Hlavní obsah

Skleněné pestrobarevné retro lampy jsou hitem letošního roku

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmdesátá léta nepřála klasickým lampovým svítidlům houbovitého tvaru. Místo toho byly moderní skleněné lampy, na kterých jsou jakoby poznat bubliny, které sklář při jejich výrobě foukal. Výrazná barevnost a neobvyklý design se vrátily do moderního interiéru, kde dnes opět září.

Článek

A které lampy se vracejí? Inspiraci dnešní designéři čerpají v bazarech a v muzeích nebo i v galeriích. Design 60. až 80 let je opět inspirativním.

.: Lampy, které jsou dnes trendy jako "retro", 70. léta 20. století.foto: aukce designu 20. století, Designblok Jak vypadají takové lampy v moderním provedení? Jsou stejně masivní jako ty staré, jsou ale barevně střídmější. .: Zvolte podobný styl, ale s větší elegancí - tlumené odstíny hnědé s motivem bublin jsou velmi vkusné. Inspirujte se detailem stojací lampy.foto: KARE

Vracejí se i lávové lampy, tentokrát jsou ale i ony trochu vkusnější. Lávová nebo také Astro lampa, jak byla potom nazývána, byla hitem šedesátých let. Objevila se v mnoha filmech a vysíláních té doby a v interiéru ji měl skoro každý. Nevkusná barevnost, kterou volili mnozí výrobci ji pak ale nadlouho vyřadila ze zájmu designérů.

.: Lávové lampy mají atypickou barevnost.foto: alwaysnuts.com

Dnes se tato efektní lampička vrací v novém, umírněnějším provedení. Střídmý design jí sluší víc. Barva tekutiny nemusí být nutně křiklavá.

.: Lávová lampa je spíše interiérovým doplňkem než svítidlem..foto: interfacelight.com Nechte se inspirovat retro lampami, ale pamatujte, že méně je někdy více, a tak s tehdejší křiklavou barevností byste dnes asi neuspěli. Vsaďte na tlumenější tóny mléčného skla, vytvoříte tak doma příjemnou atmosféru.

Reklama

Související témata:

Související články

Lampy s mořskými řasami

Mořské řasy jako pomocník v boji proti skleníkovému efektu. Zní to možná jako utopie, ale je to skutečnost. Díky výzkumu Pierra Calleji z francouzské firmy...

Osvětlení doladí atmosféru bytu

Dokonalé osvětlení v bytě spolu s výběrem nejvhodnějších bytových dezénů dolaďuje jako pověstná třešeň na dortu každý bytový design. Podtrhuje jeho celkový...

Výběr článků

Načítám