Hlavní obsah

Správně zvolený okap ochrání střechu i celý dům

Právo, Bohuslav Hatina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarní tání, letní bouřky a zimní sněhová nadílka mají jedno společné - jsou zatěžkávacími zkouškami okapů. Pro každý dům je odvodnění stejně důležité jako samotná střešní krytina. Výběr okapových systémů a materiálů je široký, avšak ne každý dokáže dům dokonale ochránit.

Foto: Archiv firmy Lindab Rainline, Právo

Střecha z okapového systému v barvě cihlově červené

Článek

Při pořizování nových okapů musíme přesně vědět, kam je potřebujeme umístit, znát výšku domu a posoudit své finanční možnosti.

Bezúdržbové okapy

Omezená životnost okapů z obyčejného pozinkovaného plechu dnes už nikoho neláká, stejně jako nezbytné pravidelné natírání. Bezúdržbové barevné okapové systémy jsou na našem trhu k dostání již dlouho, přesto o nich spousta lidí stále neví. Mezi nejznámější okapové systémy u nás patří stavebnicový systém Rainline od švédské firmy Lindab.

.: Správné odvodnění každého domu je stejně důležité jako samotná kvalitní střešní krytina. foto: Právo/Petr Hloušek

Prvky systému do sebe přesně zapadají, k montáži a následné plné funkčnosti okapů není zapotřebí speciální nářadí, ani se jednotlivé díly nemusí lepit. Instalace je rychlá a jednoduchá - systém využívá principu spojek, díky nimž odpadá i pracné letování.

Spojková stavebnice

Základní materiál tvoří žárově pozinkovaný plech ze švédské oceli, jež je opatřena vrchní ochrannou vrstvou HB polyesteru. Ocel zaručuje velkou pevnost výrobku, laková vrstva přináší ochranu proti povětrnostním vlivům a současně je zárukou stálobarevnosti. Vybrat si lze z osmi odstínů a sladit okapy s barvou střechy nebo fasády. Systém dobře řeší problém dilatace (teplotní roztažnost).

Pevnost materiálu a přesnost jednotlivých komponentů je podstatná především v oblastech se značnými sněhovými srážkami a velkými výkyvy teplot. Stavebnicový systém spojek je o to výhodnější, že umožňuje okapový systém na zimu demontovat a předejít tak např. poškození či stržení žlabů při sesuvu sněhu.

.: Měkký zinek umožňuje díky své tvárnosti provádění přechodů a detailů, např. napojení na komíny či vikýře. foto: Právo/Archiv firmy Rheinzink

Systém Rainline pamatuje i na doplňky pro zpevnění podokapních žlabů, pokud nechceme žlaby každoročně sundávat. Obě tyto varianty jsou v horských oblastech běžně používané, přesto je vhodné v oblasti s většími sněhovými srážkami vyřešit i systém sněhových zábran, zvláště pak u střešních krytin s hladkým povrchem a u nedostatečně zateplených střech, na nichž vznikají ledové kry.

Odolný a trvanlivý materiál

Materiál Lindab Rainline nemusíme natírat. Životnost tohoto materiálu je prověřena více než 50 lety používání v náročných klimatických podmínkách Skandinávie, odkud firma Lindab pochází.

Hůře na tom sice nejsou ani titanzinek, měď a hliníkový plech, u nichž se časem vytvoří na povrchu patina, která materiál chrání, ale nepříjemným efektem je změna barvy a často také nestejnoměrná oxidace, díky které je pak povrch různobarevný a skvrnitý.

.: Oddělovačem dešťové vody lze zachytit nejméně 60 % sváděných dešťových vod. Sběrač může být snadno a bez nutnosti pájení také dodatečně zabudován do stávajícího kruhového svodu. foto: Právo/Archiv firmy Rheinzink

U ocelového pozinkovaného plechu s ochrannou vrstvou z HB polyesteru nedochází k oxidaci a navíc existuje možnost volby z deseti barev včetně barvy mědi nebo dvou novinek - borovicové zelené a antracitové metalízy.

Novinky orientované na praxi

Odvodnění střech zajišťuje rovněž firma Rheinzink, jejíž sortiment obsahuje zhruba 500 položek. Výrobky jsou dokonale funkční, estetické a vynikají kvalitou.

Ve výzkumném a vývojovém oddělení firmy vznikají produktové novinky, které pomáhají řemeslníkům při každodenní práci:

.: Výběr okapových systémů a materiálů je široký a zdaleka nekončí jen u pozinkovaného plechu. foto: Právo/Petr Hloušek, archiv firem Lindab a Rheinzink

  • UDS-rýhovaná spojka - pomocí této spojky lze bez problémů spojovat jednotlivé díly oplechování. Geometrie profilování spojky zamezuje kapilárnímu pronikání dešťové vody pod oplechování.
  • Systém otočných háků - tento systém usnadňuje a urychluje montáž střešních žlabů. Skládá se z montážní lišty s drážkou (C-profil) a ze žlabových otočných háků. Montážní lišta se připevňuje vruty přímo na okapnici nebo na svislou stěnu.
  • Balkonový zástrčný žlab - nevyžaduje po -užití žlabových háků. Lze jej bezpečně uložit do lišty s drážkou C-profil.
  • Měkký zinek -umožňuje provádět opticky náročná napojení u skládaných krytin. Svojí tvárností usnadňuje odborné provádění přechodů a detailů (napojení na komíny, vikýře, atd.
  • Tahokov - 63 % volného ventilačního průřezu tohoto děrovaného plechu znamená oproti běžným děrovaným plechům zlepšení ventilace o 25 %.
  • Sběrač dešťové vody - oddělovačem dešťové vody lze zachytit nejméně 60 % sváděných dešťových vod.
  • Nejmodernější výrobní technologie respektují i nejpřísnější ekologické požadavky.

Snadná montáž i tvarovatelnost

Kompletní řešení pro odvodnění střechy nabízí také společnost Ruukki, jejíž okapové systémy jsou vysoce odolné a trvanlivé. Oblibu si získaly nejen pro svou vysokou kvalitu a estetičnost, ale také pro snadnou a rychlou montáž. Okapy jsou vyrobeny z finské žárově pozinkované oceli opatřené povrchovou úpravou na bázi polyuretanů, s mírně strukturovanou povrchovou úpravou Pural.

.: Krok 1 a 2: Lindab Rainline je stavebnicový okapový systém, jehož většinu prvků lze osadit bez speciálního nářadí. Například osazení žlabového čela, žlabového kotlíku nebo objímky svodu. foto: Právo/Archiv firmy Lindab Rainline

.: Krok 3 a 4: Čelo žlabu a žlabová spojka jsou opatřeny speciálním těsněním. Žlabová spojka využívá k připevnění bajonetový uzávěr. foto: Právo/Archiv firmy Lindab Rainline

Tento povrch zaručuje materiálu extrémně vysokou životnost, stálobarevnost, bezúdržbovost, vysokou pevnost v mra -zu i teple a zanedbatelnou tepelnou roztažnost.Vyznačuje se dobrou tvarovatelností, odolností vůči korozi, povětrnostním vlivům a znečištěnému ovzduší.

Pro instalaci není třeba žádných speciálních nástrojů, v zásadě postačí pilka na železo, nůžky na plech, metr, kladívko, provázek a šikovné ruce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám