Hlavní obsah

Jak vytvořit v obývacím pokoji kino s veškerým pohodlím

Novinky, tnk

Kouzlo domácího kina si mnozí nedovedou vynachválit. Nemusíte nikam chodit, s nikým se dělit o křeslo a můžeme si užít atmosféry kina zdarma. Analogové vysílání pomalu končí, a tak pro vás máme tipy na pořízení si nové obrazovky, třeba domácího kina a několik rad, kam a jak obrazovku v bytě umístit.

Článek

Plochá obrazovka s úhlopříčkou větší jak metr je pro sledování oblíbených vánočních pohádek jistě skvělá, ale je třeba dodržovat několik zásad. Nejdříve bychom si měli ujasnit, kam chceme obrazovku umístit. Obrazovka s úhlopříčkou cca 1 m by měla být od pohovky, ze které budeme televizor sledovat vzdálena zhruba 2,5 až 3 metry.

.: Vizualizace - obrazovka se perfektně hodí do prostoru a je umístěna ve vhodné vzdálenosti.foto: Sence of living

Aby byl zvuk domácího televizoru obdobný tomu v kině, stačí si pořídit televizor s funkcí "Virtual Dolby", jde o zvukový formát, který simuluje prostorový zvuk, máte pak dojem, že slyšíte zvuk i zezadu, ačkoliv tam nejsou nainstalovány zadní reproduktory.

Vestavěný turner a plochá obrazovka jsou výhodnější

Kupovat televizi bez digitálního tuneru se už dnes nevyplatí, k ceně by jste museli připočítat ještě cenu za set-top box, takže se vám vyplatí zakoupit rovnou model s vestavěným DVB-T tunerem.

.: Televizor, který promění obývací pokoj v pravé domácí kino s krystalicky čistým zvukem a integrovaným DVB-T tunerem stojí cca 13 000 Kč/dole: sestava pro domácí kino s reproduktory, cca 9 000 Kč.foto:Sony, Philips, Datart, novinky.cz

Při výběru nové televize se určitě vyplatí dát přednost ploché obrazovce. Plochá obrazovka totiž není zakřivená v rozích, a tak obraz není zkreslen, také je díky tomu omezen odraz okolních objektů na obrazovce a televizi můžete sledovat z mnohem většího úhlu.

Při výběru hlídejte odezvu signálu

Také je vhodné si pohlídat tzv. odezvu signálu, ta by neměla být delší než 8 ms, pokud bude delší, tak je možné, že velmi rychlé vizuální akce budou rozmazané.

.: Všechny tyto televizory mají plně vyhovující parametry jasu i doby odezvy: vlevo:LCD televizor Samsung LE32R71B, vpravo: Acer AT3202W, i dole: televizor Grundig VISION 6 42-6830 T black.foto:Samsung, Acer, Grundig,

Problémem může být nedostatečný jas

Hodí se také pohlídat si jas televizoru. Znáte to, jen co zasvítí slunce, na obrazovce není nic vidět. Aby s tou novou takový problém nebyl, je vhodné si pořídit typ s jasem vyšším jak 500 cd na metr čtvereční. Pokud už ale takovou obrazovku vlastníte a jakmile začne svítit pořádně slunce, tak nic nevidíte, pořiďte si tmavé závěsy. Vsaďte třeba tmavě hnědé nebo na trendy fialové, které se hodí do většiny obývacích pokojů.

.: Tmavě fialová a černá barva v obývacím pokoji jsou jako stvořené pro diváckou pohodu.foto:www.liniedesign.cz

Vězte ale, že na běžné obrazovce s úhlopříčkou cca 50 cm se vám budou lépe sledovat televizní pořady a naopak zase na obrazovce s vyšší úhlopříčkou bude lepší sledovat filmy.

Ať už se ale rozhodnete pro jakýkoliv typ obrazovky, snažte se jej barevně sladit s celým interiérem pokoje, do tmavšího pokoje volte raději lesklé provedení v chromu a do světlejšího klidně televizor s tmavou lištou.

Také nezapomeňte, že obrovská obrazovka se do malého bytu příliš nehodí, a už tak malý pokoj bude opticky ještě zmenšovat.

Reklama

Související články

Vyrobte si stojánek na časopisy

Také už nevíte kam s těmi všemi nepřečtenými časopisy a novinami na které přes den a někdy i přes celý týden nezbývá čas? No přeci do stojánku. Tam všechny...

Výběr článků

Načítám