za zmínku jistě stojí lampy od Milana Pekaře ve tvaru bubliny nebo originální sáčky na řezané květiny a spousta tvarově zajímavého porcelánu.

.: Lampy od Milana Pekaře mají netradiční tvary.foto: DesignMagazin.cz

Zaujme i konvice s názvem "HIV" od Rudolfa Jakubíka a jeho sloup, který je možné rozložit na jednotlivé porcelánové hrníčky - panáky na pálenku.

.: Konvice s názvem HIV od Rudolfa Jakubíka.foto: DesignMagazin.cz

K vidění jsou tvůrci, kteří pracují solitérně i zformovaná renomovaná designová studia. Mladí tvůrci vidí v tomto festivalu příležitost, jak se představit veřejnosti a jak se vymanit z šedi návrhářů pracujících pro nadnárodní korporace a koncerny. Veškeré produkty se na prodejní výstavce prodávají za relativně nízké částky.

.: Designová geometrická miska - jeden z originálních produktů, které koupíte v uměleckém Supermarketu 08 (design: whitefruits).foto: Supermarket 08

Festival láká hlavně mladé návštěvníky, kteří fandí mladistvé módě a nekonvenčním tvarům užitého designu.

Kolekce bude výběrem toho nejlepšího

Na letošním festivalu si ale ty nejlepší designérské kousky nebudou vybírat jen návštěvníci, ale i porota, ta vybere úzký počet předmětů, které jí z letošní nabídky zaujaly a vytvoří z nich "Kolekci". Účelem této vánoční kolekce ale nebude to, aby si ji porotci pověsili na stromeček, ale bude sloužit jako archivace vývoje mladého českého designu pro příští generace.

.: K vidění je i řada dekorací ( design: NAJS).foto: DesignMagazin.cz

Nakupovat umění od mladých začínajících umělců je sice nejisté - nevíte jestli se umělec proslaví a jestli se vám investice vrátí, ale pokud se vám dílo opravdu líbí a něco vám přináší, tak to vyhozené peníze nikdy nejsou. Navíc jsou díla mladších začínajících tvůrců o poznání levnější než díla těch zavedených, a tak kdo ví, jestli náhodou nekoupíte dílo budoucí hvězdy uměleckého nebe.

Knižním dárkem s kulturním tématem také potěšíte

Pokud se rozhodnete festival navštívit, tak máte možnost si také přečíst spoustu zajímavých publikací o architektuře, grafice a designu a o životním stylu obecně.

Tituly si můžete na veletrhu i zakoupit a věnovat někomu z blízkých dárek, který nebude jen konzumním zbožím - Supermarket 08 totiž čistě spotřební zboží nenabízí. Chce nabídnout zboží s estetickou kvalitou a stát se tak alternativou k předvánočnímu výletu do klasického supermarketu nebo hypermarketu.

Nakoupíte na něm ale i spoustu užitečných věcí do domácnosti: slánky a pepřenky od Miloše Němce, tvořítka na led v geometrických tvarech, svícínky nebo svítidla do bytu, která lehce složíte a rozložíte. Zaujme i design mnoha plakátů.

.: Sehnat vkusný plakát do pokoje dá někdy práci. Své blízké potěšíte třeba tímto. (design: plusminuslabel).foto: Supermarket 08

Upřednostnit právě tento výlet vám vřele doporučujeme, klasické supermarkety budou mít otevřeno stále, tento "Supermarket" se koná vždy jen jednou ročně, právě v předvánoční čas.

Festival je otevřen od 10:00 do 20:00 a končí v neděli 14. prosince. Navštívit ho můžete v renesančním domě U Voříkovských v Liliové ulici č. 5 na Praze 1. Vstupné přijde na 50 Kč. Záštitu nad letošním ročníkem přijal Prof. ak. arch. Jiří Pelcl a partnerem projektu je mimo jiné i Národní památkový ústav.

Reklama

Související témata:

Související články

Perla moderní architektury - vila Tugendhat

Světoznámá perla moderní architektury vila Tugendhat se nachází v Brně. Můžete si udělat příjemný výlet a prohlédnout si jedinečnou architekturu. Vila pochází...

Výběr článků

Načítám