Hlavní obsah

Starožitné hodiny jsou milované i zatracované

Novinky, tnk

Tradiční veletrh starožitností ANTIQUE se koná v pražské výstavní síni Mánes od 20. - 24. listopadu. Téma je letos jasné - hodiny. Starožitníci představí na veletrhu to nejlepší, čím se chtějí pochlubit a dokáží, že starožitné hodiny nejsou jen starým harampádím, ale i stylovými předměty hodnými obdivu.

Článek

Na veletrhu starožitností se letos můžeme obdivovat nástěnným kyvadlovým hodinám, pendlovkám nebo oblíbeným kukačkám nebo historickým kapesním anglickým, francouzským a švýcarským hodinkám.

K vidění jsou i interiérové měšťanské hodiny z 19. století, figurální klasicistní hodiny z bohatě řezaného a zlaceného dřeva, empírové, sloupkové, rámové a obrazové Biedermeierské hodiny (více o biedermeieru se dozvíte zde) a milované hodiny s hracími strojky.

Hodiny vytvářela celá řada lidí

Hodiny vždy kopírovaly umělecký vkus dané doby a odrážely dosaženou technickou zručnost dané společnosti. Na jejich výrobě se podílela celá řada profesí - zlatníci, řezbáři, klenotníci, kteří do hodin zasazovali drahé kameny a emailéři. Hodiny, stejně jako i jiné předměty každodenního života podléhaly módním trendům.

Vedle užitečnosti splňovaly nároky na vzhled a zábavu v interiérech a – jak známe z historických filmů a románů - byly opravdovou pýchou majitele. V měšťanských rodinách mívaly hodiny ústřední roli - stály nad krbem nebo v centru místnosti.

Proč do starožitností investovat

Někdo starožitnosti má jen za nevzhledné lapače prachu a libuje si ve všem moderním, současném. Ale i starožitné předměty byly kdysi "trendy" a oproti těm dnešním módním interiérovám doplňkům jsou skvělou citovou i finanční investicí, která nepodléhá módním výkyvům. Peníze do nich vložené se vrátí dvojnásob, neboť po letech věrné služby je lze se ziskem prodat,” jak říká Simona Šustková, prezidentka asociace starožitníků.

Hodnota mnoha hodin opravdu vzrůstala, a tak se tyto starožitnosti staly předmětem obdivu, na veletrhu můžete vidět ty nejlepší kusy, k vidění bude i nábytek, bytové dekorace, sklo, porcelán apod.

V rámci doprovodného programu veletrhu je na první den veletrhu pro návštěvníky připravena odborná přednáška o Chrámu sv. Víta a druhý den bude na veletrhu přítomen odborník na odhady starožitností, který bude zdarma provádět odhady cen hodin. Vstup na veletrh vás vyjde na 60 Kč a můžete jej navštívit v době od 10 do 19 hodin, v pátek do 16 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Nová krása starého nábytku

Nejste spokojeni s vizáží vašeho nábytku, chcete nějakou změnu, ale kupovat nábytek nový není váš styl. Co dělat, když třeba postarší knihovna, skříň, stůl...

Výběr článků

Načítám