Hlavní obsah

Kouzlo praktických, ale i nápaditých rohožek

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aby se špína nedostala až do bytu na koberec, musíme ji zachytit už na rohožích. Málokdo ví, že je dobré projít tzv. třemi čisticími zónami. První čisticí zóna je ještě před domem, druhá těsně přede dveřmi a třetí v zádveří předsíně.

Článek

Na podzim často prší, padá listí, všude zkrátka nevlídno. Zvenku si kromě rýmy přineseme na botách i spoustu bláta, kamínků a drobných nečistot. Udržet byt nebo dům v čistotě je proto mnohem náročnější než v jiném ročním období. Zvláště pokud máme malé děti nebo domácího mazlíčka.

:. Klasickým rohožkám už pomalu odzvonilo.

Neváhejme tedy vyhodit starou ošlapanou rohož, navštívit specializovanou firmu a vybavit se praktickými rohožemi. Vybírat můžeme podle použitého materiálu, tvaru i ceny.

Bláto ze vzorku pryč

Rohož v první čisticí zóně má za úkol odstranit veškeré hrubé nečistoty z bot: nalepené bláto, listí, a odhalit vzorek na podrážkách.

Vše zvládne kovová rohož s žebrováním vybavená ocelovým škrabákem, díky němuž strhneme z obuvi velké nánosy. Rohož se prodává v rozměrech 60x40 cm, 75x50 cm, 100x50 cm, údržba je snadná: rohož se vyjme a nečistoty vymetou. Cena rohože v nejmenším provedení je 1680 korun za kus.

:.Rohož pro první čištění: pružné gumové vlnovky jsou přinýtované k páskům, které pod vahou člověka pruží. Provedení v hliníku.

Ven je vhodná i jednoduchá rohož z pryže, která je odolná a snadno se čistí (postříkáme vodou z hadice). Za rozměr 60x40 cm zaplatíme 100 korun.

Vylepšená už je rohož složená z pružných gumových vlnek přinýtovaných k páskům, které pod vahou člověka pruží, a tím samočinně čistí obuv. Velikost rohože by měla být taková, abychom po ní ušli alespoň tři kroky.

:. Přede dveře se hodí i rohož v provedení „více v jednom“. Cena 2999 korun.

Tato rohož má jednu přednost: lze ji použít oboustranně a prodloužit tak životnost. Cena v provedení hliník stojí 4460 korun/m2.

Za kvalitní platí rohože s hliníkovými profily, ve kterých jsou napevno fixovány pryžové, kartáčové nebo textilní pásky. Odborníci doporučují, aby první část rohože byla z pryžových nebo kartáčových pásků a na ně teprve navazovaly pásky textilní. Obuv se pak lépe očistí.

:.Náhradní plastové kartáčky do rohožky, prodávají se ve třech barvách. Cena 449 korun.

Jednotlivé části rohože jsou spojeny lankem, můžeme je proto pohodlně srolovat, nečistoty vymést, vyluxovat, po opotřebení vyměnit i jednotlivé části. Cena těchto rohoží začíná od 5000 korun za kus (velikost 75x50 cm).

Druhá zóna řeší kamínky

Další záchytné místo je hned před venkovními dveřmi. Zde se hodí rohože s jemnějším vzorkem, na kterých ulpí drobné nečistoty.

Vhodné jsou rohože kartáčové nebo textilní, které mají zajímavé barevné dekory a dokážou i trochu reprezentovat. Vyrábějí se ze 100% polypropylenu zataveného do měkčeného PVC, který nepropouští prach ani vodu.

:.Pro druhé čištění přede dveřmi je vhodná rohožka vyrobená z vysoce kvalitní oceli, do níž se vkládá 96 plastových kartáčků. Cena 2299 korun.

Jsou odolné proti otěru a mají velkou sací schopnost, rozměr si můžeme zvolit podle našich potřeb. Oblíbený barevný odstín: černobílý a hnědobílý melír. Cena 1050 korun/m2.

Čisto i v předsíni

Do zádveří a předsíně volíme poslední, tzv. dočišťovací rohož, která může vypadat jako běžný koberec. Vyrábí se z nylonového vlákna - je totiž mimořádně pružné a trvanlivé. Cena podle provedení 160 korun/m2.

Na trh se dodává i koberec s tzv. nešpinivou úpravou Scotchgard. Nylonové vlákno je pevně spojeno s teflonovou příměsí, která tvoří vlas koberce. Teflon odpuzuje kapalné nečistoty, ty pak zůstanou na povrchu, nevsáknou se. Kobercové rohože se udržují luxováním nebo tepováním.

:.Náhradní vložka z kokosového vlákna pro kartáčovou rohož, cena 779 korun.

Do zádveří lze jako rohož použít i koberec z kokosu. Jde o přírodní materiál, který má několik předností: teplý a přirozený vzhled, tlumí zvuk, je antistatický (nepřitahuje prach), je schopen přijímat a odevzdávat vzdušnou vlhkost. Cena začíná od 400 korun/m2.

foto: Právo/Petr Hloušek a archiv firem Flamene, Gapa a Ikea

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám