Hlavní obsah

Originální osvětlení dokreslí atmosféru interiéru

Právo, Sylva Svobodová

Osvětlení je samozřejmou součástí interiéru. Na trhu je mnoho originálních svítidel inspirujících ke změně. Vyplatí se ale vybírat pečlivě a nenechat se zmást ani reklamními triky, ani cenou. Zkuste to s námi.

Článek

Při nákupu nespěcháme a v klidu se poradíme s odborníky. Ti vědí, jaký typ svítidla zvolit, kam ho umístit, určí správné nastavení intenzity a barvy světla, neopomenou zhodnotit úsporu a bezpečnost.

Využijme vlastností světla

Světlo má svoji intenzitu a barvu. Dva prvky, které kreativně uzpůsobujeme svým potřebám, měníme je, hrajeme si s nimi. Při návrhu osvětlení odborníci sledují, jak jsou orientovaná jednotlivá okna domu (nejméně světla je v pokoji směrem na sever), kolik přirozeného světla využijeme. A počítají s tím, že intenzita světla se mění v průběhu dne i ročního období.

:. Stínítko z přírodního kamene - alabastru.

Světlem můžeme modelovat prostor. Jeho intenzita a zabarvení v nás totiž vyvolává subjektivní dojmy, pocity a nálady, neméně důležitá je i hra světla a stínu.

Světlo nás nabíjí energií

I samotné barvy, použité v interiéru, lze pomocí světla utlumit, zdůraznit či pozměnit: bílé stěny, chrom, nerez a lakované povrchy odráží až 80 % světla, které na ně dopadá. Matné nebo tmavé plochy světlo naopak pohlcují.

Můžeme jít ještě dále a do svítidel namontovat barevné zdroje. Vhodné je to u nástěnných svítidel, stolních lamp, které neslouží jako hlavní zdroj osvětlení, ale spíše na podbarvení a vytvoření atmosféry.

:. Moderní svítidla v provedení sklo-kov se hodí na schodiště či k podbarvení interiéru.

Každý jedinec vnímá světlo subjektivně. Obecně platí: pokud jsme unavení nebo máme zimní deprese, potřebujeme se tzv. nabít a tudíž více světla.

  • Terapeuti doporučují instalovat i do koupelen žárovky se silným výkonem (200 W). Hned po probuzení se pozitivně naladíme a nedostatek přirozeného světla trochu vykompenzujeme.
  • Více světla rovněž potřebují starší lidé, především z bezpečnostních důvodů.
1. PŘEDSÍŇ A HALA

Když otevřeme vstupní dveře, potřebujeme rozsvítit, abychom se rychle zorientovali.

Do haly nebo předsíně bez oken proto instalujeme centrální osvětlení s velkým výkonem (třeba i 200 W žárovkou).

Jako doplňkový zdroj se hodí např. bodová směrová svítidla. Tok světla chytře nasměrujeme na háčky, kde visí kabáty, nebo do horních otevřených polic, kam narychlo odkládáme kožené rukavice, šálu či klobouk. Pak už nic nebudeme dlouho hledat.

V předsíni máme i velké zrcadlo, kde kontrolujeme svůj zevnějšek. Z obou stran rámu zrcadla instalujeme dvě svítidla, které můžeme směrovat, jak právě potřebujeme.

Na chodbách se uplatní mj. i nástěnná svítidla kruhová, čtvercová, obdélníková či v kónickém tvaru.

:. Originální, ale střídmé svítidlo vhodné třeba do haly nebo předsíně. Cena včetně DPH 3499 korun.

2. OBÝVACÍ POKOJ

V obývacím pokoji odpočíváme, relaxujeme, povídáme si s rodinou, sledujeme televizi nebo si čteme. Prostor je ideální pro kreativní nápady, vykouzlení intimní atmosféry. V obýváku už si dávno nevystačíme s jedním centrálním svítidlem u stropu. Naopak se snažíme o více světelných zdrojů, které podle potřeb a nálad měníme. Máme dvě možnosti: buď zkombinujeme víc různých svítidel, nebo zakoupíme kolekci, která je sladěná materiálem, tvarem i barvou.

:. Novinkou na trhu je lustr ve tvaru vánočních baněk. Cena 12490 Kč včetně DPH.

Hlavní svítidlo u stropu je základ, ale doporučujeme i vysokou stojací lampu, kterou postavíme vedle pohovky nebo pohodlného křesla. Na kvalitní stojací lampě regulujeme směr toku světla, ale i jeho intenzitu (tzv. stmívačem). Lampa se jako doplňkový zdroj světla hodí i při sledování televize. Zamezuje ostrým přechodům mezi světlem obrazovky a okolní tmou, oči nás pak nebolí.

Malá, stolní, originální

Na komodu, skříňku či obývací stěnu postavíme nízkou stolní lampu. Od ní neočekáváme, že nám interiér výborně osvětlí, ale přesto zasluhuje pozornost. Architekti stolní lampy vítají jako estetický prvek a navrhují jich do bytu hned několik. Výhodou je, že ji snadno přesuneme jinam a opticky tak proměníme prostor, kdykoli se nám zachce.

