Hlavní obsah

Jak postupovat při výběru venkovní dlažby

Právo, Gisela Růžičková

Terasy nám ve městě i na venkově zpříjemňují bydlení. Základem pro to, aby odolaly střídání teplot, dešti, sněhu i slunci, je kvalitní podlahová krytina. Poradíme, co byste měli vědět, než se pustíte do pokládky nebo kde by se mohly objevit problémy.

Foto: Michaela Říhová a Milan Malíček, Právo

Cihlový design je dokonale mrazuvzdorný a dobře se čistí, můžeme jej použít ke sjednocení venkovní terasy s obývákem.

Článek

Vhodným materiálem pro venkovní prostory propojené s interiérem je keramika. Aby dlažba sloužila po generace, podobně jako kámen, zaměříme se zásadně na dlažbu mrazuvzdornou, otěruvzdornou a ve vlastním zájmu i protiskluznou. Vyplatí se investovat do materiálu odolného rozmarům počasí, který navíc zvýší i naše bezpečí.

Co by venkovní dlažbě nemělo chybět

Zatímco rozměry dlažby lze změřit a zkontrolovat v obchodě snadno, nasákavost a mrazuvzdornost takto posoudit nedokážeme.

.: Na dokonalém vzhledu keramických dlažeb se výrazně podílí provedení detailů, moderní je pokládka, kde se v plochách vytvářejí plastické vzory. foto: Právo/archiv firem Rako, Michaela Říhová a Milan Malíček

  • Proto venkovní mrazuvzdorné dlažby nakupujeme jen od renomovaných výrobců, kteří tyto vlastnosti garantují a řídí se platnou normou, kterou jsou povinni uvádět ve svých katalozích. Katalogy se stanou dobrým vodítkem před nákupem a rozhodnutím.
  • Další důležitou vlastností dlažeb určených do exteriéru je otěruvzdornost. Prodlužuje životnost dlažby - ta se méně opotřebí a znečistí. Dlažbu může poškodit nejen množství procházejících lidí, ale venku hlavně písek, drobné kamínky i jiné nečistoty.
  • Posledním významným měřítkem z hlediska funkčnosti jsou protiskluzné vlastnosti dlažby. Keramické dlaždice glazované speciálními protiskluznými glazurami a reliéfy zajistí větší bezpečnost v prostorách, jakými jsou vlhké venkovní terasy a balkony nebo zádveří, kde hrozí uklouznutí. Doporučeným materiálem pro venkovní prostory jsou tedy mrazuvzdorné vysoce slinuté glazované dlaždice.

Kontrolujeme řemeslníky

Vybereme-li dlažbu podle svých představ, dohlédneme i na řemeslníky, kteří se podílejí na výsledném dojmu. Důležitá je hlavně příprava podloží pod dlažbou a podcenit bychom neměli ani výběr hydroizolace, lepidla a spárovací hmoty.

.: Velkoplošné dlaždice s vymývaným povrchem jsou ideální kvůli různým typům pokládky a rozmanitosti výšek pro terasy, střešní zahrady, okolí bazénů i chodníky. foto: Právo/Michaela Říhová a Milan Malíček

Pokládání dlažby v zahradě

  • Nejdříve vykopeme 60 cm z podloží.
  • Dno výkopu zavezeme většími kameny do výšky max. 40 cm, což umožní volný pohyb vody.
  • Pak použijeme menší kameny, případně kamennou drť do výšky 10 cm, abychom zabránili průniku betonu do spodních vrstev.
  • Takto připravené podloží zalijeme betonem do výšky cca 15 až 20 cm.
  • Dostatečně vyzrálý beton penetrujeme (penetrace = ochranný nátěr pronikající do hloubky podkladu).
  • Dobré je nakoupit penetrace, lepidla a spárovací hmoty přímo v prodejně, kde vybíráme mrazuvzdornou dlažbu a kde nám odborníci doporučí vhodný typ přípravků.
  • Při pokládce dlažby větších formátů použijeme vždy tekuté lepidlo. To zajistí správné rozlití pod celou plochou dlaždice a vyloučí vznik nežádoucích dutin. Velké dlaždice prostor esteticky sjednotí a snadno se udržují - mají totiž menší počet spár.
  • Hotovou dlažbu vyspárujeme flexibilní spárovací hmotou.
  • Při řešení venkovní terasy nebo balkonu máme možnost sjednotit podlahu s vnitřními prostory a vytvořit tak jednolitou plochu bez přechodů. Na trhu najdeme dostatek dlažeb vhodných jak na venkovní terasy, tak do interiéru, ale i do chodeb a obývacích pokojů.

.: Přírodní kámen připomíná dlažba Zircon, která ho svými funkčními vlastnostmi předstihuje - vlevo. Mrazuvzdorná dlažba Montana se vyrábí ručně z portlandských cementů, kameniva, říčních písků a min. barev - vpravo. foto: Právo/archiv firem Rako a Wild Stone

Pozor na dilatační spáry

Dilatační spáry omezují tahové napětí, které vzniká v důsledku smršťování nebo teplotní a vlhkostní roztažnosti betonu.

Dilatační pole by mělo být zhruba 3x3 metry. Dilatační spára musí probíhat jak v betonu, tak v dlažbě ve stejném místě. Pokud bychom dilatační spáru v betonu dlažbou překryli, dlaždice praskne.

Reklama

Související články

Kvalitní novou podlahu si zaslouží i terasa

Posezení za dlouhých letních večerů máme spojené s terasou. Je to vlastně rozšířené bydlení venku, které využíváme od jara do podzimu. Ovšem bez kvalitní...

Venkovní osvětlení pro magické letní večery

Přátelská setkání na terase, u bazénu či jezírka, grilování, relaxace – to všechno patří k létu. Podmanivou atmosféru letních večerů dokreslí venkovní...

Výběr článků

Načítám