Hlavní obsah

Jak moderně a prakticky vybavit nový byt

Právo, Sylva Svobodová

Co provází koupi bytu? V první fázi běhání po realitních kancelářích, sledování developerských projektů a vyřizování hypotéky. Ve chvíli, kdy si konečně vybereme, se nám jistě uleví a přijde velká radost. Potom ale nový byt musíme ještě vybavit. Začíná další kolo shánění, rozhodování a hledání správných firem, materiálů a produktů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Obývací pokoj nemusí být zahlcen skříněmi, jako nábytek pro začátek postačí jednoduchá policová sestava na televizi a krémová sedačka.

Článek

Navštívili jsme vzorový byt Romance, který se nachází na okraji Prahy v blízkosti zeleně. Byt je řešen jako 3 + kk, užitná plocha 75 m2, součástí bytu je i předzahrádka o 57 m2. Pojďte si ho společně s námi prohlédnout a představit si, že si ho právě koupila čtyřčlenná rodina se dvěma malými dětmi. Zkusíme se zamyslet, jak ho co nejlépe zařídit, čeho se vyvarovat a co si naopak bedlivě ohlídat.

Než vyrazíme do obchodů

Stojíme v novém bytě, který ještě voní novotou, ale je prázdný, studený. Čeká nás nelehký úkol: zvolit vhodnou podlahovou krytinu, zamyslet se nad sanitou do koupelny, vybavit kuchyň šikovnou linkou, do místností vybrat praktický a hezký nábytek.

Můžeme zvolit jako pomocníka bytového architekta nebo se pustit do změn na vlastní pěst - v obou případech doporučujeme nic neuspěchat, vydržet nepohodlí a bydlet nějakou dobu v polozařízeném bytě. Denní provoz v praxi nám totiž nejlépe napoví, co nám nejvíc chybí a co potřebujeme.

Předsíň a úložné prostory

Dobrý byt je obvykle ten, který nám poskytne velkorysé úložné prostory. Když máme místo na vestavěné skříně, nemusíme pokoje zahlcovat skříněmi, ale můžeme si třeba v obývacím pokoji dovolit rozmístit volně stojící solitéry.

:.Vlevo komora na uložení vysavače, žehlicího prkna a čisticích prostředků. Praktická je šatní stěna s posuvnými háčky. Komoru lze využít i na ukládání bot. foto: Právo/Milan Malíček

Vzorový byt má předsíň s užitnou plochou 13 m2, což je dostatečná plocha na umístění velké vestavěné skříně pro kabáty i vnitřní vyklápěcí botník, zrcadlo, věšák a dětské stoličky na sezení. Výšku stropu 2,65 cm můžeme využít až do posledního místečka.

Dobrým nápadem jsou určitě čtyři skříňky zavěšené nade dveřmi u stropu, do kterých pohodlně uložíme sezonní věci (sportovní potřeby, oblečení, společenské deskové hry apod.), které nepoužíváme každý den.

Vtipně řešená je i šatní stěna s posuvnými kovovými háčky, které lze přesunovat podle potřeby různými směry.

Aby podlaha neklouzala
Podlaha v předsíni dostává zabrat - ani při pečlivém úklidu se nějakým těm nečistotám, kamínkům nebo blátu nevyhneme. Vhodná je proto protiskluzová keramická dlažba, která se dobře udržuje, linoleum nebo laminátová plovoucí podlaha. Laminát je na trhu hodně žádaný, protože je takřka nezničitelný (prodává se v šesti třídách odolnosti), tvrdý, pevný. Nabízí nepřeberné množství dezénů přírodních dřevin (třešeň, dub, buk, ořech, javor apod.), ale může imitovat i kámen a dlažbu. Prodává se jako plovoucí (není napevno připevněn k podkladu), pokládka je rychlá, snadná. Cena se pohybuje podle typu provedení zhruba kolem 1000 Kč/m2 i s pokládkou.

Dětský pokoj

Dětský pokoj je svébytný prostor, ve kterém se nároky na vybavení rychle mění s věkem. Potřeba dítěte mít svůj pokoj začíná asi ve třech letech, kdy se začleňuje do kolektivu. Zamysleme se nad tím, co všechno naše „koťata“ potřebují.

