Hlavní obsah

Interiér ve stylu pop-artu láká i šokuje barevností

Hnutí "pop-art", neboli populární umění bylo stylem 60. let inspirovaným každodenním životem a hlavně masovou kulturou. Bytový design, který v těchto letech vznikal až do začátku 80. let, byl líbivý, v křiklavých barvách, a hlavně byl levný a inspirovaný nejoblíbenějšími ikonami doby. Dnes se "pop-art" vrací jako retro. Máme pro vás tipy, co si pořídit, abyste tomuto stylu přišli na chuť.

Článek

Interiéru zařízenému v tomto stylu jsou předně vlastní křiklavé barvy - rudá, sytě žlutá, anylinková zelená, sytě oranžová. Takové barvy, které upoutají naši pozornost, a o to právě jde - "pop" je populární právě proto, že upoutává naši pozornost, snaží se nás šokovat svou barevností i designem. Do bytu v tomto stylu tedy patří pestré koberce a "umělé barvy".

.: Křiklavé barvy a ignorace pravidel klasického designu, to vše je typické pro pop-art.foto: Iréne Rojas

Inspirací je nejen popová kultura - peroxidové blondýny, hvězdy hudební scény apod., ale také reklama, obaly, komiksy a jiné. Do interiérů se dostávají v podobě nástěnných maleb, tapet a hlavně plakátů.

.: Obraz populární osobnosti nesmí chybět - kontura a komiksové provedení je na místě (1690Kč).foto: IKEA

Pop-artu je vlastní časté používání umělých hmot, ty mají křiklavé barvy, kterých si prostě musíme všimnout.

.: Tác ve výrazné barvě a netradičním designem (610 Kč) a plastové otvíráky (19 Kč/ ks).foto: novinky.cz, Koziol, IKEA

Umělé hmoty jsou pro pop.art charakteristické - jsou levné a dostupné většině lidí, a díky tomu jsou perfektním spotřebním zbožím.

.: Pop-artové židle jsou levné, lehké a praktické a mají syté barvy.foto: Qubus

V interiéru se tak z nich začalo vyrábět všechno možné - stoly, židle, kelímky... Spotřeba a výrobky "na jedno použití" tak dostaly přednost před kvalitou.

.: Plast, plast a zase plast - kelímky (39 Kč / 6ks), lis na citron (200 Kč).foto: novinky.cz, IKEAm Koziol

S pop-artem jsou neodmyslitelně spojené takové osobnosti jako Marylin Monroe nebo výtvarník Andy Warhol. Plakát s Warholovými díly nebo portrét Marylin má tedy v bytě své jasné místo.

.: Dílo nazvané Lemon Marilyn (Žlutá Marilyn), jeden z portrétů slavné herečky od Andyho Warhola ze začátku 70. let. Marylin byla pro pop-art velkou inspirací.

foto: Archív Práva

Výrobky na jedno použití jsou pro tento styl charakteristické. Pop designéři měli zároveň rádi výrazné vzory, veliké puntíky a inspiraci komiksovými hrdiny. Pop-art byl hlavně stylem pro tehdejší mladou generaci, dnes se ale vrací jako retro styl a je stále inspirativní.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: I odpadkové koše mohou být trendy

V každém bytě jsou minimálně dva. Bývá v pracovně, koupelně nebo v dětském pokoji. A určitě nesmí chybět v kuchyni. Řeč je o odpadkovém koši. V zásadě...

Výběr článků

Načítám