Hlavní obsah

Karafy na olej - dejte sbohem nevzhledným lahvím

Novinky, tnk

Pěkná karafa s kořením v oleji je krásnou kuchyňskou dekorací. Pořídit si pěknou karafu na olej a dát sbohem nevzhledným lahvím s etiketou, ve kterých si olej kupujeme se určitě vyplatí. Taková hezká karafa se zvláštním druhem oleje je i pěkným tipem na levný vánoční dárek pro ty, kdo v kuchyni tráví nějaký ten čas.

Článek

Karafa může být opravdu levným a pěkným dárkem, který vypadá velmi esteticky a může nás vyjít opravdu levně. Stačí si zakoupit speciální zátky na olej (stojí cca 40 Kč), a ty můžete nasadit na obyčejnou průhlednou láhev od vína.

Zajímavě vypadají třeba láhve baňatější se zajímavě řešeným hrdlem, pěkným tipem je třeba láhev od vína J.P. Chenet, která je tvarově velmi nevšední.

.: Lahve, ve kterých bude olej pěkně vypadat: vlevo: atypická lahev od Cheneta, uprostřed: na olivový olej se hodí zelenkavé lahve od vína Hort a vpravo: pěkná malá lahev od vína Šaler bude skvěle vypadat jako karafa na chilli olej.foto: novinky.cz, Eurobrands Moravia, víno Hort, víno Šaler

Do zvolené ¨lahve pak umístíme různé koření, ale ne obyčejné, drcené, ale spíš čerstvé a dřevinaté. Hodí se rozmarýn nebo tymián.

.: Dekorace z oleje a z koření v lahvích jsou pěkným vánočním dárkem.foto: ramscience.org

Do láhve pak můžete dát i stroužky česneku nebo chilli papričky, které vypadají velmi efektně. Olej díky nim získá i nevšední chuť.

Každý olej vyžaduje jiné dekorace

Milovníkovi asijských pokrmů se asi nejvíc bude hodit sezamový olej, dekorujte ho vhozením půl hrsti sezamových semínek do karafy. Potěšíte jím i přítele, který má problémy s pletí, sezamový olej na ní totiž dobře působí, má vysoký podíl kyseliny linolové.

.: Karafa na 0,6 l oleje má patentovanou zátku, díky které nebudete mít na ubruse olejové skvrny. Stojí cca 1 000 Kč.foto: Eva Solo

Pokud chcete obdarovat někoho, kdo by potřebovat přibrat, tak trefou do černého je kalorický olej z vlašských ořechů. Tento olej se skvěle hodí do salátů se sýrem a bude v karafě efektně vypadat, když do ní vhodíte několik půlek vlašských ořechů.

.: Pěkná, cenově přijatelná, karafa stojí 300 Kč.foto: IKEA

Klasikou je darovat olivový olej, kupte ale panenský, přírodní, za studena lisovaný, ten pomáhá při kardiovaskulárních chorobách a má výraznou zelenkavou barvu, navíc jím potěšíte všechny, kdo chtějí trochu zhubnout. Láhev můžete dekorovat třeba tak, že ji převážete výraznou červenou mašlí a dovnitř hodíte několik sušených oliv.

.: Karafa s olivovým olejem (cca 300 Kč).foto: Hurtado

Karafu si samozřejmě můžete zakoupit už zhotovenou i s olejem, ale neužijete si radost z její tvorby, a také vás vyjde dráž. Možná bude vypadat lépe, ale obdarovaný bude mít určitě větší radost z něčeho, čemu jste věnovali trochu víc času.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si rozvrhnout kuchyň

Kuchyň stejně jako zbytek našeho obydlí prodělala velký vývoj, v posledních letech se uplatňuje koncept otevřených kuchyní spojených s obývákem a jídelnou....

Jak moderně a prakticky vybavit nový byt

Co provází koupi bytu? V první fázi běhání po realitních kancelářích, sledování developerských projektů a vyřizování hypotéky. Ve chvíli, kdy si konečně...

Výběr článků

Načítám