Hlavní obsah

Obývací pokoj má být oázou pohodlí našeho domova

Právo, Gisela Růžičková

Funkční obývací pokoj by měl rozšiřovat obytný prostor a měl by být oázou pohodlí v pravém slova smyslu. Vždyť tu všichni rádi odpočíváme, sledujeme televizi, posloucháme hudbu nebo čteme, ale také se zde scházíme s rodinou a přáteli. Ve stísněných poměrech můžeme využívat část pokoje také jako pracovnu nebo jídelnu.

Foto: Archiv firmy Sconto, Právo

Univerzální sektorový program RIO ART je vhodný do otevřeného prostoru s jídelním koutem. V typovém plánu je více než 40 dílů (Sconto, komody od 4200 Kč, regály od 1257 Kč, vitríny od 2644 Kč).

Článek

Proto při zařizování obýváku potřebujeme trochu fantazie a nápadů. Zaměříme se hlavně na obývací stěny a sedací soupravy. Výhodou je nekonečné množství tvarů, materiálů a barev, i když se současný trend vyznačuje funkčností a lehkostí. To neznamená, že by obývák neměl mít švih.

Dnes si můžeme vytvořit svůj domov přesně tak, jak jsme si ho vysnili, a necháme se inspirovat jedním ze tří základních konceptů:

  • Přírodní styl nám umožní kombinovat dřevo s dalšími materiály, např. plastem či kovem.
  • Opačné straně spektra vládne odvážná přímočarost strohých linií, kterými se vyznačuje minimalismus se vším všudy, co k němu patří. Ať už to je velkorysý prostor, světlo, sklo, kov nebo čistě bílá barva.
  • Svět pevnosti a dlouhotrvající životnosti na -jdeme v moderním klasickém stylu, který nezakazuje kombinaci starých a nových kusů nábytku, jestliže vyzařují kvalitu. Vybavení by mělo vyjadřovat nejen náš vkus, ale i životní styl.

.: Elegance a pohodlí, tak lze jednoduše označit koženou pohovku v módní barvě s širokými sedáky doplněnou polštáři. foto: Právo/Archiv firmy Ikea

Komfort sedací soupravy

Při výběru sedačky jsou důležité rozměry obývacího pokoje a podle nich se zaměříme na velkou či menší sedačku. Pro zdravé sezení je důležitá ergonomie, tedy správně řešená sedadla. Dnes jsou to sedačky s nastavitelnými opěradly pro různé druhy činností. Výška sedací plochy se mění podle módy a funkčnosti, ale pohybuje se mezi 37 a 40 cm.

V sedacích soupravách máme na výběr samostatné pohovky pevné, rozkládací, stejně jako křesla. Jsou k dispozici v různých sestavách, ať už rohové sedací soupravy, soupravy s úložným prostorem či taburetky, vše ve zvolených rozměrech. Některé modely suplují elegantní a pohodlnou pohovku přes den a praktickou postel v noci.

.: Sedací souprava se už nemusí opírat o zeď. Důležitější je její orientace směrem do prostoru nebo k oknu. foto: Právo/Archiv firmy Ikea

Maximální pohodlí nabízejí manuálně či elektricky polohovací pohovky. Výjimkou nejsou ani polohovací křesla s možností masáží v různých režimech masírování.

Příjemné je i nepřeberné množství potahových látek. Čalounění je dostupné v široké škále barev, od kvalitní kůže přes mikrovlákna, příjemná na dotek a nanejvýš praktická, až k vytříbeným kolekcím látek. Kožené čalounění nemá jen dlouhou životnost, ale jeho vzhled se časem dokonce zlepšuje.

.: Obývací sektorový program SOFT je určen pro ty, kteří mají rádi klasiku a preferují teplé přírodní barvy. K dispozici je více než 100 elementů v provedení javor, borovice, třešeň, olše, buk, bílá. foto: Právo/Archiv firmy Sconto

Je silné, pružné a přirozeně přijímá tvar těla pro nejvyšší možné pohodlí. Studená v létě a teplá v zimě se kůže snadno udržuje. Také potahy z mikrovláken kombinují originální krásu, trvanlivost, omyvatelnost, snadnou péči a sametový povrch ve výběru nádherných barev.

Lehkost obývacích stěn

Období mohutných obývacích stěn z rohu do rohu patří už naštěstí minulosti. Dnes dáváme přednost lehkosti a volnosti, v kurzu jsou otevřené, funkčně propojené prostory. Při troše obrazotvornosti si sestavíme přesně takový nábytek, který vyjadřuje naše představy a potřeby.

.: Rohová sedací souprava v dvoubarevném provedení se vyznačuje všemi charakteristickými rysy pro jednoduchost, funkčnost a švih. foto: Právo/Archiv firmy Ikea

Výrobci nabízejí stovky skříněk a designových nábytkových prvků v mnoha barvách, provedeních a materiálech. Nechybí místo pro dokonalý obraz a zvuk či mnoho úložných prostorů. Moderní jsou široké kontejnery s voštinovými policemi. Interiéru vévodí jednoduché geometrické tvary, ať už jde o nábytkové sestavy či stoly a stolky různých tvarů a rozměrů.

Místnost pozvedne designová lahůdka v podobě jakéhokoli doplňku, ať už to je konferenční stolek nebo váza.

Pravidla obýváku

  • Příjemnou atmosféru v místnosti vytvoříme velkými květinami. Oblíbené jsou exotické krásky, které změní vzhled interiéru.
  • Výrazným prvkem je výmalba místnosti. Kombinovat lze neutrální a teplé barvy, ale nezapomenutelný dojem vytvoří i jedna barva v několika odstínech. Přitažlivá pro klasický i moderní design je paleta jemných zemitých barev.
  • Bez úložných prostor se neobejdeme ani v obýváku. Nejoblíbenější jsou police, které jsou optickou součástí stěny.
  • Podlahy v obývacím pokoji mají být pevné, aby vydržely silnou zátěž, snadno čistitelné a zároveň příjemné při pohybu. V módě jsou dřevěné podlahy, ale i vlněné či syntetické koberce.
  • V obýváku potřebujeme na různé činnosti rozdílné druhy osvětlení - centrální, bodové nebo reflektorové.
  • Zajímavý vzhled propůjčí obývacímu pokoji neobvyklé doplňky jako jsou talismany z cest, hodiny, zrcadla, obrazy, květináče, svíčky a jiné dekorace.

Reklama

Související články

Luxus nejen do koupelny: Solitérní vany

Lidé si odedávna zdobili své domovy uměleckými díly. Možností máme celou řadu. Jednou z možných variant by mohla být vana solitérní, s dokonalým designem,...

Výběr článků

Načítám