Hlavní obsah

Vchodové dveře jsou vizitkou majitele bytu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vchodové dveře jsou první věcí, která upoutá pozornost návštěvy a to jak v dobrém, tak ve špatném smyslu. Kromě dokonalé funkčnosti a elegantního vzhledu od nich především očekáváme záruku bezpečnosti. Zvláště když statistiky potvrzují, že 50 % vloupání se uskuteční právě jimi.

Foto: Archiv firmy Next a Sapell, Právo

Zámek bezpečnostních dveří má být ve 3. nebo 4. třídě z celkových šesti. Pak je odolný proti odvrtání, vyhmatání, vytržení a jinému hrubému násilí.

Článek

Věřte, že i při výběru a instalaci vchodových dveří můžeme mnohé pokazit. Největší chybou je volba špatné šířky. Úzký vstup do domu nám zaručeně způsobí problémy. Když budeme mít návštěvu, více osob se těžko vyhne, noční můrou se stane i stěhování nábytku. Doporučená šíře je 90 cm, ale čím víc centimetrů, tím lépe. Ostatně - veliké vstupní dveře jsou teď moderní.

Otvíráme dovnitř

Při instalaci dveřního křídla bereme v úvahu i proporce zádveří a rozmístění nábytku, abychom po otevření vstupních dveří zároveň nenaráželi třeba na pootevřenou šatní skříň. Obecně platí, že vchodové dveře se otevírají vždy dovnitř. Vhodné jsou otočné jednokřídlé nebo dvoukřídlé. Posuvné dveře nebo skládací se hodí pouze jako interiérové, protože není možné je zamknout na požadované úrovni bezpečnosti jako běžné dveře otočné.

.: I bezpečnostní dveře mohou být prosklené. Použijeme dvojité nebo trojité tepelně izolační zasklení. foto: Právo/Archiv firmy Next a Sapell

Trendy velí ústup od oblin

Prodejci dveří mají nejlepší přehled o trhu. Podle zájmu zákazníků vědí, co právě frčí. Obecně platí ústup od oblých tvarů na dveřích (zdobení) a naopak vzrůstá obliba čisté a přímé linie.

  • Z dřevin je velmi atraktivní dýha třešeň, olše, zemité odstíny hrušky, ořechu včetně exotických dřevin, i když dub a buk jsou stále považovány za klasiku.
  • Vstupní dveře by měly zvenku ladit s fasádou a typem oken, zevnitř je můžeme mít podýhované i v odlišném designu tak, aby ladily s podlahou, ostatním dřevěným nábytkem apod.
  • Zákazníci stále víc požadují speciální typy dveří. Dobře se prodávají tzv. klima dveře (odolávají rozdílným teplotám z každé strany dveřního křídla a tím nedochází k jejich rosení), velký zájem je i o dveře zvukově izolační a protipožární.
  • Samozřejmostí u vstupních dveří má být jejich atest bezpečnosti, protože jedině tak zastavíme vetřelce nebo se alespoň můžeme u pojišťoven domáhat náhrady škod.

Cena vchodových dveří se z velké části odvíjí od materiálu, ze kterého byly vyrobeny. Na výběr máme tři možnosti: pořídit si vstupní dveře masivní, které jsou nejdražší, o něco levnější dýhované nebo nenáročné plastové.

Dveře z masivu

Dveře z masivního dřeva jsou krásné, mají velkou hodnotu. Musí se ale upravit tak, aby se zabránilo takzvanému borcení dřeva (zpětná deformace dřeva vlivem vlhkosti a jejich plošné velikosti). Následuje povrchová úprava (doplněná o možnost namoření do určité barvy). Masivní dveře často doplňují kazety, lišty či prosklení.

Dýha nabízí mnoho podob

Hodně oblíbené jsou cenově dostupnější dveře dýhované. Jedná se o dřevěnou masivní rámovou konstrukci s tzv. výplní ve vnitřní části. Rámová konstrukce je z obou stran opláštěna tenkou vrstvou plošného materiálu na bázi dřeva. Tento materiál je odýhován a opatřen povrchovou úpravou. Nejenže můžeme kombinovat dýhy z různých dřevin, ale lze je i sesazovat různými směry a způsoby. Vzniknou tak velmi zajímavé kreace, jen si vybrat.

Plast vydrží

Dveře plastové mají rámovou konstrukci ze všech stran olepenou umělohmotným materiálem. Je-li na povrch použita jednoduchá fólie, jsou dveře v nejnižší kvalitě a s bezpečnostními mají pramálo společného. Fólie s tvrdším povrchem už ale patří mezi tzv. lamináty (CPL, HPL lamináty) a tyto fólie dveřím dodávají vysoké otěruvzdorné vlastnosti.

