Hlavní obsah

Instalace trezoru není luxus, ale nutnost

Právo, Jana Nesvadbová

Trezor už dávno není symbolem přepychu. Stala se z něj praktická součást našich domácností, určená k zabezpečení nejen cenností, ale třeba i dokumentů. V sejfu nalézají útočiště čím dál častěji také nejrůznější paměťová média s citlivými informacemi.

Článek

Mít doma trezor je dnes znakem zodpovědného a prozíravého myšlení. Trezor patří k tomu druhu vybavení bytu, o jehož funkci a podobě budeme patrně nejdříve hodně dumat a teprve potom se vypravíme do obchodů.

Budeme hledat odpovědi na několik důležitých otázek:

  • Jaké předměty a jak cenné hodláme v trezoru skladovat. Podle toho zvolíme nejenom typ trezoru, ale i velikost a míru zabezpečení proti vykradení (tzv. třídu trezoru).
  • Standardní domácí trezor není žádný drobek a musíme se rozhodnout, zda jej necháme zazdít (je-li kam) nebo jej raději postavíme někam jako skříňku.
  • Jaký typ zámku. V této otázce zvážíme, kdo všechno bude mít k trezoru přístup, a podle toho se rozhodneme, co bude pro rodinu bezpečnější.

.:Trezorová skříň ATS 2 má dvojitý plášť a dvojité dveře. Stěny i dveře skříně jsou vyplněny izolační hmotou, skříň je odolná proti požáru, cena 21 986 Kč-vlevo. Trezorová skříň HS 1, cena 17 884 Kč-vpravo (Maják Plus).

Co budeme v trezoru uchovávat

Ponecháme-li stranou trezory určené pro uchovávání zbraní, které tvoří samostatnou skupinu, budeme se pravděpodobně rozhodovat především podle tzv. třídy trezoru a podle toho, do jaké míry je zabezpečený proti ohni, případně vysokému žáru.

.:Profesionálové jsou schopni dopravit trezor na místo určení, ukotvit jej a eventuálně i zazdít-vlevo. Renovovaný trezor Wertheimer, doplněný moderním zámkem (Jinova)-vpravo.

  • Třídy trezorů udávají především míru jejich zabezpečení proti vykradení.
  • Charakteristika a požadavky pro jednotlivé třídy jsou přesně stanovené normou ČSN EN 1143-1. Tím je na jedné straně dáno, jaký typ a počet zámků musí trezor mít, a jaká může být nejvyšší hodnota jeho obsahu.
  • Nejprodávanější kategorií trezorů je podle názoru prodejců třída I, což jsou jednozámkové modely určené k ukládání částek od 300 do 500 tisíc korun.
  • Trezor ovšem nemusí sloužit jen jako ochrana cenností či dokumentů před zloději. Neocenitelnou službu nám může prokázat i v případě požáru. Budeme-li v něm uchovávat pouze papírové věci (peníze, listiny), budeme vybírat model s označením S 60 P nebo S 120 P, což jsou symboly vyhrazené pro trezory schopné odolat působení žáru až 1000 °C, a to po dobu jedné či dvou hodin, přičemž teplota uvnitř trezoru nepřesáhne hranici 100 °C.

.: Trezor VIRO 4373 s elektronickým zámkem a nouzovým klíčem, určeným k zazdění, cena 7480 Kč (Maják plus).

„Ještě víc než papír jsou na vyšší teploty citlivá média určená pro ukládání elektronických dat, např. diskety, CD a DVD. Ty se nesmějí dostat do prostředí s teplotou vyšší než 50 °C. Trezory schopné vydržet žár 1000 °C, jejichž vnitřní teplota nepřesáhne právě oněch 50 stupňů, mají označení S 60 DIS, respektive S 120 DIS, v závislosti na době, po kterou jsou žáru schopné vzdorovat, tedy jednu nebo dvě hodiny,“ vysvětluje Věra Černá, jednatelka společnosti Eurosafe, s. r. o.

  • Při volbě trezoru s protipožární ochranou musíme ovšem vždy počítat s vyšší cenou, v některých případech i více než dvojnásobnou proti srovnatelnému standardnímu modelu.

Existují ještě další druhy trezorů, např. takové, které jsou schopné udržet přesně stanovenou atmosféru nutnou pro archivaci některých materiálů, ty však rozhodně nepatří k výrobkům umísťovaným v běžných domácnostech.

Zbraňové trezory
Pořízení trezoru je samozřejmým krokem pro každého majitele zbraně. Ukládá mu to totiž zákon o zbraních a střelivu. Podle něj nejenže je majitel povinen mít všechny zbraně uložené v trezoru, ale navíc musejí být nenabité, střelivo se ukládá zvlášť.
V trezorech na zbraně proto často vídáme schránku na střelivo, která může být navíc ještě samostatně uzamykatelná. V zákoně je také přesně stanoveno, jaké množství zbraní a střeliva lze ve kterém typu trezoru uchovávat.
„Míra zabezpečení proti vykradení je dána tzv. třídami. Ačkoli to není běžné, i zbraňový trezor se dá vyrobit v ohnivzdorné kvalitě. Při běžném množství uskladněného střeliva to ale není nutné. V případě požáru by náboje neměly mít možnost při explozi trezor nějak dramaticky roztrhat,“ sdělil nám Miroslav Mitas, výrobce trezorů, zaměřující se převážně na výrobu právě zbraňových

„Kromě certifikovaných trezorů spadajících do normou stanovených tříd lze na trhu běžně objevit i nijak a nikým necertifikované modely. Jejich cena je adekvátně nižší, ovšem je třeba počítat s tím, že pokud pojišťovna požaduje uložení konkrétních předmětů v trezoru určité kvality, nemusí tyto necertifikované modely uznat. Majitel pak sice na trezoru ušetří, ale v případě vyloupení trezoru může prodělat podstatně větší částku,“ varuje výrobce trezorů Miroslav Mitas.

