Hlavní obsah

Domácí mazlíčci si také zaslouží péči a pozornost

Právo, Eva Božoňová

Nejlepší dar, jaký můžeme svým pejskům a kočičkám poskytnout, je zdravý a šťastný život. Zdravotní prevence je pro ně stejně důležitá jako pro nás. Zdravotní stav psů a koček mohou ovlivňovat skrytá onemocnění, často způsobená genetickým založením, které svým jednáním nemůžeme změnit.

Článek

Stejně tak se na něm podepisuje například nadváha nebo vliv stresů, ty ovšem vyloučit nebo omezit můžeme. Poskytnout jim dar zdravého a šťastného života znamená zajistit čtyři základní podmínky: preventivní veterinární péči, vyváženou stravu, aktivní pohyb a vnitřní rovnováhu.

Očkování nestačí

Někteří chovatelé si stále ještě pletou preventivní péči s každoročním očkováním proti vzteklině, které je zákonnou povinností a zdravotní stav zvířete rozhodně neřeší. S pejskem nebo kočičkou bychom měli chodit na pravidelné prohlídky stejně jako s dětmi.

Jen veterinář včas rozpozná i nevýrazné příznaky nadcházejícího onemocnění a odhadne rizika vyplývající z věku, plemene, životního stadia, zatížení, současného zdravotního stavu či chování zvířete.

Možná namítnete, že za preventivní prohlídku musíte zaplatit jako za odborné ošetření. Když ale lékař odhalí příznaky hrozících problémů včas, bude léčba levnější, snadnější a časově méně náročná. Informace o prevenci a správné péči najdete na www.spravnapece.cz.

.: Spokojený pejsek by měl mít hlavně hodně pohybu a pravidelný přísun potravy.

foto: Novinky/Dana Kysučanová

Bez řízků se obejdou

Usedá pes či kočka v čase oběda u vaší židle, upírá na vás zoufalá očka a žebrá o kousek dobroty? „Nedokážu mu odolat,“ omlouvá leckterý páníček kousky ze svého talíře, končící v mlsných tlamičkách. A zpravidla si nepřipouští, jak moc své lásce škodí. Pro dlouhý věk a dobré zdraví je totiž pro kočky i psy nesmírně důležitá vyvážená strava.

Na trhu už najdeme tak bohatou nabídku krmiv různých značek, že leckdy nevíme při výběru kudy kam. Podle čeho zvolit nejvhodnější? Základními kritérii při rozhodování by měly být věk a životní stadium zvířete, jeho velikost a zdravotní stav.

Kvalitní krmiva obsahují klinicky ověřenou kombinaci biologických antioxidantů, nejsou chemicky konzervována, neobsahují geneticky modifikované suroviny, umělá ochucovadla a barviva. Navíc nemusíme mít strach, že našemu mazlíčkovi nebudou chutnat.

Při dodržení ostatních zásad správné péče dokáže vyvážená strava výrazně prodloužit život zvířete. Je však třeba stále sledovat jeho kondici a váhu. I překrmování zdravou stravou může způsobit obezitu a následné zdravotní komplikace. Pokud jedinec trpí nějakým onemocněním, pak bývá součástí léčby tzv. klinická dieta, kterou předepisuje veterinář. Speciální krmiva sestavená na vědeckého veterinárního výzkumu pomáhají léčit i předcházet rozvinutí choroby.

Pravidelný trénink

Každé zvíře potřebuje pravidelnou dávku aktivního pohybu či „práce“. Druh, délka a intenzita závisí na plemenu, věku a zdravotním stavu. Zvíře, které se málo pohybuje, může mít nedostatečně vyvinuté či ochablé svalstvo, které neposkytuje potřebnou oporu kostře a kloubům. Při nárazové náročnější zátěži jsou pak svaly, klouby a některé orgány nepřiměřeně přetěžovány, v extrémních situacích může pejsek či kočička utrpět i vážný úraz.

.: I překrmování zdravou stravou může způsobit obezitu a následné zdravotní komplikace.foto: Pro Novinky Eva Stejskalová

Nedostatek pohybu společně s překrmováním snadno vede k obezitě, která je stále častější především u zvířat žijících ve městech. Nadváha výrazně ohrožuje jejich zdraví a může jim zkrátit život až o dva roky. Podobně nebezpečný může být nárazový intenzivní trénink. Jestliže chceme se psem provozovat sport či jinou náročnější aktivitu, zvýšené zátěži přizpůsobme také jeho jídelníček. Důkladná preventivní veterinární prohlídka je v těchto případech nezbytná.