:. Vysoké stojací lampy jsou vhodné do obývacího pokoje k sedačce nebo vedle křesla-vlevo / Svítidla určená na stěnu bezvadně nasvítí schodiště, chodby, ale třeba i knihovničku, prvek v obývací stěně apod.- vpravo.

Při nákupu buďme kreativní - originálně vyhlížející kousky nám nezevšední. Atypický tvar, materiál a barva jsou v tomto případě výzvou.

Krásu obstará i materiál stínítka

Stínítka stolních lamp se prodávají skleněná, z plastu, papíru, textilu i kovu. Oblíbené jsou např. obyčejné lampióny, které vypadají efektně a jsou poměrně levné. Tvoří je lehká kovová kostra a průsvitný papír. Na trhu jsou samozřejmě i papírové lampy od světových designérů, ti ale používají speciální papír, jenž vzdoruje teplu i vodě. Cena takových lamp je nepoměrně vyšší, pohybuje se i od 20 000 korun výše.

Zajímavá jsou i stínítka z textilu. Používají se umělá vlákna, kterým nevadí teplo z umělého zdroje. Taková lampa je pak spíš než svítidlem interiérovou dekorací. Barva, vzor a struktura látky tu hrají prim.

:. Stínítka z textilie mají své kouzlo. Zde přírodní hedvábí.

Krásná a jedinečná jsou svítidla z přírody. Přírodní hedvábí v mnoha barvách (převažují zemité odstíny - oranžová, červená, žlutá, zelená, odstíny hnědé) nebo alabastrová svítidla (přírodní kámen) vyniknou jako solitéry v minimalisticky zařízených interiérech, který pocitově zútulní.

Na trhu jsou běžně stínítka skleněná nebo v plastu. Vyrábí se v mnoha dekorech a odstínech, které ovlivňují i samotné zabarvení světla, jeho bezprostřední okolí. Efektně vypadají i stínítka z kovu. Novinkou na trhu je moderní materiál, tzv. česaný hliník.

Lanko nahradí zedníky

V obývacím pokoji můžeme efektně nasvítit pomocí bodových světel obraz, plastiku či malou sochu. Jen už v projektu myslíme na to, kudy všude povede elektrický proud. Na zviditelnění uměleckých předmětů jsou vhodné halogenové žárovky, které mají různý úhel svitu: od 10 do 60 stupňů. Čím nižší úhel, tím užší pruh světla dopadá a naopak. Na detail si tedy posvítíme halogenkou s malým úhlem.

:. Osvětlení na stěnu - např. pro nasvícení obrazů. Stojací typ je vhodný do ložnice na noční stolek. Závěsný typ lampy s moderním kovovým stínítkem je elegantní nad jídelním stolem.

Pokud nám v obývací místnosti dané rozmístění světelných zdrojů nevyhovuje, ale zároveň se bráníme stavebním úpravám, lze použít tzv. lankový systém napájený transformátorem. Sekání do zdi se tak elegantně vyhneme a svítidla na lankách rozmístíme podle potřeby. Lankový systém se hodí i do podkroví nebo atypických prostor (třeba s klenbou).

3. KUCHYŇ A JÍDELNA

Kulinářský prostor je stěžejním místem bytu či rodinného domu. Tady vaříme, připravujeme pokrmy, ale i dlouhé hodiny stolujeme. Při výběru svítidel sledujeme jejich výkon. Kuchyňská linka je vlastně pracovní plochou, na kterou musíme dobře vidět. Vhodné jsou kvalitní zářivkové trubice (vytváří méně stínů) nebo halogenové žárovky o výkonu 40-50 W. Připevní se pod dno spodních závěsných skříněk. Do hrnce na plotně zase vidíme díky světlu, které je zabudované v digestoři.

:. Bodová světla určená pod dolní část skříněk kuchyňské linky.

Důležitý je jídelní stůl. Na jeho osvětlení vybíráme oblíbená závěsná i stahovací stropní svítidla, do nichž používáme klasické žárovky (nejlépe úsporné). Zářivkové světlo totiž ubírá pokrmům jejich přirozenou barvu a moc by nám pak nechutnalo.

4. DO PRACOVNY LAMPU S PĚTI P

Plocha pracovního stolu musí být dobře nasvícená. Hodiny strávené u stolu při nesprávném osvětlení nás potrestají rychlou únavou a zarudlýma očima. Kromě hlavního světelného zdroje u stropu potřebujeme ještě stolní lampu. Stolní lampa může stát na podstavci nebo být přišroubovaná přímo na desce stolu. Volíme typ s kloubovým ramenem, abychom mohli nasměrovat zdroj světla, příjemná je i možnost regulovat intenzitu.

:. Stojací lampa Tromsö (vpravo)s dálkovým ovládáním, a stojací lampa Bentley (vlevo) s dlouhým ramenem.

Podle ergonomických pravidel by stínítko lampy mělo být ve výšce alespoň 40 cm nad plochou. Desku osvětlujeme zleva či zprava (podle toho jak píšeme), a to diagonálně, aby nás nerušily ostré stíny.

