Hlavní obsah

Inspirace japonským interiérem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bydlení ve stylu Asie je vzdušné, lehké a jednoduché. Člověk má v takových příbytcích pocit, že v nich někdo nechal zcela zmizet nábytek. ten je ale rafinovaně ukrytý nebo chybí vůbec. K životu toho potřebujeme mnohem méně než si myslíme. Jednoduché dekorace ve spojení s přírodními materiály jsou ale doslova očistou ducha, nechme se tedy takovým stylem inspirovat.

Článek

V japonských domovech se nejčastěji setkáme s lehkými materiály - s dřevinami jakými jsou bambus, traviny, rákos a jiné. Pro takové bydlení je typická touha po splynutí s přírodou a inspirace jejími organickými formami.

.: Ubrousky se symboly japonské kultury, jimiž jsou geometrie a sakura.foto: Paperproducts Design

Kultura stolování je založena na poznatku že příjem potravy je spojen s dobrým životním pocitem vůbec. Japonské stolování je jednodušší než to naše. Hodovníci mají na stole na výběr z několika jídel z kterých si vždy berou jen kousek. Moderní jsou sety na podávání různých jídel - mističky obdobných tvarů z bílého porcelánu.

.: Tyto misky spolu tvoří až hypnoticky dokonalý ornament.foto: archiv Dům a Bydlení

Japonci milují souznění přírodních a geometrických forem. I servírování jidel je pro ně malým uměleckým dílem.

.: Servírovací set na drobné pokrmy a omáčky Esto.foto: Blomus

Japonský pokoj je prázdný, bez židlí a působí vzdušným dojmem. Stolek bývá jediným nábytkem, který je v obývací místnosti.

.: Interiér stylového bambusového domu.foto: Bamboo technologies

Hosté jsou zváni zpravidla na podávání čaje, které má v japonsku dlouholetou tradici. Podáván je v přijímacím salónu, v místnosti, která je oddělena od soukromých místností rodiny.

.: Konvice v japonském stylu je litinová, litina optimálně rozvádí teplo a udržuje nápoj horký.foto:Paperproducts Design

Dům je často rozdělen papírovými příčkami, které jsou jednoduše odstranitelné v létě, kdy je dům bez nich najednou prozářen sluncem. V parnech se hojně používají japonské rolety z prkénkových žaluzií z bambusu nebo rákosu.

.: Zajímavé jsou japonské posuvné stěny.foto: Maron

Pokud o takovém řešení uvažujte, zkuste použít v interiéru tzv. japonskou stěnu. Jde o látkové závěsy dole zatížené dole těžítky, které je udržují napnuté. Jsou zhruba metr široké a fungují na principu posuvného systému. Stahování je možné buď na jednu nebo na druhou stranu, efektní je stahování zeprostřed dostran.

.: Japonský závěs stíní, ale propouští světlo. Umožní rozčlenění prostoru na jednotlivé zóny bez stavebních úprav.foto:Ikea

Lůžka bývají lehce složitelná. Jde o tenčí matrace ve stylu karimatky, které lehce srolujete a uklidíte do skříně. V pokojích a na zemi naleznete rohože vyrobené z trávy nebo rákosu. Vše je lehké a umělou hmotu by jste pohledali.

.: Lehká svítidla z papíru jsou hitem i letos.foto: Ikea

Inspirujte se i lehkými lampami na principu lampionů, váš domov pak bude působit vzdušnějším dojmem.

Reklama

Související témata:

Související články

Pokojové květiny promění interiér

Květiny díky svým barvám a energii dotváří nezaměnitelným způsobem každý interiér. Letos jsou populární zejména pestré kombinace, gerbery a návrat slaví...

Výběr článků

Načítám