Hlavní obsah

Z bláznivého interiéru vám půjde hlava kolem

Novinky, tnk

Knihovna z příze, lustr z papíru - chtěli byste tady bydlet? Představíme vám kreace, z kterých se tvoří interiér jako umělecké dílo. Některé z nich byste si spletli se skutečnými interiérovými kusy, při bližším pohledu však zjistíte, že tady pro vás není místo, že se můžete jen a jen dívat. I pohled ale stojí za to.

Článek

Styl dadaismus neměl na svět průmyslového designu a architektury nikdy vážnější vliv. Přesto však vznikala a vzniká řada uměleckých děl na pomezí interiérového designu a umění.

Absurdní koláže a neuvěřitelné kombinace si tak můžeme vychutnat i dnes. Fantazii uzdu popouští řada návrhářů. A některé kousky nábytku nebo doplňků opravdu stojí za shlédnutí, ne-li žádají přímo o koupi. Inspiraci designéři čerpají i z běžného života, ale nenechte se zmást, jelikož některé kusy nejsou zrovna praktické.

.: Autorem neskutečné knihovny z příze je Vadis Turner.foto: Ondřej Lazar Krynek

Zaujal nás historizující lustr z papíru - papírové geometrické lustry jsou dnes velmi oblíbené, stejně jako lustry z plastu. Zvolit netradiční materiál se někdy vyplatí. Plastový lustr je lehce omyvatelný, ten papírový je zas snadno recyklovatelný. Vyberte si to, co vám vyhovuje a nebojte se experimentovat.

.: Studio Job pro Bulb vytvořilo "papírový lustr".foto: BULB

Umělci a návrháři se netradičními kombinacemi baví a jedno je jasné: podivnosti nás vždy zaujmou. Třeba Tom Dixon navrhl postindustrialistickou židli, na kterou by jistě byl zážitek se posadit. Je totiž celá ze skla.

.: Židle Fresh Fat od designéra Toma Dixonafoto: tomdixon.org

A co takový interiér, ve kterém byste se cítili jako v černobílém filmu? I ten může být inspirativní. Vytvořil ho umělec Eugenio Percossi a ukázal nám, jaké to je vidět svět okolo jenom černobíle. Takový interiér by mohli ocenit například milovníci starých filmů.

.: Černobílému interiéru vévodí různé odstíny šedé - umělecké dílo bylo vytvořeno pouze jako objekt k prohlížení, dokonce i papoušek byl černobílý.foto: archiv Eugenia Percossiho

Některé neobyčejné umělecké kousky nás nutí přemýšlet nad funkčností produktů, které si den za dnem kupujeme. Pokud převážuje efekt, měl by opravdu stát za to.

Anketa

Baví vás takové zajímavosti nebo si myslíte že jejich tvorbou autor ztrácel čas?
Baví mě a bylo by prima mít něco takového doma.
21 %
Autoři ztrácí podobnými nesmysly čas.
15,9 %
Záleží, jak co, pokud jde o opravdové umělecké dílo, tak proč ne.
6,4 %
Rád se podívám, ale doma nic takového mít nechci.
56,7 %
Celkem hlasovalo 391 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní tapety hýří barvami

Tapety jsou znovu v módě. Skvěle vypadají jak na celé ploše stěn, tak v kombinaci s malbou. Moderní tapety přitom hýří neotřelými barvami, zajímavými...

Výběr článků

Načítám