Hlavní obsah

Útulný interiér ve velkém i malém bytě působí proti stresu

Novinky, tnk

Když člověk přijde unavený z práce, poslední na co se chce dívat, je studený, chladný a neosobní interiér. Domov by měl být příjemnou, otevřenou náručí a my bychom se do něj měli rádi vracet. Prozradíme vám jak zařídit, aby bylo doma útulno a milo.

Článek

Příjemnou atmosféru navozuje několik nezbytností - jednak jsou to útulnější prostory s nižším stropem, tedy prostory, ve kterých se necítíme ztraceni jako jehla v kupce sena, a pak také řada doplňků, které jsou příjemné vizuálně nebo na dotek.

Vyzrát na vysoké stropy je hračka

Pokud žijete v bytě s vysokými stropy (zpravidla ve starých cihlových domech), máme pro vás tip. Vymalujte si stěny nějakou výraznou barvou a to zhruba do tří čtvrtin výšky stěn pokoje. Díky tomuto triku bude váš interiér vypadat menší a útulnější.

.: Největší možnosti pro hraní s barvami máte ve velké prostoru. Foto: Museum hlavního města Prahy

Jak "nafouknout" malý prostor

Na druhou stranu stísněné prostory malých bytů mohou vyvolávat úzkost. I tady si ale můžeme pomoci optickým klamem - použijeme v interiéru několik vysokých zrcadel.

Zvolte zrcadla s dekorativním designem, prostor se díky nim vizuálně zvětší a pokud vyberete zrcadlo se zajímavým tvarem nebo s nevšední barevností rámu, získáte i pěkný interiérový doplněk.

.: Zrcadlo se hodí i do předsíně, kterou opticky zvětší. Není-li místo jinde, použijte i dveře. Foto: Český Kutil

Snažte se být vynalézaví a zbavit se zbytečného nábytku. Do malého bytu se ho prostě vejde méně, ale i tady si můžete pomoct - závěsnými nebo úspornými vestavěnými skříněmi, více se o nich dozvíte zde.

Jak vymalovat stísněné prostory

Pro výmalbu malých prostorů doporučujeme klasickou bílou barvu, ta navozuje pocit neohraničenosti a bezmeznosti.

.: Bílá barva interiéru sluší.foto: Archív Důmí

Hodí se třeba i světle modrá nebo opravdu velmi jemné pastelové odstíny - bleděmodrá, meruňková, lososová, zelenkavá apod.

Hebké a měkké předměty jsou nepostradatelné

Do útulného interiéru nepochybně patří koberec a všechno hebké. To, co vypadá příjemně na dotek nás bude svádět k tomu, abychom se v přítomnosti takových předmětů cítili dobře. Pocit tepla a domova spolehlivě vyvolá dřevo (zvolte rustikální design a světlé - smrkové nebo borovicové provedení).

.: Vedle moderní rustikální kuchyně z tmavého dřeva se dobře vyjímá příborník z přelomu 19. a 20. století vyrobený podle všeho z ořechu.foto: Právo/Lukáš Táborský

Chlad naopak vyvolá kámen a tmavé a stříbrné ladění interiéru. Vyhněte se také snaze o přílišnou sterilitu bytu, prázdnota není tím pravým. Pokud bude interiér vypadat neobydleně, nečekejte, že v něm někdo bude poznávat svůj domov.

.: Jednobarevný koberec WEBSCHATZ 160x230 cm s flaušově měkkým vlasem vysokým 25 mm je na výběr v osmi barvách a přímo láká k odpočinku. foto: Quelle

Osobní předměty do interiéru patří. Věci, ke kterým máte vztah a které ve vás vyvolávají příjemné vzpomínky, zútulňují váš domov. Vytvořte si například malou galerii fotek z dovolené a uvidíte, že vám domov zkrásní.

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní tapety hýří barvami

Tapety jsou znovu v módě. Skvěle vypadají jak na celé ploše stěn, tak v kombinaci s malbou. Moderní tapety přitom hýří neotřelými barvami, zajímavými...

Tajemství osvětlení do kuchyně

Jestli má naše kuchyň sloužit jako víceúčelový prostor, kde vaříme, jíme a scházíme se s přáteli a rodinou, je načase investovat do osvětlení, které bude...

Výběr článků

Načítám