Hlavní obsah

Dřevěný nábytek potřebuje péči, aby v interiéru zazářil

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřevo je přírodním materiálem a vyžaduje péči. Speciální nátěry dřevo nejen chrání, ale také zvyšují jeho estetičnost, natřený nábytek je pak chráněn před okolními vlivy a houbami, které jej ohrožují, a také krásně vypadá. Pojďte se s námi podívat, jak jej chránit a vylepšit tak, aby vypadal jako nový.

Článek

Dřevo nejvíce poškozují chemikálie, které rozrušují jeho povrch. Zapomeňte tedy na to, čistit dřevo chemickými prostředky na nádobí apod. Dřevo dále narušují houby, které nevidíte, protože jsou mikroskopické, hmyz a ultrafialové záření.

Pro ochranu dřeva před houbami zvolte lazuru na bázi přírodního včelího nebo karnaubského vosku. Ochrana dřeva ale začíná jinde, pokud je váš nábytek houbami napaden a plesniví, vlhne a objevují se na něm plísně, pak správnou ochranou je konstrukce domu, dřevo by nemělo být v kontaktu s trvale mokrým ani vlhkým materiálem, ale ani s materiálem, který je vlhký přechodně.

.: Předsíňová dřevěná sestava POP - dveře vedoucí na zahradu musí dobře těsnit.foto: www.jenanabytek.cz

Ve vlhkém prostředí se houbám daří nejlépe. Řadě problémů ale předejdete dostatečným větráním. Stejně tak pomůže dobré vytápění, to totiž působí jako ochrana proti dřevokaznému hmyzu, který vodu k životu potřebuje a díky vysušení dřeva se v něm neusazuje.

Ochranné prostředky udělají řadu práce za nás

Natřít dřevěné plochy v domě napouštědlem, které chrání dřevo před hmyzem, plísněmi, houbami i povětrnostními vlivy se vyplatí, o dřevo se pak nemusíme strachovat, příklady takových napouštědel jsou třeba Eternal, Purlet EQ, Bondex, Luxol Impregnant.

Na podlahy se hodí použít tvrdý voskový olej, prodloužíte tak jejich životnost. Pokud chcete jejich tón změnit, můžete použít Bona Parquet Décor, přípravek, který umožní parkety zesvětlit či ztmavit.

.: Zvolte takovou barvu, která ladí s ostatním nábytkem. Změnit ji dnes není problém.foto: koberce Trend

Ochranný nátěr může mít velmi módní barvy - zkuste zelenou nebo námořnickou modř. Pokud se do nátěrů pustíte, tak se vyplatí použít tmely i krycí nátěrové vrstvy od stejného výrobce - pozdější případná reklamace pak bude jednodušší.

Na nábytek opatrněji

Nábytek obvykle už ochranné laky obsahuje, a tak je vhodné mu většinou dát pouze "napít" oleje, který zamezí jeho vysychání a následnému praskání. Olej zvolte na bázi lněných olejů a přírodních pryskyřic. Nábytek nejprve očistěte od prachu a nečistot a pak naneste jeden, dva nátěry hadříkem. Uvidíte, že dřevo pak bude mít sytější barvu a struktura bude celistvější.

Reklama

Související témata:

Související články

Mystická inspirace temnými barvami v interiéru

Hra se světlem a stínem v interiéru dnes baví nejednoho návrháře interiérových doplňků. Mystická atmosféra, o kterou se návrháři snaží, láká k zamyšlení...

Výběr článků

Načítám