Japonští architekti mají svou chobotnici, která byla vytvořena ze sítě bambusových prutů. Tu utkali nejprve na ploše, na zemi, a pak tuto konstrukci zvedli od středu do výšky. Konstrukce se stala pružnou díky zahřátí a z vnější strany pak byla pokrytá vyztuženým betonem. V interiéru však bambusová konstrukce zůstává plně viditelná a interiér je s ní barevně sladěn.

Pohled do interiéru chobotnice - navrhli jí architekti Shoei Yoh Architects..: Pohled do interiéru chobotnice - navrhli jí architekti Shoei Yoh Architects.foto: Jošio Takase, Shoei Yoh and Architects

U Dubaje zase láká návštěvníky hotel Poseidon, který má být brzy dokončen. Luxusní apartmány mají výhled na podmořský svět, a když je střecha odkryta tak i na panorama Dubaje.

Podmořský hotel Poseidon leží na dně korálové laguny..: Podmořský hotel Hydropolis.foto: Hydropolis.com V Nizozemsku vznikl pavilon na téma "sladká voda". Jeho interiér je fascinující - návštěvník se může těšit z efektů modrého záření a z projekcí, které reagují na jeho pohyby. Skutečně máte pocit, jako by jste byli pod mořem.

Pohled do interiéru výstavního pavilonu v Nizozemí.Pohled do interiéru výstavního pavilonu v Nizozemí.foto: NOX architects Návrh knihovny od Jana Kaplického tak není nic nového pod sluncem, inspirace podmořským světem v architektuře se objevuje po celém světě.

Vizualizace Národní knihovny na Letné.: Návrh knihovny inspirovaný podmořským světem.foto: FUTURE SYSTEMS/Jan KaplickýArchitekty oslovují organické tvary, které nemají co do činění s geometrií. Tvary mořského světa jsou fascinující a fantaskní, a tak není divu že přitahují pozornost.

Vizualizace koncertní a kongresové síně od Jana Kaplického projektované pro České Budějovice..: Vizualizace koncertní a kongresové síně od Jana Kaplického projektované pro České Budějovice.

Zatím nejnovější Kaplického projekt v Česku je Koncertní a kongresové centra Antonína Dvořáka, které by mělo vyrůst v areálu bývalých kasáren ve Čtyřech Dvorech v Českých Budějovicích.

Objekt připomíná rejnoka a má dva sály. Jeden pro 1000 lidí, druhý pro 400 posluchačů. Z jednoho sálu vede právě průhled do přírody. Foyer osvětluje přírodní světlo z okna stropu. Při tvorbě se Kaplický inspiroval oblými tvary nejen v přírodě, ale i hudbou. Ačkoliv je budova černá, interiér je velmi pestrobarevný.