Certifikované modely mají na sobě kovový výrobní štítek se jménem výrobce a na vnitřní straně dvířek i vyražené výrobní číslo.

Různé způsoby instalace trezorů

Za nejbezpečnější jsou považované trezory zabudované rovnou do zdi. O jejich instalaci ale mohou ve většině případů uvažovat pouze ti, kteří dům teprve stavějí a budou moci určit, která zeď bude dostatečně silná, aby do ní bylo možné trezor zasadit. Dvířka právě těchto trezorů pak bývají schována za obrazy či na jiných místech, která většina smrtelníků zná spíše z detektivek a filmů.modelů.

.: Trezor Mitas M6 na 6 kusů dlouhých zbraní, cena 7000 Kč (Miroslav Mitas).

Tam, kde nemůžeme trezor zasadit do zdi, přicházejí v úvahu buď tzv. nábytkové trezory určené pro upevnění ve skříni nebo v jiném kusu nábytku, anebo stěnové či podlahové trezory. Ty stojí obvykle kdesi v rohu místnosti a jsou pevně ukotveny do zdi za sebou nebo do podlahy. „Profesionální firma, která nemá jen pronajatou jednu místnost, poskytuje k trezorům kompletní servis, tedy jejich kotvení a zazdívání,“ poznamenává Miroslav Nýdl ze společnosti Jinova, s. r. o.

.: Vnitřní schránky vkládatelné např. do nábytkového trezoru MT 111. Cena jednokomorové je 1046, cena dvoukomorové (vpravo) je 1147 Kč (Maják plus).

Opravdu jen nouzovým řešením jsou přenosné pokladničky a příruční trezory. Nejsou-li skutečně dobře ukryté nebo nějak ochráněné proti odnesení, mohou svému majiteli v případě návštěvy zlodějů prokázat spíše medvědí službu tím, že zbytečně přilákají pozornost zloděje. Ten se samozřejmě nebude zdržovat jejich otevíráním na místě, ale odnese si pokladničku s sebou.

Klíče a tři druhy zámků

Existují tři druhy trezorových zámků: na klíč, mechanický a elektronický. Každá z variant má svá pro i proti a je na posouzení každé rodiny, který ze způsobů zavírání trezoru bude pro ni nejbezpečnější a nejstravitelnější.

Klasický zámek na klíč
Je nejlevnější a zvolíme si ho tehdy, když víme, že paměť na číselné kombinace není právě naší nejsilnější stránkou. Nevýhodou je fakt, že klíč bychom měli mít buď stále při sobě (hrozí nechtěná ztráta), anebo naopak někde pečlivě uschovaný, jistěže ne v blízkosti trezoru (hrozí však nechtěné založení).
Otočný mechanický zámek
Jde o mechanický zámek s různým počtem pozic, označených čísly. Jestliže si číselnou kombinaci pamatujeme, nemusíme se o nic jiného už starat. Pro všechny případy je vhodné mít číslo někde poznamenané. Nevýhodou jsou vyšší ceny těchto zámků proti klasickým klíčovým.
Elektronický zámek
Na dvířkách trezoru je klasický tlačítkový číselník, jímž se zadává příslušná kombinace. Ze všech typů uvedených zámků je právě tento nejdražší. V některých případech může být elektronický zámek doplněn navíc tzv. revizním klíčem, který slouží jako pojistka pro případ, že zapomeneme číselné heslo.

Foto: archiv firem Maják plus, Jinova, Miroslav Mitas

Trezor obsahem pojistky

Není obvyklé, aby si pojišťovny kladly uložení věcí v trezoru doslovně jako podmínku pro uzavření pojištění. Taková situace může nastat jen ve velice speciálním případě.

Není obvyklé, aby si pojišťovny kladly uložení věcí v trezoru doslovně jako podmínku pro uzavření pojištění. Taková situace může nastat jen ve velice speciálním případě.

Nicméně mnohem běžnější je, že pojišťovna v případě odcizení věci krádeží nabízí výhodnější plnění pojistné události těm klientům, kteří své odcizené cenné předměty uchovávali v trezoru, který byl očividně překonán násilím.

(Václav Straka, produktový analytik společnosti IMG)

Reklama

Související články

Odnesli si stokilový trezor

V noci na sobotu vnikli neznámí pachatelé oknem do kanceláře firmy Mora-Top ve Šternberku. Vyhlédli si tam stokilový trezor a s ním se jim také podařilo...

Výběr článků

Načítám