Dětský pokoj totiž funguje jako ložnice, obývací pokoj, pracovna a šatna zároveň.

Potomek tedy potřebuje postel, stůl s židlí, knihovničku, poličky na uložení hraček, šatní skříň a dostatečný prostor na hraní. Každé dítě určitě ocení i nástěnku na výstavu výkresů, barevné krabice na ukládání hraček, domeček, bunkr, dětský stan. Nábytek volíme lehký, který se snadno přesunuje po místnosti.

:.Žlutý odstín stěny, bílý jednoduchý nábytek a laminátová podlaha v dekoru dub spolu v děstkém pokoji ladí-vlevo. Pracovní stůl volíme alespoň 160cm široký. Umístíme ho pokud možno k oknu. Rozměr okna je nadstandardní: velikost 2m na 1,50m-vpravo. foto: Právo/Milan Malíček

Protože dítě tráví nejvíc času hraním na zemi, zaměříme se na vhodnou podlahovou krytinu. Jestliže chceme byt opticky sjednotit a všude položíme např. laminátovou či dřevěnou podlahu, v dětském pokoji určitě nezapomeneme na kusový koberec (je teplý, měkký, izoluje i zvukově). Vybíráme spíše tmavší odstíny (oblíbené jsou dětské obrázky města, křižovatky apod.) se smyčkovým vlasem, který se nesešlape tak rychle.

Dobrým tipem je koberec se speciální teflonovou úpravou vlasu, který zadrží vylitou tekutinu na povrchu. Když dítě převrhne kelímek s vymáchaným štětcem a včas zasáhneme, koberec je zachráněn. Do koberce se alespoň u menších dětí nevyplatí příliš investovat: např. polypropylenový v šíři 366 cm nás přijde zhruba na 400 korun/m2 bez DPH.

Korek se vyplatí
Výtečným materiálem vhodným do dětského pokoje je také korek. Prodává se buď ve čtvercích (obvykle 30x30 cm) nebo v celoplošném provedení. Oceníme jeho vlastnosti: skvěle tepelně a zvukově izoluje, má tvarovou paměť (po čase se vrátí do původního stavu), takže stopy po kolečkách židle se opět vyhladí a hlavně nenasákne ani kapku vody. Také je antistatický, to znamená, že nepřitahuje prach, proto je bezvadný zejména pro alergické děti. Na trhu je pestrý výběr dekorů. Kromě běžného hnědého odstínu se prodává v různých barvách, dokáže imitovat i přírodní kámen, dlažbu. Cena se pohybuje zhruba od 1500 korun/m2 i s pokládkou.

V dětském pokoji, kde bydlí dvě děti, pořídíme pracovní stůl alespoň 160 cm široký, výškově nastavitelný (v rozmezí 50 až 80 cm), hloubka stolu minimálně 60 cm. Pečlivě dbáme i na bezpečnost: na ostré rohy použijeme plastové oblé krytky, na skleněné dveře připevníme bezpečnostní fólie (při rozbití se nevysypou střepy), volně položené koberce fixujeme k podlaze samolepicí páskou nebo mřížkovou rohoží z gumy.

Ložnice bez kompromisů

Dospělí se často obětují, a tak na ložnici připadne nejméně atraktivní místnost, třeba ve frekventované komunikační zóně. A to je špatně, kvalitní spánek a odpočinek je důležitý pro pohodový život. Ložnice opravdu nemusí být prostorná. Místnost však má být světlá, dobře větratelná (pro zdravé spaní je vhodná teplota 16 °Celsia).

:.Ložnice má 12 m2, vešla se sem i šatní skříň s prádelníkem na drobné věci. foto: Právo/Milan Malíček

Praktická je dispozice hned vedle koupelny nebo dětského pokoje. Nábytku moc nepotřebujeme: stačí kvalitní postel, noční stolek s lampičkou, případně němý sluha na odkládání svršků. Volné místo určitě vybavíme vestavěnou skříní na menší oděvy, spodní prádlo, lůžkoviny, ručníky apod.

Některá studia nabízejí elegantní praktické dřevěné postele s čelem, které mají pojezdové kolejnice se vsazenými poličkami na rozečtenou knížku, součástí je i zabudované osvětlení. Po stranách postele tak ušetříme místo.