Tréninkový plán bychom měli konzultovat s odborným kynologem, abychom přehnanou zátěží nepoškodili zdraví čtyřnohého přítele. Pohyb dopřejme i bytovým kočkám – instalací prolézaček, hledáním granulek, častými hrami s páníčkem nebo procházkami na vodítku. Více než 340 tipů na procházky a výlety se psem a soutěž o nejkrásnější procházku najdete na www.21nejprochazek. cz.

To chce klid

Stejně jako u lidí má i na zdravotní stav zvířete vliv psychická zátěž. Současný způsob života ve městech a bytech a leckdy i přístup člověka zvyšují pravděpodobnost, že se pes či kočka nebude cízákladě tit v pohodě.

Stále častěji si je totiž někteří lidé pořizují jako náhradu za chybějící rodinu, partnera či dítě, přičemž o jejich životních potřebách a nárocích zpravidla téměř nic nevědí. Spíš se je snaží polidšťovat. Při výchově štěněte či kotěte se pak snadno dopouštějí chyb, jež jsou jen obtížně napravovány.

Stresovaný pejsek či kočička se může projevovat různě. Demoluje byt, nechce zůstávat sám doma, najednou zapomíná hygienické návyky, odmítá poslušnost, je přehnaně agresivní nebo naopak bojácný. Příčinu těchto projevů je třeba hledat v nepřirozeném životním stylu, který jsme svému mazlíčkovi nastavili.

Trest situaci neřeší, naopak ještě zhorší stav zvířete. Pokud náš miláček začne podobně zlobit, raději co nejrychleji vyhledejme odborníka na chování zvířat. Jde přece o jeho zdraví, takže se určitě nemáme za co stydět!

.: Tréninkový plán bychom měli konzultovat s odborným kynologem, abychom přehnanou zátěží nepoškodili zdraví čtyřnohého přítele

.: Tréninkový plán bychom měli konzultovat s odborným kynologem, abychom přehnanou zátěží nepoškodili zdraví čtyřnohého přítelefoto: Soňa Sulovská

Sen zvířat Největší umísťovací výstava zvířat z útulků z celé republiky Sen zvířat se uskuteční 20. září 2008 v areálu Hoff man -nova dvora v Praze 9. V jejím rámci proběhne akce Veterinář v parku.

Každý majitel pejska či kočičky včetně čerstvě osvojených získá na stánku společnosti A-VET dárek. Také si bude moci své zvíře zvážit, což u větších psích plemen bývá problém. Veterinární lékaři vám ochotně poradí s výživou vašeho mazlíčka i prevencí.

Chutná i pomáhá

Co zvíře, to individualita. Každý pes či kočka má specifické potřeby, přímo související s jeho životním stylem. Vyvážená potrava by měla splňovat následující kritéria:

  • stravitelnost – neobsahuje přebytečné škodlivé látky, které zatěžují trávicí systém
  • přirozená chuť – vysoce kvalitní receptury zajistí výbornou chuť bez použití nezdravých solí či tuků
  • správná volba – potřeby jednotlivců různého věku se zásadně liší
  • cena – zdánlivě levnější směsi se mohou ve skutečnosti prodražit, protože obsahují nekvalitní nebo nevhodné složky či suroviny; s vyšší výživnou hodnotou u kvalitních krmiv se navíc potřebná denní dávka snižuje
  • podpůrná léčba – pro čtyřnohé pacienty existuje řada receptur klinických diet, které jsou určeny k řešení různých onemocnění včetně alergií, dermatologických a zažívacích problémů, obezity, onemocnění ledvin, močových cest, srdečního selhání, zlepšení pohyblivosti kloubů a změn chování u starších psů; klinické diety jsou dostupné pouze na předpis veterináře.

Reklama

Související články

I domácí mazlíčci mohou žít v luxusu

Považujete svého domácího zvířecího miláčka za člena rodiny? Pak se zajisté snažíte, aby se měl co nejlépe a žil si nad poměry ostatních zvířat. Tím samým...

Výběr článků

Načítám