Hlavní obsah

Inspirace podmořským světem v architektuře

Chobotnice, akvária, tvary, které nemají co do činění s geometrií, ale jsou naopak plně organické, to je inspirace, která láká mnohé architekty. U nás nejznámějším a nejdiskutovanějším zástupcem tohoto směru je bezpochyby Jana Kaplického ale inspiraci v organických tvarech našli i jiní architekti po celém světě. Pojďte se s námi podívat jakou "chobotnici" mají například v Japonsku.

Článek

Japonští architekti mají svou chobotnici, která byla vytvořena ze sítě bambusových prutů. Tu utkali nejprve na ploše, na zemi, a pak tuto konstrukci zvedli od středu do výšky. Konstrukce se stala pružnou díky zahřátí a z vnější strany pak byla pokrytá vyztuženým betonem. V interiéru však bambusová konstrukce zůstává plně viditelná a interiér je s ní barevně sladěn.

.: Pohled do interiéru chobotnice - navrhli jí architekti Shoei Yoh Architects.foto: Jošio Takase, Shoei Yoh and Architects

U Dubaje zase láká návštěvníky hotel Poseidon, který má být brzy dokončen. Luxusní apartmány mají výhled na podmořský svět, a když je střecha odkryta tak i na panorama Dubaje.

.: Podmořský hotel Hydropolis.foto: Hydropolis.com V Nizozemsku vznikl pavilon na téma "sladká voda". Jeho interiér je fascinující - návštěvník se může těšit z efektů modrého záření a z projekcí, které reagují na jeho pohyby. Skutečně máte pocit, jako by jste byli pod mořem.

.: Návrh knihovny inspirovaný podmořským světem.foto: FUTURE SYSTEMS/Jan KaplickýArchitekty oslovují organické tvary, které nemají co do činění s geometrií. Tvary mořského světa jsou fascinující a fantaskní, a tak není divu že přitahují pozornost.

.: Vizualizace koncertní a kongresové síně od Jana Kaplického projektované pro České Budějovice.

Zatím nejnovější Kaplického projekt v Česku je Koncertní a kongresové centra Antonína Dvořáka, které by mělo vyrůst v areálu bývalých kasáren ve Čtyřech Dvorech v Českých Budějovicích.

Objekt připomíná rejnoka a má dva sály. Jeden pro 1000 lidí, druhý pro 400 posluchačů. Z jednoho sálu vede právě průhled do přírody. Foyer osvětluje přírodní světlo z okna stropu. Při tvorbě se Kaplický inspiroval oblými tvary nejen v přírodě, ale i hudbou. Ačkoliv je budova černá, interiér je velmi pestrobarevný.

Reklama

Související články

Perla moderní architektury - vila Tugendhat

Světoznámá perla moderní architektury vila Tugendhat se nachází v Brně. Můžete si udělat příjemný výlet a prohlédnout si jedinečnou architekturu. Vila pochází...

Evropský pohled na českou architekturu

Grand Prix architektů se letos konala popatnácté. Podruhé s podtitulem Národní cena za architekturu. Pořadatelé, Obec architektů a Česká komora architektů...

Výběr článků

Načítám