Chytrá svítidla nemusí rušit spícího partnera, protože můžeme regulovat intenzitu světla, navíc svítidlo lze vypnout pouhým dotekem na jeho rameno.

Koupelnu vybaví studio

Správně rozmístit na malém prostoru vanu, sprchovou kabinku, umyvadlo, koupelnový nábytek, vybrat vhodný rozměr a materiál, je úkol hodný studia.

:.Do koupelny se na 5 m2 vejde jak vana (délka 140-170 cm), tak pračka. foto: Právo/Milan Malíček

Odborníci nejlépe vědí o všech novinkách na trhu a rádi nám nabídnou koupelnový set, který je speciálně vyroben pro koupelny do 5 m2, což je i náš případ. Proto doporučujeme hledat na internetu firmu s dobrou referencí, ukázkami realizací a zavítat tam. Firma za drobný poplatek dá několik počítačových návrhů v 3D rozměru včetně cen a my si prostě jen vybereme.

Vana nebo sprchový kout?
Ještě před návštěvou studia bychom ale s rodinou měli probrat, jaké má kdo na koupelnu požadavky. V podstatě máme tři možnosti:
1. Děti se rády koupou a potřebují vanu, rodiče zase sprchu. Pak musíme udělat kompromis a pračku z 5 m2 vytěsníme do kuchyně, kde se zabuduje do kuchyňské sestavy.
2. Další variantou je vana třeba v délce od 140 cm až do 170 cm a pračka s umyvadlem. 3. Variantu sprchový kout-pračka můžeme vybavit dvojumyvadlem, což je pro rodiny s dětmi praktické. Ústní hygiena proběhne rychleji a za dozoru rodičů.

Obývák i kuchyně v jednom

V našem vzorovém bytě máme na obývací prostor a kuchyň s jídelnou vyhrazený spojený prostor o velikosti 30 m2.

:.Jednoduchá linka v přírodních barvách. Pracovní deska lamino v dekoru žuly, dvířka lamino imitace exotické dřeviny wenge. foto: Právo/Milan Malíček

Musí se sem vejít kuchyňská linka, stůl se židlemi pro čtyři osoby a pohovka s obývací stěnou. V novostavbě si většinou již ve fázi příprav můžeme určit, kolik lince určíme místa, jak velkou ji potřebujeme, jaké preferujeme uspořádání.

Každý z nás má vlastní zkušenost z minulosti a z té bychom měli vycházet. Třeba zjistíme, že v dřívějším bytě nám nevyhovovala pracovní deska, která se špatně udržovala a byla náchylná na poškození, nebo chceme nerez dřez s větší odkapávací plochou, protože na něj můžeme bez obav odložit horký hrnec nebo pánvičku.

:.Pohled do jídelny a kuchyně -vlevo. Pohled do předsíně - nade dveřmi jsou ke stropu zavěšené skříňky, v pozadí vestavěná skříní - vpravo. foto: Právo/Milan Malíček

Rodiny s dětmi také většinou potřebují objemnější mrazák a menší ledničku. Z časových důvodů obvykle jezdíme na nákupy autem 1x týdně, místa na potraviny k rychlé spotřebě nepotřebujeme tedy tolik, ale na zamrazení jsou nutné velké zásuvky.

Pravidlo trojúhelníku
Při správném uspořádání kuchyně pamatujme na pravidlo tzv. trojúhelníku. Při vaření pobíháme mezi lednicí, sporákem a myčkou (dřezem), vzdálenost mezi nimi by měla být co nejmenší. Jakých chyb se v kuchyni máme vyvarovat? Určitě nevhodného umístění baterie, která zamezí otevírání okna dovnitř. Myslíme i na to, aby vysunování zásuvek a dvířek bylo pohodlné, zejména u rohových zakoupíme tzv. široké panty, zajišťující otevírací úhel od 100 do 170 ° místo obvyklých 90 °.

(Vyrobeno ve spolupráci s firmou Skanska Reality)

Reklama

Související články

Užitečné nápady pro malý byt

Bydlíte v malém panelovém bytě a chybí vám úložné prostory? Pusťte se do celkové rekonstrukce bytu nebo alespoň její části. Výměna nevhodného nábytku za jiný...

Výběr článků

Načítám