.: Vstupní dvoukřídlé otočné dveře lze vybavit systémem s automatickým zamykáním dveří. Majitelé vstoupí do domu pomocí čipových karet. foto: Právo/Archiv firmy Next a Sapell

Takové dveře už se nabízejí ve třetí bezpečnostní třídě a jsou vhodné jako dveře vstupní. Povrch vstupních dveří může být z obou stran v povrchové úpravě CPL, z vnitřní strany (z interiéru) však lépe vypadá dýha ve zvolené dřevině.

Jaké dveře jsou bezpečnostní?

  • Pouze takové, které mají tuhou kovovou konstrukci, celoplošné krytí plechem a ocelovou konstrukci s rozvorovým systémem.
  • Jištěny jsou deseti až dvaceti zamykacími body a nutností je i kvalitní certifikovaný bezpečnostní zámek se speciální cylindrickou vložkou odolnou proti vyvrtání nebo vyhmatání planžetou.
  • Bezpečnostní dveře mají být doplněné i o bezpečnostní zárubně. Ty tvoří profilové rámy, které jsou osazeny dostatečně hluboko do zdi a navíc jsou zajištěny proti vytržení ze zdi pomocí kotevních čepů a háků.
  • Podle evropských norem se rozlišuje u dveří šest bezpečnostních tříd. Jako vstupní dveře do domu jsou vhodné dveře zařazené do třetí nebo čtvrté třídy bezpečnosti. Ty také uznává celá řada pojišťoven a jejich majitelé mohou dostávat bonusy a slevy z pojištění.
  • Požáru musejí odolávat alespoň 30 minut.
  • Bezpečnostní dveře mají mít výborné tepelně izolační vlastnosti. I vstupní dveře lze prosklít, ale vždy dvojitým nebo trojitým tepelně izolačním zasklením a s použitím bezpečnostního nerozbitného skla.

Jestliže jsme se rozhodli vyměnit například stávající panelákové dveře za nové bezpečnostní, rozhodně se obrátíme na zavedenou firmu. Její pracovník k nám osobně přijede a na místě posoudí, jaké stavební úpravy nás budou čekat. Od toho se pak odvíjí i cena.

Počítejme s tím, že za nové bezpečnostní dveře včetně bezpečnostního kování, zárubně, instalace, montáže a stavební činnosti zaplatíme zhruba 20 000 korun směrem výše podle typu zvoleného zabezpečení a typu dveří.

Zkusme to s chytrou technikou

„Zamykejte vchodové dveře!“ Takový výstražný nápis visí na mnoha vstupních dveřích panelových domů. Bohužel často marně. Nezajištěný vchod tak přímo láká zloděje k vykrádání sklepů a bytů. Řešením jsou vchodové dveře, které se samy zamknou. Majitelé bytu se pak do vlastních prostor dostanou pomocí čipových karet a dům je dobře zabezpečen.

.: Dveřní kukátko se zabudovanou kamerkou nám diskrétně odhalí, kdo stojí za dveřmi. foto: Právo/Archiv firmy Next a Sapell

Další příjemnou pomůckou v ochraně majetku i sebe sama jsou speciální dveřní kukátka se zabudovanou kamerou. Zvenku kukátko vypadá jako obyčejné, takže návštěvník nepozná, že je snímán. My však máme dokonalý přehled o tom, kdo je u dveří, protože ho můžeme sledovat např. na televizním kanálu. Kukátko s kamerkou ocení zejména starší lidé, kteří nemohou často běhat ke dveřím, stejně jako majitelé velkých rodinných domů.

Velkou budoucnost v zabezpečení majetku mají i biometrické čtečky namontované na čelo dveřního křídla. Reagují na přiložení prstu, a to pouze majitelů. Jak známo, každý z nás je originál, takže techniku opravdu nepřechytračíme. Výhodou je, že nemusíme u sebe stále nosit klíče, které ztratí nebo zapomene jednou za život snad každý z nás.

Pět základních prvků bezpečnostních dveří

  • Rozvorový systém: Jistí bezpečnostní dveře deseti až dvaceti zamykacími body. Ovládán je speciálním bezpečnostním zámkem.
  • Bezpečnostní závěsy: Jsou pevně spojeny s ocelovou konstrukcí dveří.
  • Bezpečnostní zámek: je opatřen speciální vložkou odolnou proti vyvrtání, vytržení apod.
  • Bezpečnostní zárubně: Tvoří je profilové rámy, proti vytržení ze zdi jsou jištěny pomocí kotevních háků a čepů.
  • Povrch dveří: Kovová rámová konstrukce je z obou stran opláštěna tenkou vrstvou plošného materiálu na bázi dřeva. Tento materiál je odýhován a opatřen povrchovou úpravou dle požadavku zákazníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám