Hlavní obsah

Tipy na vánoční dárky pro milovníky vína

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Než vybereme vánoční dárek, měli bychom se hlavně zamyslet nad tím, co má náš blízký rád a co ho baví. Předmětů, kterými je možné potěšit milovníky dobrého vína, je celá řada. Naše tipy zahrnují spektrum od présentů velkých, jako je například chladící skříň, až po drobnosti jako jsou sklenice v nejmodernějším designu.

Článek

Pořizovat svému blízkému celý vinný sklep, ve kterém by byla ideální teplota pro skladování lahví by bylo jistě velmi nákladné. Levnějším, prostorově úspornějším a přitom stejně dobrým nápadem je darovat menší skříň, která udržuje optimální teplotu pro zrání a uchování vinného moku.

.: Chladící skříně se vyrábějí v různých provedeních. Z široké škály odstínů jistě vyberete ten, jenž bude ladit k dosavadnímu interiéru.foto: AMON

Cena chladících skříní se pohybuje v rozmezí od 4 500 až 25 000 Kč. Záleží hlavně na objemu. Volné skříně lze libovolně přesouvat, naproti tomu lze pořídit i úsporné a méně nápadné vestavěné vinotéky.

.: Skříň na víno zabudovaná v kuchyňské lince vypadá velmi elegantně.foto: Mika

V takové vinotéce by se měla teplota pohybovat mezi 10-13 °C, což je i optimální teplota vína. Skříně mají většinou tmavá skla, neboť uskladněné lahve by neměly být vystaveny přímému slunečnímu světlu.

.: Chladnička na víno do minimalisticky zařízeného interiéru na 29 lahví s elektronickým ovládáním.foto: Samsung

Pro kvalitu vína je nezbytné, aby byly lahve s korkovými zátkami skladovány naležato a korek tak byl pořád vlhký.

Tipy na menší dárky

Nemáte - li prostředky na tak nákladný dárek, jakým chladící skříň bezpochyby je, vyberte drobnost, která milovníky vína jistě také potěší. Vděčným vánočním dárkem je například chladič, jehož cena vyjde cca na 500 Kč.

Chladič se hodí pro přímé servírování vína na stůl a díky němu si víno uchová požadovanou teplotu po celý večer. Chladič využijeme zejména při podávání bílého vína nebo šampaňského. .: Chladič na lahve - vychladíme v lednici a dovnitř vsypeme led.foto: Blomus

Designově zajímavou sklenicí na víno nelze urazit a obdarovaný ji jistě ocení i přesto, že doma již několik sad pravděpodobně má. I sklenice na víno podléhají trendům a letos jsou nejvíce v kurzu ty s co nejvyšší nohou a s velkým objemem.

Výhodou velkých sklenic je totiž to, že se v nich aroma perfektně rozvine, což nabízí větší požitek z konzumace. Protože pít víno neznamená jen vnímat chuť, ale i vůni.

.: Sklenice na víno: vpravo: zaujme nešední design, vlevo: sada šesti sklenic na vysoké noze za 99 Kč.foto: IKEA, novinky.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Dobrým vínem potěšíte tělo i duši

Dáme-li si rádi skleničku bílého nebo červeného, neznamená to, že spějeme k alkoholismu. Naopak jestliže si s vínem rozumíme, můžeme si z jeho popíjení udělat...

Výběr článků

Načítám