Hlavní obsah

Tipy na účinné třídění odpadu v domácnosti

Novinky, tnk

Každý moderní člověk třídí odpad a s novými pomocníky na třídění do domácnosti to jde jedna radost. Poradíme vám jak třídit, co do kterých nádob na sběr tříděného odpadu patří a co nikoliv. A přinášíme tipy na to, jak z třídění udělat záležitost, která vás potěší a z které budete mít dobrý pocit.

Článek

Do brčálově zelené nádoby na "sklo" rozhodně nepatří keramika a porcelán. Neházejte tam ani stará zrcadla, autosklo a drátěné sklo. Vhazované láhve by také neměly být od chemikálií.

.: Kontejnery do domácnosti v přírodních - eko barvách (1330 Kč).foto: Kwesto

Do modré nádoby na "papír" zase nedávejte papír, který je mokrý, mastný nebo jakkoli jinak znečištěný. Stejně tak sem nepatří papír voskovaný a uhlový (tzv. kopírák). Zapomeňte, že byste sem vyhazovali hygienické potřeby jako: vložky, tampóny nebo obvazy a náplasti. Třeba takovou lepenku sem ale zase vyhodit můžete.

A co nepatří do sytě žluté nádoby s označením "plasty"? Sem zase nepatří podlahové krytiny nebo plastové zanesené trubky, stejně tak jako nádoby od olejů a chemikálií. Pokud se chystáte vyhazovat krabice od nápojů do oranžovo-šedé popelnice na kartony, tak vězte, že by jste je neměli vyhazovat znečištěné a ani by v nich neměly být zbytky pití.

Elektrozařízení může být zdraví nebezpečné

Co se elektrozařízení týče tak ho rozhodně nevyhazujte do komunálního odpadu ani do volné přírody. Proč? Protože tyto výrobky mohou obsahovat velmi nebezpečné látky, které ohrožují životní prostředí a lidské zdraví. Také byste za to platili vysokou pokutu. Když se rozhodnete tyto výrobky vyhodit, tak se je nesnažte rozmontovat na části, mohlo by to být nebezpečné.

.: Ekokoutek - měl by být v každé ulici.foto: PRÁVO/Milan Malíček

Na součástky (kondenzátory, baterie atp.) je rozeberou v tomu určených místech, na která byste elektrozařízení měli odevzdávat (nechte je na sběrných dvorech nebo je nechte za poplatek zlikvidovat firmou, která prodává elektro). A jak poznáme, že se tyto výrobky nehodí do popelnice? Jednoduše, na jejich obalu, v záručním listě nebo na návodu by měl být symbol přeškrtlé popelnice.

Vyplatí se dát si záležet, třeba taková zářivka nebo i úsporná žárovka obsahují malé množství rtuti, a ta pokud se uvolní, tak může poškodit lidské zdraví. Určitě byste nechtěli, aby si pak třeba právě s ní hrálo vaše dítě, které ji najde povalovat se ve volné přírodě, kam zcela jistě nepatří.

Reklama

Související témata:

Související články

Elektroinstalace pod kontrolou

Bydlení a současnou civilizaci si bez elektřiny nelze představit, vnímáme ji jako naprostou samozřejmost. Světlo rozsvítíme, kdykoli chceme, myčka za nás umyje...

Výběr článků

Načítám