Architekt Zdeněk Baran navrhl modelový rodinný dům pro dvě generace. Umístil ho na simulovanou klidnou příměstskou ulici, která se nachází na rovném terénu. Rodinný dům je vhodný do řadové zástavby nebo jako dvoudomek (jestliže budoucí majitelé dají přednost spíše samostatně stojícímu domu, není problém dům dispozičně upravit).

Domek.: Garáž s výjezdem do ulice má dvě parkovací místa.

Řadový dům má ale své přednosti: kromě energetické úspory podporuje pěstování sousedských vztahů. Ty bývají v soudobých městečkách se samostatně stojícími vilami s vysokými ploty nulové nebo jen formální.

Důvodů, proč se stěhovat do rodinného řadového domu, je hned několik. Na prvním místě jsou to metry navíc, díky nimž získají členové rodiny místo pro seberealizaci (domácí pracovna, herna pro děti, kutilova dílnička apod.) a samozřejmě zahrada, na které lze relaxovat takřka po celý rok.

Dům rozdělený na dvě bytové jednotky

Navržený dvougenerační rodinný dům tvoří dvě bytové jednotky, které na sobě mohou fungovat zcela nezávisle. Opticky je rozeznáme podle odlišného tónu omítky. Obě části navzájem spojuje komunikační koridor s chodbou a schodištěm (zvenku použit cihelný obklad). Nechybí prostorná dvougaráž s dřevěným obkladem. Architekt při návrhu tohoto dvougeneračního domu myslel i na to, že rodinná situace se může v čase kdykoli změnit.

Domek
.: Dům je orientován obytnou částí k jihu a západu. Zde nákres jižní části.
Například mladší generace bude nucena odstěhovat se za prací nebo se stane, že staří rodiče budou potřebovat trvalou lékařskou péči. V tu chvíli je dům poloprázdný a majitelé řeší co s tím. Díky promyšlenému dispozičnímu řešení ale nebude problém jednu z částí pronajmout, třeba mladým studentům, nebo ji uzpůsobit jako pracoviště: pro zubní ordinaci, kancelář na drobné podnikání, apod. V sousedících obytných částech rozhodně nebude provoz v pronajatém prostoru nijak rušit, protože mají vlastní vstup z ulice.

Vnitřek je oproti strohému exteriéru plný otevřených prostor

Obytný dvougenerační rodinný dům působí navenek stroze, minimalisticky, uvnitř architekt zvolil otevřené prostory, které plynule navazují a prolínají se s exteriérem. Směrem do ulice je orientována garáž, která má dvě parkovací stání. Garáž je dostatečně prostorná, v projektu se myslelo i na seniory, kteří mohou užívat invalidní vozík a potřebují kolem sebe víc místa. Na garáž navazují skladové a technické místnosti, v nichž jsou umístěny kotle obou jednotek.

Domek
.: V bydlení pro mladé je prostorná přízemní kuchyně s jídelním koutem a oboustranným krbem. Z kuchyně se volně vstupuje na venkovní terasu s posezením, kterou lze využívat v létě při stolování.

Venkovní terasy obou bytových jednotek jsou orientovány protilehle. Členové dvou generací se tak neruší. Senioři mají výhled do ulice, mladší část rodiny s dětmi zase ocení propojení hlavního pokoje se soukromím zahrady.

Mladá rodina má dvoupatrové bydlení

Bytovou část pro mladou rodinu se dvěma dětmi nazveme jako část A. Mají k dispozici dvě patra. V přízemí se nachází vstupní prostory s WC, sprchou a šatnou, dále kuchyň s jídelnou a obývací pokoj. Jeho součástí je přímé jednoramenné schodiště vedoucí do druhého podlaží.

Tam najdeme ložnice dětí, koupelnu a ložnici rodičů. Ta přímo ústí na galerii s posuvnou (či žaluziovou) stěnou a lze ji tak opticky propojit s pokojem v přízemí, který je ve své dvoupodlažní části chápán jako zimní zahrada s pokojovou zelení. Venkovní terasy navazují na komunikační prostory.

Domek
.: Na komunikační koridor dvougeneračního domu byl zvenku použit cihlový páskový obklad. Zajímavostí je, že se přímo ze zahrady vstupuje po schodech do druhého podlaží, kde jsou ložnice.

V části B bydlí senioři. Bytová jednotka je jednopodlažní a důsledně bezbariérová (odpovídají tomu šířky dveří a komunikací, vzdálenosti zařizovacích předmětů apod.). Vstup je samostatný z ulice. Za dveřmi se nachází šatní skříně, prostorná koupelna se sociálním zařízením, dále obytná místnost s kuchyňským koutem a ložnice.

Ale architekt myslel i na setkávání - prostorná obytná kuchyně bytové jednotky A (mladší generace) s jídelním stolem a oboustranným krbem (který navazuje na venkovní terasu) může totiž sloužit oběma generacím. Jde o přirozené těžiště domu a místo, které je předurčené k setkávání celé rodiny.

Celková užitná plocha navrženého dvougeneračního domu je 318,25 m2.


Foto: archiv ing. arch. Zdeňka Barana