5. LOŽNICE A DĚTSKÝ POKOJ

V ložnici si vystačíme s tlumeným měkkým světlem, které uklidňuje. Na nočním stolku potřebujeme lampičku na čtení, kterou natočíme tak, aby neoslňovala partnera. Další světlo využijeme u toaletního stolku nebo v blízkosti šatní skříně (vhodná jsou halogenová bodová světla).

Odborníci doporučují instalovat zapínání čtecích či stolních lamp přímo ve vypínači u dveří. Jaké to má výhody? Nebudeme se muset znovu vracet k vypínači.

Určitě to znáte. Když si chceme v ložnici u lampičky číst rozečtenou knihu, musíme nejdříve vypínačem rozsvítit hlavní světlo u stropu a pak teprve dojít bliknout s lampičkou.

:. Osvětlení do dětského pokoje s motivy zvířátek.

Následně se vracíme, abychom zhasli hlavní zdroj světla. S chytrou instalací ušetříme kroky, tedy pokud nechodíme přes celou místnost potmě.

V dětském pokoji, kde dítě píše domácí úkoly, platí stejná pravidla jako pro pracovnu. Ostatní svítidla volíme na přání potomků. Na trhu je velký výběr dětských svítidel ve tvaru zvířátek, květin a ostatních dětských motivů v atraktivních barvách. Lze je umístit na stěnu či strop.

V praxi se odborníci setkávají s tím, že dětský pokoj bývá osvětlen málo. Kromě centrálního zdroje volíme proto i dva doplňkové. Děti se většinou pohybují na podlaze a kousky Lega musí přece dobře vidět.

6. KOUPELNA: DO MOKRA BEZPEČNĚ

Koupelnu lze směle nazvat mokrým provozem, proto tu přednostně dbáme na bezpečnost. V obchodě se poradíme a dodržíme stanovená pravidla: např. teprve do vzdálenosti 60 cm od hrany vany nebo sprchového koutu lze umístit svítidlo, blíže ne. Svítidlo nad umyvadlem zase musí být ve výšce 1,8 m od podlahy. Všechna svítidla v koupelně mají být chráněna krytem proti stříkající vodě.

Vybavit koupelnu vhodným osvětlením není snadné. Potřebujeme jak výkonný zdroj světla, který ženy ocení při líčení, muži při ranním holení, tak i slabší světlo pro relax ve vaně, kdy by nás ostré světlo rušilo. Tudíž je šikovnější pořídit si více slabších zdrojů než jeden silný.

:. Netradiční provedené svítidla určeného do koupelny.

Nad zrcadlem či z obou jeho stran by měly být do stěny zabudované lampičky, které lze směrovat. Levné kovové nejsou vhodné, v koupelně brzy zkorodují. Raději volíme slitiny nebo speciální plast.

Co radí odborníci

  • Bodové halogenové světlo se nehodí do ložnice či dětského pokoje. Jeho světlo je pro naše oči příliš ostré. Instalujeme ho raději na chodby nebo jím nasvítíme detaily obrazů, soch. Vybíráme halogenové bodovky nové generace (označené zkratkou IRC), jsou úsporné.
  • Do bočních směrových lampiček v ložnici dáme přednost jako zdroji světla ledkám (LED). Narozdíl od halogenek nejsou po 10 až 15 minutách vařící.
  • V prostorách, kde se déle zdržujeme a déle svítíme, volíme úsporné žárovky. Na chodby nebo toaletu postačí obyčejné žárovky.
  • Zabudovaná svítidla v kuchyňské lince: zakoupíme si kvalitní světelný halogenový zdroj, který lze montovat do hořlavých materiálů. Nese označení dvou MM v trojúhelníku, výkon 40-50 W, cena se pohybuje od 500 do 1000 korun.
  • V obývacím pokoji se při sledování televize nemá odrážet světlo v obrazovce. Stolní lampu přesuneme opodál, úspornou bodovou žárovku nasměrujeme do stropu.
Co má mít dobrá stolní lampa
1. Otočné stínítko, které nastavíme podle potřeby.
2. Ramena na kloubu, díky nimž lze libovolněnastavit výšku svítidla nad plochou.
3. Přepínač intenzity světla.
4. Zdroj světla zabudovaný do stínítkatak, aby nepřesahoval přes okraja tudíž neoslňoval naše oči.
5. Měla by být i krásná, aby lahodila oku.

oto:archiv firmy: Luminex, Terinvest, Eglo, Profilighting

Barevný zdroj osvětlení

Červené světlo: v interiéru potlačuje zelenou a částečně modrou

Modré světlo: tlumí žlutou, oranžovou a červenou

Zelené světlo: potlačuje červenou a fialovou

Reklama

Související články

Venkovní osvětlení pro magické letní večery

Přátelská setkání na terase, u bazénu či jezírka, grilování, relaxace – to všechno patří k létu. Podmanivou atmosféru letních večerů dokreslí venkovní...

Výběr článků

Načítám